Sari la conținut

Nastrerea - Marele eveniment

Marele moment a venit. Nastera naturala numita si nasterea vaginala este un fenomen firesc, controlat si coordonat de hormoni si reflexe care se declanseaza automant in trupul femeii. Nasterea este o colaborare perfecta intre mama si copil, si desi este un proces traumatizat pentru amandoi si mama si puiul sunt perfect pregatiti sa-i faca fata. Nu trebuie uitat ca fiecare nastere este unica si ca modul in care va decurge depinde de un cumul de factori, pentru care te-ai pregatit in ultimele 40 de saptamani si tu si micutul tau. 

Ca alternativa pentru situatii speciale o pozitie inadecvata a copilului in uter, sarcinile multiple, varsta sau o serie de afectiuni grave ale mamei, incompatibilitatea de Rh, precum si unele boli infectioase este recomandata operatia de cezariana, ca mijloc prin care si mama si copilul sunt menajati. Trebuie spus ca daca operatia de cezariana evita unele riscuri pentru copil si pentru mama, presupune in schimb, o serie de efecte adverse, printre care riscul complicatiilor ulterioare, al infectiilor, o recuperare mai lenta dupa nastere si intarzierea aparitie ilactatiei.  

Oricare ar fi alegera facuta de medicul tau, trebuie sa ai incredere in tine, trebuie sa privesti viitorul cu optimism si sa te bazezi pe suportul moral pe care il reprezinta partenerul tau deviata. Pe de alta parte trebui sa crezi in faptul ca esti capabila si tu, si copilul tau, sa depasiti acest obstacol, dincolo de care urmeaza o viata impreuna.

Nasterea naturala

Este greu de spus cand incepe procesul de nastere. Totul variaza in niste limite largi de la femeie la femeie, daca te afli sau nu la prima nastere, dar depinde si de varsta femei. In unele cazuri contractile pot dura cateva ore, in altele poate depasi 24 de ore. Acesta prima faza a nasterii este perioada in care se produce dilatatrea colului uterin. Contractiile inmoaie si dilata cervixul, iar aceste contractii incep ca durerile menstruale si ca durer iputernice in spate. Initial durata contractiilor este mica, intre 30 si 40 de secunde, iar intervalele la care se repeta destul de lungi, de pana la 20 deminute.

In aceasta faza a travaliului este foarte bine daca te poti misca. Miscarea face ca toate procesele sa se accelereze, iar durerile sa fie mult mai usor de suportat si il ajuta pe copil sa coboare in canalul de nastere. 

Intr-o a doua faza contractiile vor deveni din ce in ce mai intense si vor dura mai mult. Este momentul in care cervixul se dilata. Dilatatea cervixului este insotita de o mica hemoragie si de eliminarea de mucus. Este bine ca in cursul acestor contractii sa stai in pat, dar poti continua sa mergi, in momentele dintre doua contractii.

Procesul continua, cu ceea ce se numeste faza de tranzitie, pe masura ce colul ajunge la dilatarea maxima, iar contractiile se succed la cateva minute. Aceasta faza este cea mai intensa a travaliului, dar este si cea mai scurta.  

Dupa ce dilatarea este maxima, vei simti o dorinta reflexa de a impinge fatul afara. Medicul este cel care te ajuta sa-ti coordonezi eforturile cu ritmul contractiilor naturale ale uterului. Va trebui sa impingi in momentul contractiilor si sa te relaxezi in momentele dintre ele. Este foarte important ritmul respiratiilor, pentru ca si tu si bebe aveti nevoie de oxigen.  

In cazul in care membranele nu s-au rupt deja, acesta este momentul in care prin presiunea exercitata de cresterul copilului, acestea vor ceda. Este posibil ca medicul sa efectueze sub anestezie locala o mica taietura la nivelul mucoasei vaginale, cu scopul de a evita rupturile spontane de tesuturi. Procedura se numeste epiziotomie si este o intervetie normala. 

In momentul in care capul copilului se vede, trebuie sa intelegi ca tot ceea ce a fost mai greu s-a terminat. Copilul va face in mod natural o rotatie care ii permite sa-si elibereze, pe rand fiecare umar, dupa care restul trupului aluneca usor afara. Medicul va taia cordonul ombilical, dar aceasta interventie poate intarzia doua trei minute. In acest moment iti poti lua copilul in brate si te poti umple de toata dragostea din lume. Din acest moment incolo toata lumea ta se s-a schimbat.Totul are alta valoare, totul are alte ordine. Esti mama! 

Dupa expulzia fetala urmeaza eliminarea placentei care reprezinta faza a treia a nasterii. Procesul este usor, nu mai presupune niciun fel de durere, si nu dureaza mai mult de jumatate de ora.  

Durerile nasterii naturale sunt atenuate daca se practica ceea ce se numeste anestezie epidurala si este o varinata pe care o poti alege, daca medicul considera necesar. Ultimul cuvant iti apartine, dar este bine sa te informezi asupra tutror consecintelor pe care le are. De regula procesul de nastere dureaza mai mult la femeile care aleg anestezia epidurala.  

Naterea prin cezariana 

Cezariana reprezinta procedura chirurgicala prin care copilul se naste in urma inciziei abdomenului si apoi a uterului. Procedura este recomandata din considerente medicale. Este bine destiut ca riscul complicatiilor dupa nastere sunt mai mari in cazul operatiei de cezariana decat in cazul nasterii naturale. Operatia de cezariana dureaza circa 45-50 de minute, dar copilul este scos in primele 5-10 minute, restul minutelor fiind alocate cusaturilor la nivelul uterului si abdomenului. Operatia se practica sub anestezie rahidiana sau epidurala peridurala, dar sunt si cazuri speciale in care este preferat anestezia generala. In majoritatea operatiilor incizia se face orizontal, chiar deasupra liniei parului pubian, deoarece se vindeca mai repede si provoaca mai putina durere mamei. In cazuri speciale, mai ales atunci cand copilul trebuie scos foarte repede, incizia este verticala.

Prin incizia, care este putin mai mare decat capul copilului acestea este scos, cordonul ombilical este prins si taiat, apoi este elimina placenta, dupa care uterul este cusut. Procedura impune inspectarea ovarelelor si a trompelor uterine, dupa care se pun la loc straturi de tesut si pielea se coase.

Cezariana este considerata o interventie chirurgicala de mare anvergura, iar cele mai frecvente complicatii sunt hemoragia, afectarea vezicii urinare si/sau a intestinelor, infectii puternice ale uterului, rinichilor, plamanilor si asta pentru ca uterul gravid este un organ mare, muscular, irigat de o cantitate imensa de sange.

Nasterea, asa cum este resimtita de copil

Daca nasterea naturala produce o serie de modificari hormonale puternice in trupul copilului, facandu-l in momentul contactului cu mediul exterior apt sa respire, in 90% din cazuri fara niciun ajutor, in cazul copiilor care vin pe lume prin cezariana, acestia trec brusc dintr-un mediu sigur si familiar in unul total nou. Din acest motiv nou-nasctul care vine pe lume prin operatie de cezariana are nevoie de mai mult timp pentru adaptarea la mediul exterior, pentru ca el nu a putut elimina lichidul amniotic din plamani. Plamanii copilului nascut prin cezariana nu au fost comprimati mecanic, in cursul trecerii prin canalui de nastere astfel ca acestia sunt plini cu lichid amniotic.  

 
 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!