Sari la conținut

Saptamana 25 de sarcina

Incepe a saptea luna de sarcina. Uterul tau este de dimensiunea unei mingi de fotbal, iar bebe zburda cand este treaz.Ti-ai pierdut mult din mobilitate, dar lucrurile sunt inca sub control, desi perioada de aur a sarcinii se apropie de final, lasand locul asa numitei perioadei grele.

 

Cum arata bebe in saptamana 25

Micutul tau este un invingator. Este viabil si, in stadiul de dezvoltare in care se afla acum, are sanse sa supravietuiasca in afara uterului. Incepe osificarea coloanei vertebrale si poate deschide ochi in orice moment. Mainile sunt complet dezvoltate, are unghii si amprente, iar articulatiile degetelor sunt perfect functionale. Bebe va exersa miscarile degetelor cu singura jucarie pe care o are la indemana cordonul ombilical. Vasele de sange din plamani se dezvolta in ritm accelerat, iar sub tegument se produce si se depoziteaza, intensiv, grasime.

La finele acestei saptamani copilul se poate apropia de rotunjirea primului kilogram. Mobilitatea copilului creste foarte mult. Loveste, boxeaza, se rasuceste, se invarte si toate acestea determina cordonul ombilical sa se incolaceasca in jurul gatului. Problema este una extrem de des intalnita si nu reprezinta un pericol chiar daca vei naste natural. Modul in care este asezat cordonul ombilical este vizibil la ecografie, iar la nastere medicul o sa stie cum stau lucrurile inauntru. Aceasta situatie poate reprezenta, insa, cauza pentru care medicul poate sa decida ca bebe sa vina pe lume prin operatie cezariana. Dar, pana atunci, mai este!

Cum te simti in saptamana 25 a sarcinii

Schimbarile prin care treci continua sa fie remarcabile, Unele dintre ele se intampla chiar de la o zi la alta. Cele mai serioase probleme le poate ridica constipatia si hemoroizii. Nici durerile de spate nu trebuie neglijate. Este foarte important sa stai dreapta si sa gasesti pozitii confortabile in timpul somnului, dupa cum este util sa continui sa faci miscare si exercitii simple. Sunt utile atat in acest moment al sarcinii, dar si mai tarziu, dupa nastere. Durerile de spate vor continua o perioada si dupa ce bebe vine pe lume, pe parcursul procesului invers, de retragere si revenire la dimensiunea de reapaus a uterului. Arsurile gastrice sunt si ele foarte prezente. O alimentatie corecta este extrem de utila.

Cultiva si mentine o relatie deschisa cu medicul tau. Este benefic sa ai incredere in cel care supravegheaza evolutia sarcinii si este o dovada de responsabilitate sa-i spui toate problemele pe care le ai. Nu exista informatie inutila, nu exista reticenta din partea ta. Medicul stie cel mai bine cum sa le interpreteze. Sunt utile analize, la recomandarea medicului, mai ales cele care sa identifice daca esti sau nu anemica. Daca te incadrezi in grupa de risc datorita incompatibilitatii de Rh este indicat sa efectuezi o serie de analize simple care sa identifice concentratia de anticorpi din organismul matern. Trebuie sa iei in calcul ca, 25% din populatie are Rh negativ, iar femeile cu Rh negativ trebuie sa beneficieze de o atentie speciala, mai ales daca nu te afli la prima sarcina.

Durerile de picioare si crampele musculare sunt un alt necaz pe care trebuie sa-l infrunti. Este necesar sa te odihnesti, pentru ca ai nevoie de momente de relaxare din ce in ce mai dese. Presiunea uterului asupra diafragmei te pot lasa fara aer si te face sa obosesti usor, sustine baby zone.

Un sfat. Femeile insarcinate au tendinta de a se concentra exclusiv asupra viitorului lor copil ceea ce, pana la un punct, este firesc si normal. Cu toate acestea perioada cu totul si cu totul minunata prin care treci, trebuie impartita cu partenerul tau de viata. Este si meritul lui. Dovedeste generozitate si implica-l cat de mult se poate.

 

Citeste si despre Saptamana 24 de sarcina

Citeste si despre Saptamana 26 de sarcina

Articole relationate
Comentarii facebook
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!