Sari la conținut

Streptococul grupa B in sarcina - simptome si tratament

Infectia cu  Streptococul grupa B este des intalnita si nepericuloasa. Cu o singura exceptie - sa nu fie o infectie activa in organism in momentul nasterii, pentru ca atunci bebelusul poate avea probleme grave. 

 

Ce este Streptococul grupa B

Aceasta infectie este una de natura bacteriana si este localizata in vagin, intestin sau zona rectala. Nu este o boala care se transmite prin contact sexual. Ea se intalneste la aproximativ 10-15% din populatia adulta si nu are niciun fel de simptom la persoanele adulte. Din aceasta cauza este indicat ca in ultimele saptamani de sarcina sa faci un test care sa verifice daca exista sau nu in organism.

 

Tratament pentru Streptococul grupa B

Tratamentul se face cu antibiotice. Chiar daca infectia a fost detectata mai devreme in sarcina ea nu se trateaza intrucat pana la nastere ar putea sa reapara. In saptamanile 35-37 de sarcina se recomanda sa se faca un test al unei probe din vagin si rect pentru a verifica existenta acestei bacterii. 

Tratamentul se va face cu antibiotic care se va lua intravenos inainte de nastere. Riscul ca boala sa treaca de la mama la copil in acest caz scade de la 1 la 200 pana la 1 la 4000. 

Streptococul grupa B in sarcina

Exista o serie de factori care favorizeaza trecerea streptococului grupa B de la mama catre fat:

- ruptura membranelor cu 18 ore sau mai mult inainte de nastere

- travaliu prematur, inainte de 37 de saptamani

- febra in timpul travaliului

 

Streptococul grupa B la nou nascut

In cazul in care nou nascutul a fost infectat exista doua tipuri de reactii. O reactie timpurie, care poate sa apara de la cateva ore de la nastere, pana la o saptamana. Sau o reactie tardiva, care poate sa apara pana la 3 luni de la nastere. 

Cele mai grave efecte ale sale sunt septicemia, meningita, pneumonia si, uneori, daca nu a fost depistat si tratat, moartea bebelusului.

Printre simptomele intalnite se numara: febra, convulsii, moleseala, rigiditate, tulburari respiratorii.

Daca mama a fost suspectata de Streptococul grupa B atunci bebelusului i se ia o proba de sange si se testeaza daca a fost infectat. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!