Sari la conținut

3 terciuri din cereale pentru copii

Pline de fibre, vitamine si minerale, cerealele raman la un stadiu mult mai sanatos daca sunt gatite acasa decat cumparate la cutie. Am pregatit cateva retete delicioase pentru cel mic.

 

Am multe prietene mutate in Romania de peste Prut. Si care au fost crescute cu terciuri de cereale (denumire generica, dat fiind ca unele sunt pseudo-cereale, pentru ca nu contin gluten) facute in casa si, trebuie sa recunosc, arata tare bine doamnele, mai ales la fata. Dar asta-i alta discutie.

Au devenit mamici si, odata cu diversificarea, au introdus, la randul lor, cerealele in viata copiilor pe care-i cresc la fel de sanatos din punct de vedere alimentar. Stiam despre acest loc important pe care cerealele il au in cultura gastronomica a moldovenilor din Basarabia din vremea copilariei, cand citeam in povestile lor despre celebra casa (a se citi casha) facuta din hrisca. Si mi-am dorit mereu s-o incerc. Off the record, am ajuns, peste cativa ani, intr-o tabara peste Prut, unde, timp de 12 zile, mi-a iesit casa pe nas, atat de des ne-au bagat-o in meniu.

Dar acum am si eu copil, si-am vrut sa-i dau si eu cereale preparate in casa, nu doar de la cutie, recomandate de pediatru. Asa ca am primit livrare speciala de la Chisinau. Si-acum, ce fac cu ele? Niste terciuri delicioase:

 

Terci din bulgur si curmale


Sursa foto: tarladalal.com

Ai nevoie de: 2 linguri cu bulgur, 4 curmale fara samburi, 250 ml de lapte.

Preparare: fierbe cerealele si curmalele cu jumatate de cana cu apa, in oala sub presiune, pana ce „fluiera” de trei ori. Lasa terciul la racit. Pune-l apoi intr-un blender, toarna laptele si mixeaza pana obtii o textura fina. Muta-l intr-o tigaie si adu-l la fierbere amestecand continuu (ca sa nu ramana cocoloase). Opreste focul si serveste-l caldut.

 

Terci din hrisca cu fructe uscate


Sursa foto: food-life.cz

Ai nevoie de: 500 ml de apa (2 cani), 1 cana cu hrisca, ½ lingurita cu sare, ½ lingurita cu scortisoara, 2 linguri cu sirop de artar, 1 lingurita cu extract de vanilie, ¼ cana cu lapte, fructe uscate (stafide, afine, caise, prune, curmale etc.), seminte si nuci la alegere.

Preparare: pune cerealele si apa intr-o oala pentru supa, adauga sarea, scortisoara, siropul de artar si vanilia. Adu la fierbere, pune-i capac, apoi scade focul foarte mult si lasa amestecul la bolborosit. Tine-l pe foc vreo 10 minute si amesteca din cand in cand; verifica sa nu fie nici prea apos, nici prea uscat. Gusta-l sa fie fiert, daca nu-ti dai seama din ochi. Daca este ok, adauga laptele si tine-l pe foc mic pana da iar in clocot, fara capac. Acum e momentul sa pui si fructele uscate, semintele si nucile cu care vrei sa-l „condimentezi”, lasa in continuare la fiert pana se ingroasa. Ia-l de pe foc si lasa-l la racit vreo 10 minute inainte de servire.

 

Terci din mei cu mere si pere


Sursa foto: foodiecure.wordpress.com

Ai nevoie de: 2 linguri cu mei, 1,5 cani cu apa, ½ para (curata de coaja si de partea de la mijloc, caseta cu seminte), ½ mar (curatat de coaja si de partea de la mijloc).

Preparare: pune toate ingredientele intr-o oala si fierbe-le 30-40 de minute, pana obtii un terci gros si fin, iar boabele de mei sunt „pufoase”. Scoate bucatile de fructe si paseaza-le cu furculita daca cel mic nu le poate rontai inca. Pune-le la loc in terci si amesteca bine. Pentru un gust si mai apetisant, poti adauga un strop de miere.

 

Daca piciul tau are un an, renunta la ingrediente precum sare, miere sau sirop de artar. Poti indulci un terci cu banana coapta, de exemplu.

 

Sursa foto articol: kidtestedfirefightapproved.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!