Sari la conținut

Studiu: bebelusii citesc emotiile in albul ochilor

Nu doar vocea le aduce bebelusilor informatii despre emotiile interlocutorului, ci si albul ochilor. Asa ca ai grija cum te strambi in fel si chip in fata celui mic.

 

Acum cativa ani, parerea generala despre vazul bebelusilor in primele luni de viata nu era prea flatanta: se credea ca acestia vad la distante foarte mici, nu prea clar, stau prost cu focalizarea si, in general, „se uita aiurea”. Dar studii aparute de curand au scos la iveala faptul ca vederea bebelusilor este mult mai buna decat atat, ca cei mici sunt capabili sa recunoasca zambetul interlocutorului si chiar au intentia sa imite expresiile faciale ale persoanelor care interactioneaza cu ei. Iar o cercetare foarte recenta facuta la Universitatea din Virginia (SUA) a tratat problema si mai in detaliu, descoperind ca bebelusii raspund in mod diferit chiar si numai la expresia ochilor. „Chiar si fara a avea o prezenta constienta, puii de om sunt capabili sa distinga tipuri de interactiuni sociale subtile”, a declarat Tobias Grossmann, unul dintre autorii studiului.

 

Bebelusii vad teama in ochi

Oamenii sunt singurele primate la care albul ochilor este vizibil. Acesta apare mai mare sau mai mic in functie de emotiile pe care persoana respectiva le traieste: cand te surprinde ceva, deschizi larg ochii, iar albul se vede foarte bine; cand razi, ochii sunt mijiti, iar albul – mai putin vizibil si tot asa. In argumentarea expresiei „Ochii sunt oglinda sufletului” se pare ca albul joaca un rol foarte important.

Sociologii implicati in cercetare au incercat sa descopere daca aceasta calitate a oamenilor de a citi emotiile in ochii celuilalt este innascuta sau este un comportament dobandit de-a lungul vietii (adica daca raspund in mod constient sau inconstient la expresiile interlocutorului). Asa ca le-au pus bebelusilor pe cap niste casti (asemanatoare celor de baie) cu electrozi care au masurat activitatea creierului in timp ce li se aratau fotografii cu perechi de ochi in diverse expresii, timp de 50 milisecunde fiecare (un timp foarte scurt pentru ca micul creier al bebelusului sa constientizeze ce se intampla).

Rezultatul: creierul bebelusilor a raspuns in mod diferit la fiecare tip de expresie vazuta! „Aceasta demonstreaza ca si bebelusii, la fel ca adultii, sunt sensibili la expresiile ochilor si ca aceste modificari [de la nivelul creierului, n.r.] se produc constient”, a declarat Grossmann. Iar Acest mecanism al creierului este o fundatie incredibila pentru dezvoltarea aptitudinilor de interactiune sociala a fiintelor umane! Asa ca, data viitoare cand te mai strambi spre amuzamentul bebelusului, sa nu te mire daca incepe sa planga, pentru ca citeste o expresie (fabricata, desigur) de teama in ochii tai.

 

Sursa foto articol: funny-pictures.picphotos.net

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!