Sari la conținut

Cum sa folosesti usor un aparat de aerosoli

Sa tii copilul in loc pentru un tratament prin inhalare cu ajutorul uni aparat de aerosoli nu e lucru simplu. Iata cateva sfaturi ca sa-ti iasa asta mai bine si mai usor.

Daca in copilaria mea faceam acasa inhalatii cu prosopul in cap deasupra ligheanului cu apa fierbinte, iar pentru lucrurile cu adevarat grave foloseam aparatele de aerosoli din spital, acum nebulizatorul pare ca a intrat pe lista de cumparaturi obligatorii cand apare un copil in familie. Acest aparat de aerosoli cu nume naucitor transforma un amestec de ser fiziologic si medicamente lichide (prescrise de medic, bineinteles)  in aburi (de fapt, sunt niste picaturi extrem de fine) care ar trebui inhalati de copil.

Initial, nebulizatorul era folosit pentru boli cronice, precum astm, fibroza chistica sau sinuzita, dar s-a observat ca amelioreaza si simptomele unor afectiuni acute, precum bronsita, bronsiolita sau pneumonie. Unele mame chiar folosesc aparatul de fiecare data cand micutul are nasul infundat, la orice mica raceala, punand doar ser fiziologic in recipientul de medicamente, dar sunt de parere ca un umidificator ar face o treaba mai buna, fara efecte adverse.

Tratamentul poate fi transformat intr-un joc

Daca te-ai hotarat sa folosesti (la recomandarea medicului) un nebulizator, ai grija sa respecti dozajul si amestecul medicamentos recomandat pentru acest tratament. Trebuie sa stii, insa, ca doar aproximativ 10-20% din medicament va fi inhalat de catre copil, iar din acesta – cam jumatate va ajunge in plamani. Cu toate astea, vei observa o imbunatatire vizibila a starii sale generale, chiar si dupa numai 2-3 sedinte. Fiecare sedinta dureaza 15-20 de minute, iar frecventa cu care il supui pe cel mic inhalatiilor trebuie prescrisa tot de medic.

De obicei, nebulizatorul vine cu o mascuta speciala pentru copiii mici, care nu pot tine in gura sau in nas dispozitivele speciale pentru adulti. Chiar si-asa, e tare greu sa tii un pici locului ca sa-i legi de fata masca de tratament si sa reziste cu ea un sfert de ora. Asadar, iata cateva sfaturi pentru rezolvat asta:

  • In primul rand, pastreaza-ti calmul. Daca pe langa masinaria complicata si zgomotoasa mai sunt si nervii tai, copilul poate intra foarte usor in panica, pentru ca te simte. Pe de alta parte, daca te vede mesterind cu calm la nebulizator, ii prezinti componentele (si ce daca nu intelege cuvintele in sine, iti intelege tonul sigur al vocii) si il faci sa inteleaga ca tu esti ok cu acest aparat exista sanse mai mari sa ramana si copilul calm.
     
  • Faceti sedintele de tratament mereu in acelasi loc si, aproximativ, la aceeasi ora, ca sa-l obisnuiesti pe cel mic cu o rutina.
     
  • Daca n-ai apucat inca sa cumperi un nebulizator si folosesti unul de imprumut, atunci pune pe lista un aparat cu ultrasunete. O sa ai mai sanse mai mari de administrare a tratamentului copilului care nu mai este stresat de zgomotul compresorului de aer.
     
  • Transforma sedintele de tratament intr-un joc. De exemplu, spune-i copilului ca este un pilot care pleaca in cursa si trebuie sa-si puna masca, este o piesa de echipament obligatorie. Si daca vrea sa-l imbraci complet in verde pentru ca asa isi imagineaza el ca arata un pilot, de ce nu?


Sursa foto: ventureresp.com

  • Imprieteneste-l pe copil cu aparatul: lasa-l sa-l mazgaleasca cu carioca, sa lipeasca diverse abtibilduri pe el, sa se joace cu piesel inofensive (si greu de stricat) atunci cand nebulizatorul nu este in functiune. Chiar poti sa cumperi unul cu un design special pentru copii.
     
  • Cauta masti speciale pentru nebulizator care sunt decorate cu personaje dragi copiilor sau care au fost turnate in forme deosebite, atragatoare pentru cei mici. Iata aici cateva exemple.
     
  • Esti una dintre mamele care a refuzat sa introduca televizorul in viata copilului pana acum? Foarte bine. Sa stii insa ca, de data asta, desenele animate s-ar putea sa fie salvatoare si sa tina copilul in loc suficient de mult incat sa-i administrezi tratamentul. Totusi, as folosi aceasta solutie in ultima instanta, ca sa nu-i creez o obisnuinta chiar si asa.

Daca nu reusesti cu toate astea, mai poti incerca sa-i administrezi copilului tratamentul in somn, cu doua conditii: sa ai un nebulizator cat mai silentios posibil si sa pui copilul intr-o pozitie destul de ridicata (in scoica, leagan sau scaun de masina), astfel incat sa inhaleze medicamentul.

Oricare ar fi situatia in acest moment, explica-i mereu copilului (recomand sa faci asta indiferent de varsta lui) ca tratamentul il face sa respire mai bine si ii va imbunatati starea de sanatate. Sa stii ca functioneaza pe termen lung, nu-ti racesti gura de pomana.

Sursa: webmd.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!