Sari la conținut

Accepta sexualitatea copilului tau!

Sexualitatea copilului se manifesta mai devreme decat te-ai astepta. Fii pregatita pentru asta si pentru intrebarile incomode ce vor urma.

 

Parintii nostri apartin unei generatii pentru care ideea de sexualitate era un tabu. Dar noi n-avem nicio scuza sa refuzam copiilor nostri explicatiile potrivite pe acest subiect. Am stat de vorba cu Ioana Agachi si Nicoleta Capraru, echipa de psihoterapeuti centrati pe persoana care formeaza Eu, parinte ghemotoc, despre ce inseamna sexualitatea copiilor mici si cum sa ne pregatim ca sa-i intampinam intr-un mod sanatos manifestarile si intrebarile.

 

Ce inseamna „sexualitatea” in cazul copiilor si de la ce varsta se poate vorbi de acest concept? Cum se manifesta in primele ei faze?

Sexualitatea nu se reduce doar la conceptul de reproducere, ci este o tema mult mai ampla, care implica perceptia asupra propriului corp, cum crestem si ne schimbam si, nu in ultimul rand, tot ce are legatura cu a fi baiat sau fata. Copiii invata despre sexualitate inca de la nastere, prin interactiune: atingeri, mangaieri, purtatul in brate, iar mai tarziu prin propriile atingeri si explorari.  Prin senzatiile corporale, prin cuvintele folosite sau nu de parinti pentru a numi organele genitale, prin observarea modului in care membrii familiei isi exprima afectiunea unul fata de celalalt se construieste sexualitatea si apar primele manifestari ale acesteia.

 

Care sunt etapele sexualitatii la copiii mici?

Celebrul psihiatru Freud a evidentiat rolul important al energiei sexuale, punand-o la baza dezvoltarii. Astfel, conform acestuia, etapele dezvoltarii se clasifica in functie de obiectul care ofera placere. Distingem trei mari faze: faza orala (0-1 an), faza anala (1-3 ani) si faza falica (3-5 ani).

In faza orala, gura este principalul organ prin care se obtine placere, activitatile principale fiind suptul, explorarea prin intermediul gurii. Aceasta faza dureaza pana in jurul varstei de un an, cand are loc trecerea catre faza anala, marcata de descoperirea corpului.

In aceasta etapa, celor mici le place sa stea goi, au tendinta de a-si  atinge propriul corp, dar si al celorlalti, si tendinta de a-i privi pe ceilalti cand se dezbraca. Tot acum, odata cu aparitia limbajului, apar primele intrebari legate de sexualitate, iar cuvinte precum caca si pipi sunt spuse cu placere. Aceasta este, de asemenea, perioada in care se formeaza nucleul propriei identitati sexuale, deoarece, incepand cu varsta de doi ani, copiii fac diferenta intre fete si baieti pe baza hainelor, a lungimii parului sau a altor accesorii.

Intre 3 si 5 ani, ne confruntam cu faza falica si complexul lui Oedip. Aceasta presupune afirmarea identitatii sexuale prin apropierea de parintele de sex opus si rivalitatea cu parintele de acelasi sex. Existenta, respectiv absenta penisului este cea care produce angoasa castrarii: de ce fetele nu au penis, oare l-au pierdut, l-as putea pierde si eu?

 

De cand intervine erotismul in viata copilului si cum se manifesta?

Incepand cu sase luni, bebelusii isi pot gasi organele sexuale si le pot stimula, daca vorbim despre baieti. Se pare ca fetele incep acest proces putin mai tarziu, dupa varsta de opt luni. Indiferent de sex insa, dupa varsta de un an, creste intensitatea acestor comportamente, care au la baza curiozitatea. Despre masturbare ca si activitate intentionata, care provoaca placere, putem vorbi de abia dupa varsta de doi ani.  Tot dupa aceasta varsta apropierea fizica cu adultul poate deveni excitanta.

 

Cum ar trebui parintii sa reactioneze la primele semne de aparitie a sexualitatii copiilor? Dar la primele lor intrebari pe aceasta tema?

Parintii ar trebui sa aibe in vedere, in primul rand, faptul ca joaca cu organele genitale si masturbarea ocazionala sunt semne ale unei dezvoltari normale, deoarece permit bebelusului sa stabileasca o relatie mai stransa cu propriul corp si ii faciliteaza integrarea propriei imagini corporale.  Astfel, este important sa nu opreasca aceasta joaca si sa nu fie agresivi fata de aceste comportamente. Rolul parintilor este de a numi toate partile corpului, inclusiv organele genitale, folosind cuvintele exacte, nu diminutive sau sunete. Acest lucru ii va ajuta pe cei mici sa se simta mai confortabil cu propriul corp, ceea ce contribuie la o dezvoltare sanatoasa a identitatii sexuale si a exprimarii sexualitatii ca adult. In ceea ce priveste primele intrebari, important este ca parintii sa fie deschisi, sa raspunda punctual la intrebare si pe intelesul celor mici.

 

Vis-a-vis de ce tip de comportamente sexuale ale copiilor ar trebui sa-si puna parintii intrebari si sa ceara ajutorul unui specialist?

Masturbarea excesiva este un semn care ar trebui sa ridice intrebari, fiind de multe ori legata de abuzul sexual. Excesiv inseamna daca cel mic se retrage sa se masturbeze, desi exista multe activitati care l-ar atrage, sau prefera masturbarea in detrimentul jocului. O alta cauza a masturbarii excesive este nevoia de a se descarca si a face fata stresului. 

 

Cum se leaga de sexualitate suptul degetului sau al suzetei si pana la ce varsta sunt de tolerat?

Asa cum am mentionat mai sus, masturbarea  poate fi o metoda de a face fata stresului, de a gestiona anumite emotii, similara cu suptul degetului. Acest fenomen are loc dupa varsta de doi ani, cand apare si intentionalitatea comportamentului. Rolul parintilor este, ca si in cazul degetelului, sa identifice sursele stresului si sa le diminueze, iar apoi sa-l ajute pe ghemotoc sa isi dezvolte  metode alternative de exprimare si gestionare emotional, cum ar fi plansul, furia. Ca si in cazul degetelului, interzicerea sau blamarea acestui comportament nu ajuta, ci, din contra, va creste intensitatea comportamentului.

 

Pe Ioana Agachi si Nicoleta Capraru le puteti gasi pe blogul Eu, parinte ghemotoc unde poti vedea programul atelierelor pe care le organizeaza si te poti inscrie, impreuna cu partenerul sau cu bebelusul vostru, la activitatile dorite.

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!