Sari la conținut

La ce este bun un jurnal

Nu am tinut niciodata un jurnal, poate si pentru ca mai aveam doi frati si eram ocupati incontinuu cu joaca. Dar citind despre beneficiile unui jurnal, cred ca unui copil singur la parinti i s-ar potrivi perfect. Dar nu numai lui.

Pe masura ce copii cresc si isi dezvolta vocabularul, simt nevoia sa vorbeasca din ce in ce mai mult, despre orice se intampla in viata lor: despre prieteni, despre scoala, despre filme sau jocuri. Uneori insa nu mai avem energia si puterea de a fi disponibili pentru aceste discutii si copiii se pot simti ignorati.

Daca situatia se repeta, este posibil ca cel mic sa se inchida in sine incet incet si sa nu isi mai comunice sentimentele.

Este cunoscut ca unul dintre motivele pentru care unii adulti au o comunicare dificila cu cei din jur, inclusiv cu familia, este faptul ca s-au simtit ignorati cand au fost mici si au avut impresia ca nu le este permis sa vorbeasca.

Este adevarat ca nici noi nu putem fi disponibili non-stop pentru a le asculta povestile si gandurile. Uneori avalansa de cuvinte este atat de mare, incat este chiar dificil sa tii pasul cu ei si incepi sa fii absent. Faptul ca nu le raspundem sau nu suntem atenti le poate provoca dezamagire si tristete.

Pentru momentele in care nu putem fi langa ei, un jurnal personal este o idee foarte buna. Gandeste-te la el ca la un instrument care ii va ajuta sa isi comunice sentimentele si sa isi analizeze starea de spirit. Mai mult, le va ordona gandurile si ii va ajuta sa se exprime coerent. Dar poate ca cel mai important este faptul ca isi vor asuma responsabilitatea pentru sentimentele lor si vor descoperi un loc in care se pot exprima liber.

In aceeasi zi copiii trec prin emotii diferite si sunt capabili sa isi schimbe starea de la o ora la alta. Ei simt nevoia sa comunice aceste schimbari de stare cuiva. Dar, sa fim sinceri, cine are rabdarea si disponibilitatea de a-l asculta pe cel mic turuind incontinuu despre ce a facut, cum s-a simtit, ce i-a placut etc. De obicei ne intereseaza ce a facut la scoala, daca s-a intamplat ceva rau sau ceva bun in ziua respectiva, daca facem ceva impreuna seara si...cam atata.

Cum sa ii cultivi increderea de sine

Putini parinti au rabdarea de a-i asculta in profunzime, zilnic. Ei bine, pentru momentele in care nu suntem atat de disponibili (suntem obositit sau stresati), jurnalul intim va fi perfect pentru a le prelua toate gandurile si sentimentele.

Va fi probabil greu sa inceput sa il inveti cu rutina jurnalului insa in doua-trei saptamani va prinde gustul lui si va scrie pentru o perioada lunga. Unii oameni scriu o viata intreaga intr-un jurnal.

Dar oricat de tentata ai fi sa tragi apoi cu ochiul in jurnalul lui, nu face asta. Intreaba-l mai intai daca iti da voie si daca da, poti citi cu el alaturi paginile indicate. Astfel va stii ca poate avea incredere in tine ca nu ii vei citi jurnalul si va continua sa il foloseasca pe post de burete de ganduri si sentimente.

Vei vedea ca va incepe sa se exprime mai coerent, sa isi aleaga gandurile si sa comunice eficient. De ce? Pur si simplu pentru ca va avea nevoie de aceste lucruri atunci cand scrie in jurnal si nu poate transcrie un fluviu de cuvinte!

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!