Sari la conținut

Cand are nevoie copilul de perna?

Nou-nascutul n-are nevoie decat de cearsaf de pat. Bebelusul isi imbogateste avutul cu o pilota, o paturica, ceva de invelit. Inspre pragul de doi ani, insa, copilul mic se indragosteste de perna.

 

Singura perna dupa care am fost innebunita in viata e cea de gravida – care a si iesit din peisaj imediat dupa nastere. Prin urmare, daca tot nu folosesc perna la somn, nici nu m-am intrebat daca bebelusul meu doarme bine la fel de bine ca mine fara perna. Am presupus ca da. De altfel, asta este si recomandarea pediatrilor in ce priveste somnul nou-nascutilor: perna n-are ce cauta in asternutul lor, o saltea buna si un cearsaf perfect intins fiind suficiente. Pana la doi ani, n-ai de ce sa faci cheltuiala cu o perna pentru copil.

In afara de faptul ca afecteaza dezvoltarea corecta a coloanei vertebrale (ritmul de crestere fiind accelerat in timpul somnului), acest accesoriu pune in pericol viata copilului, fiind implicat in multe cazuri de sufocare. Consumer Product Safety Commission (un fel de OPC din SUA) estimeaza ca, intre 1997 si 2010, au murit aproape 700 de copii cu varsta pana intr-un an din cauza pernelor de tot felul amplasate in patuturi sau in arealul lor de somn. O cifra infioratoare, as spune, iar cifrele vizeaza doar Statele Unite!

 

Joaca cu pernele nu-i ca somnul cu perna

De pe la un an si 3-4 luni, copilul incepe sa descopere pernele, adica le constientizeaza prezenta ca obiecte desprinse din decorul casei si le intuieste utilitatea. Vede ca parintii sai folosesc asa ceva, are obiceiuri dragi legate de perne (de exemplu, eu ii fac copilului masajul de dupa baita pe o perna, in timp ce el isi bea biberonul cu lapte), incepe sa mimeze cum „face nani” pe perna sau isi pune jucaria de tranzitie sa faca asta. Este atat de simpatic, incat esti tentata sa-i pui o perna in patut din dorinta de a-i mai „face un hatar”. Desi el nici nu ti-a cerut asta, nici n-are probleme cu somnul.


Sursa foto: happilydomestic.blogspot.ro

Intr-adevar, nu e o regula batuta in cuie ca perna sa fie introdusa in viata copilului numai dupa varsta de doi ani. De fapt, cu ceva timp in urma, recomandarile in acest sens mergeau chiar pana la trei ani! In schimb, exista cateva repere care-ti spun daca cel mic poate sa doarma bine si in siguranta cu o perna speciala pentru varsta sa:

  • Cand faceti trecerea de la patut la patul mare. Dar nu-ti garanteaza nimeni ca nu vei gasi, dimineata de dimineata, copilul intr-un colt si perna intr-altul.
     
  • Cand umerii sai au depasit circumferinta capului si ii va fi mai confortabil sa si-l odihneasca pe o perna.
     
  • Cand copilul are tendinta sa-si rezeme capul pe un animal de plus sau pe paturica adunata, desi instinctul lui natural il va indemna sa faca asta cand are nasul infundat, cand nu poate respira bine, cand are o infectie a urechii – pozitia usor ridicata a capului ajuta la ameliorarea disconfortului provocat de boala.

Daca v-ati hotarat, cu adevarat, sa dati banii pe o perna pentru copil (pentru ca nici nu se pune problema sa-i „imprumutati” una de-a voastra, nu e sanatos), trebuie sa alegeti una de mici dimensiuni (cam cum sunt acelea pe care le primesti in avion, in jur de 30x40 cm), sa nu fie prea inalta pentru gatul sau (alege cu atentie din gama de inaltimi de 5-7 cm), trebuie sa fie ferma, sa nu aiba umplutura alergenica si sa poata fi usor spalata la masina.

In cazul in care puiul tau sufera de o problema a coloanei vertebrale, exista in comert perne din materiale speciale (spuma) prevazute cu „memorie” pentru pozitia sanatoasa a celui mic.

 

Sursa foto articol: tellosblog.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!