Sari la conținut

Este alimentatia vegetariana sanatoasa pentru copil?

O dieta vegetariana este in mod cert sanatoasa pentru un adult, dar pentru un copil? Statistic numarul copiilor care nu consuma carne este foarte mic si asta pentru ca parintii se tem sa-l priveze pe copil de aceasta sursa esentiala de proteine.

O alimentatie sanatoasa, inca de la inceputul vietii, va constitui un bun inceput in viata pentru copii si poate avea un impact pozitiv asupra lor in viitor, are beneficii in ceea ce priveste sanatatea pe termen scurt si lung, greutatea corporala si randamentul in toate domeniile.

Cerealele, legumele, fructele, leguminoasele, nucile si semintele constituie alimente excelente pentru copii. Toate sunt bogate in glucide complexe, proteine, fibre, vitamine si substante minerale, ele constituind temelia pentru obiceiuri alimentare care le vor influenta benefic sanatatea pe tot parcursul vietii.

Cercetarile arata ca persoanele care consuma la varsta adulta legume si fructe sunt cele ca care au consumat aceste alimente si in copilarie. Adica bunele obiceiuri capatate in copilarie se pastreaza.

Suplimentul de vitamine

Dieta vegetariana in cazul copilului are doua mari probleme: aportul de proteine si de vitamina B12. In ceea ce priveste aportul de proteine acesta poate sa fie acoperit prin consumul de soia, fasole boabe si seminte (nuci, lapte de migdale, migdale), mazare, linte, naut si bob. Problema este ca cel mic trebuie sa consume cantitati mari din aceste alimente pentru a-si acoperi tot necesarul de proteine de care are acesta nevoie


In ceea ce priveste vitamina B12 aceasta trebuie adusa din sumplimente nutritive, vitamina B12 fiind esentiala pentru dezvoltarea copilului iar unica sursa sunt alimentele de origine animala.

In ceea ce priveste stilul alimentar este ineficient sa-l obligi sa adopte dieta vegetariana daca nu vrea. Vei reusi sa faci asta daca il vei implica in pregatirea hranei.  Din doua feluri de mancare unul sigur va fi apetisant pentru ei.

Necesarul de nutrienti intre 1 si 3 ani

Camuflati vegetalele in mancarurile despre care stiti deja ca ii plac. Asta nu inseamna sa ii pacaliti, puteti sa ii spuneti ca aveti de gand sa adaugati ceva in plus la felul lui preferat de mancare. Puneti-le in farfurie portii mici. Faceti acest lucru premeditat. Mai bine sa mai ceara decat sa fie descurajati ca nu pot manca totul. Si, foarte important nu-l obliga sa manance tot din farfurie! Fortarea copilului sa manance, sau indoparea lui constituie una dintre cele mai grave greseli pe care le pot face parintii. Mancarea nu trebuie folosita ca rasplata, nici ca pedeapsa. Ora mesei trebuie sa fie cel mai placut moment din zi pentru ei, iar parintii trebuie sa faca tot ce le sta in putere pentru a crea o atmosfera placuta la masa.

Daca ai hotarat sa ii dai hrana vegetariana copilului atunci trebuie sa perseverati in scopul propus ca sa il duceti la indeplinire.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!