Sari la conținut

Lucruri bune de luat la maternitate

Toate gravidele au lista clasica bifata inainte de internare. Dar exista alte cateva lucruri tare bune de pus in geanta pentru spital.

 

Orice femeie care a nascut iti poate spune, pe de rost, ce-a pus in bagajul pentru spital. Sau poti citi aici un articol despre asta.

Bine, lucrurile sunt nuantate in functie de tipul de unitate medicala in care te internezi: de stat sau privata (unde nu e cazul sa-ti iei vesela de acasa, neaparat; poti cere cele necesare pentru gustari in camera de la ei). De asemenea, daca epidurala este prevazuta (fie si potential) in planul de nastere (recte in contractul facut cu clinica), nu trebuie sa aduci de-acasa trusa cu cele necesare pentru anestezie, ti-o vor oferi tot ei. La fel si consumabilele, precum: hartie igienica, tampoane mari pentru dupa nastere (desi niciodata n-ai prea multe, la ritmul in care vor fi eliminate lohiile), aleze – vezi aici ce sunt  - care iti vor folosi tie, nu bebelusului, ca sa protejeze patul si asternutul impotriva patarii atat de iminente dupa nastere, vata, fase de tifon, rivanol sau betadina (daca faci operatie cezariana) – care sigur se gasesc pe stocul unui spital privat!

Dar eu vreau sa fac o lista de cateva lucruri ce nu apar pe lista clasica si pe care mamele le-au luat in maternitate ori cu intentie, ori din greseala sau inertie sau reflex si care le-au folosit din plin.

  • Servetele umede, cu o aroma preferata, care pot fi folosite si pe fata. Mai ales daca nasti vara si natural, o sa fie ca o gura de aer proaspat in travaliu ori de cate ori iti vei sterge fruntea si tamplele cu un astfel de servetel. Iar mirosul placut, familiar, te va remonta psihic.
     
  • Un dispozitiv destept, fie ca e un smartphone, o tableta, un player pentru ascultat muzica in travaliu. Asta o sa te ajute sa te relaxezi, sa-ti faci productiv exercitiile de respiratie si sa te misti in ton cu contractiile, pentru a ajuta dilatatia.
     
  • Sosete, chiar daca nasti pe canicula. Mai ales daca-ti faci travaliul in miscare libera, vei avea tendinta sa stai mult in genunchi sau in patru labe, astfel incat: 1. N-o sa te mai intereseze pe unde-ti sunt papucii de spital, iar gresia poate fi foarte rece; 2. Circulatia sanguina va fi intensificata in zona abdominala si mai slaba la periferie, astfel incat picioarele reci sunt un disconfort de care chiar nu ai nevoie in acele momente.
     
  • Perna de gravida, daca te internezi inainte sa intri in travaliu. Macar sa ai niste somnuri bune pana nasti. Si o poti folosi si drept perna de alaptare dupa, mai ales ca n-o sa-ti fie prea usor sa stai in fund cateva zile.
     
  • Balsam de buze, mai ales pentru perioada de travaliu, cand o sa faci ceva efort, iar buzele ti se vor usca.
     
  • Gustari (majoritatea spitalelor de stat interzic gravidelor sa aduca mancare din afara, dar sigur poti ascunde o punga de covrigei sau sticksuri prin bagaj) – pentru ca ti se va face foame in travaliu, dar, mai ales, dupa! Sau sa ai ceva de rontait ca sa calmezi nervozitatea asteptarii.
     
  • Ceva de citit. Nu mi s-a parut vreun chin statul in spital. Dupa ce-am terminat cu travaliul si nasterea si telefoanele de rigoare, revistele si Facebookul m-au scos din plictiseala, ca bebe dormea continuu.
     
  • Machiaj – cateva produse, nu o trusa intreaga! Dupa doua lovituri de mascara si un pic de anticearcan o ai mai multa tragere de inima pentru stat la poza cu bebe in brate dupa nastere.
     
  • O geanta/sacosa de panza sau plastic in plus, pentru ca o sa pleci acasa cu tot ce primeste bebe la nastere intr-o clinica privata: scutece, servetele umede, uneori articole pentru hranire artificiala etc.
     
  • Paie de baut mari. N-am vazut asa ceva pana n-am nascut. Am cerut apa la clinica si mi-au adus cateva sticle de doi litri cu paie enorme, de pus direct in sticla si de baut din orice pozitie: din pat, din patru labe in travaliu, de pe patul/masa de nasteri (in cazul meu, din cada de nastere), fara sa ma mai complic cu sticla in sine. Daca vezi asa ceva in comert, nu ezita, o sa-ti faca viata mult mai usoara in spital. Si, mai ales, in travaliu, cand ai nevoie de multa hidratare (apa atenueaza durerile contractiilor), dar nu-ti vine deloc sa ridici o sticla la gura.

 

Sursa foto articol: pregnancyandbaby.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!