Sari la conținut

Clisma si scaunul la nastere

Un subiect delicat, dar care nu ar trebui sa fie evitat de nicio gravida care se apropie de termen.

 

Clisma NU ar trebui sa fie obligatorie la nasterea naturala. Este o procedura groaznica pentru o femeie gravida – dupa ce ca esti panicata (sau, hai, sa zicem, „preocupata”) cu primele contractii, ti se mai baga si un furtun in fund ca sa-ti goleasca intestinele. Numai sa-ti imaginezi asta si nu-ti mai vine sa nasti la stat. Pentru ca doar in astfel de spitale esti obligata sa treci prin asta.

A fost o procedura de rutina si in maternitatile Europei de Vest sau SUA, dar cu ani in urma. Intre timp, studiile au aratat ca avantajele clismei administrate in travaliul timpuriu nu justifica disconfortul (atat fizic, cat si psihic) pe care il provoaca gravidei.

Cercetatorii implicati in acest studiu au ajuns la concluzia ca administrarea de clisme femeilor gravide in travaliul timpuriu nu numai ca nu are o influenta semnificativa asupra ratei de infectii la nastere (in ceea ce priveste atat mama, cat si copilul) – argumentul pe care personalul medical il baga la inaintare, ci, din contra, nici nu reduce posibilitatea de eliminare de materii fecale in timpul expulziei, nici nu scurteaza perioada travaliului. Mai mult, riscul de infectie creste in urma clismei din cauza posibilitatii aparitiei de materii fecale apoase, mult mai periculoase in procesul nasterii.

 

Clisma la nastere nu foloseste la nimic

Dragelor, daca v-ati pregati pentru un maraton, ati face greva foamei? Nu. V-ati hrani consistent si inteligent – cu alimente care dau energie, dar fara sa va ingreuneze. La fel este si nasterea naturala: o provocare fizica extrema, care are avantajul de a fi absolut naturala - adica ai fost proiectata sa suporti asta; fata de un maraton – caruia nu toate femeile au potentialul sa i se supuna in viata. Prin urmare, de ce sa astepti travaliul cu burta goala – asa cum multi medici isi sfatuiesc pacientele? Mai ales ca organismul stie ce va urma si te poate cuprinde o foame crunta in orele dinainte si chiar in timpul. Si, apoi, daca n-ai putut sa te abtii de la mancare, de ce sa suporti o procedura absolut inutila si dureroasa, asa cum este clisma? Pentru ca personalul medical n-are chef sa-ti vada dejectiile din timpul expulziei? E, atunci ar fi trebuit sa-si caute alte specializare, pentru ca „sa faci caca” in timp ce faci un copil e absolut normal. La fel cum un travaliu liber, in miscare, e absolut normal, dar ei te tin la pat, cu monitorul legat de burta. La fel cum o expulzie in patru labe sau pe vine este absolut normala, dar ei te urca pe masa sau scaunul de nasteri, sa le vina lor bine la mana.

 

Scaunul in expulzie este absolut normal

A, este posibil sa ai tu o problema cu ideea de a te scapa, din greseala, in timpul expulziei? Sa-ti spun cateva lucruri, ca sa te linistesc. In afara de experienta proprie m-a ajutat si blogul unei asistente dintr-o maternitate americana, care impartaseste din experientele pe care le are cu gravidele in sala de travaliu si nastere. Am extras cateva dintre invatamintele ei prezentate in postul „Top 10 DOs and DON’Ts of Pooping During Labor & Birth” (in traducere aproximativa: „Topul celor zece lucruri permise si interzise despre facut caca in travaliu si nastere”):

Intelege ca majoritatii femeilor care nasc natural li se intampla si este absolut normal! Cand or sa-ti spuna sa impingi in expulzie, sa stii ca se refera la tipul de impins ca la defecare. E fix aceeasi miscare. Prin urmare, e normal sa iasa ceva pe-acolo. Iar daca iese, cu atat mai bine: personalul medical e incredintat ca impingi bine. De fapt, cea mai nedorita senzatie pe care o poti avea este groaza de caca si, in consecinta, frica de a impinge. Iar asta poate prelungi momentul expulziei, un lucru pe care nu ti-l doresti. Impaca-te cu ideea ca li se intampla majoritatii, dar ori nu vorbesc despre asta, ori nu si-au dat, pur si simplu, seama. Eu fac parte din a doua categorie: m-am prins de fenomen doar cand asistenta l-a „pescuit” din cada de nasteri. Atat de implicata eram in procesul impinsului.

 

Mergi la baie in travaliul timpuriu, daca simti nevoia sa-ti golesti intestinele. Nu este inca bebelusul cel care apasa acolo jos, chiar ai nevoie sa faci caca. Dar exista femei la care travaliul progreseaza repede sau foarte repede, chiar si la prima nastere (mie, cele trei ore si jumatate – cu tot cu expulzie, mi s-a parut ca au zburat pur si simplu). Astfel incat ar fi bine sa ti se verifice dilatatia inainte sa mergi la baie, sa nu cumva sa fi intrat in faza de tranzitie, cand impinsul este interzis – bebe nu este pregatit sa iasa atunci, iar cu impinsul nu vei face decat sa-ti afectezi cervixul si sa-ti inrautatesti hemoroizii.

 

Alege-ti cu grija insotitorul din sala de nasteri. Cu care sa stai de vorba despre acest fenomen posibil si sa accepte ideea. Si care sa aiba taria sa fie suficient de elegant incat sa-l treaca cu vederea atunci cand se intampla si nici sa nu te anunte si pe tine despre asta la locul faptei – nu este un subiect tocmai potrivit de tratat pe loc. Mai ales ca, mai mult ca sigur, nu vei sti despre asta.

 

De asemenea, este foarte posibil ca treci printr-un episod de diaree inainte de travaliu sau in travaliul timpuriu, pentru ca organismul se pregateste de nastere. Cu toate astea, tot se poate intampla sa ai scaun in timpul expulziei. Intelege o data pentru totdeauna: viata merge inainte si dupa asta!

 

Sursa foto articol: bumpintoreality.com

 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!