Sari la conținut

In ce masura iti poti controla nasterea

In principiu, cu cat stii mai multe, cu atat poti controla mai mult din ceea ce se intampla in momentul nasterii. Pentru ca tu, ca si femeie gravida care naste, nu esti lipsita de drepturi si un simplu 'caz' pe care doctorii, asistentele etc il rezolva. 

Dar ca sa ajungi sa ai un dialog cu doctorii si asistentele inseamna ca tot jargonul spitalicesc legat de nastere nu iti este strain. Stii care sunt cele mai probabile medicamente care se primesc in timpul nasterii. Stii despre inductia nasterii. Stii cand se impune o cezariana de urgenta. Stii care sunt etapele travaliului si ce se intampla in fiecare dintre ele. Stii care sunt pozitiile in care se poate naste. Stii ce inseamna o epidurala. Stii despre epiziotomie. Stii ce se intampla cu bebe in prima ora de nastere.

Pentru a afla toate aceste lucruri si pentru a lua o decizie cu privire la ce inseamna pentru tine o experienta buna la nastere cel mai bine este sa urmezi un curs de educatie prenatala. Dupa care iti creionezi tie un plan al nasterii, adica o descriere a ce ai vrea sau nu sa se intample.

Apoi, urmeaza sa il discuti cu doctorul care te va asista la nastere. Si in functie de raspunsurile pe care le primesti decizi daca vrei sau nu sa nasti cu el, daca politicile maternitatii respective se pliaza sau nu pe dorintele tale. Daca doctorul nu are nici macar timp sa discute cu tine si doar da din mana spunandu-ti ca totul va fi in regula, atunci ar fi destul de rational sa consideri ca nu iti va acorda mai mare atentie nici in tmpul nasterii, cand presiunea deciziilor va fi mult mai mare. 

 

Sa zicem ca ai invatat si te-ai hotarat cum va fi nasterea ta. Si ai gasit si doctorul si maternitatea care sa se plieze pe gusturile tale. Asta nu inseamna insa ca lucrurile se vor petrece neaparat intocmai. Pentru ca este posibil sa te razgandesti. Pana nu ai fost efectiv in travaliu poti doar sa presupui ce inseamna. In plus, pot interveni situatii neasteptate - de la o cezariana planificata care a fost inlocuita de o nastere naturala prematura pana la cazul invers. 

 

Dar, la fel de posibil, este si sa intervina o presiune din partea doctorilor si personalului medical in general. Mai ales in sistemul e stat este posibil ca ei sa fie putini deschisi la sugestiile tale sau macar sa iti explice ce anume se intampla. Te poti trezi cu ace in vena fara nicio explicatie. Ti se poate spune sa stai locului. Si tonul sa fie destul de brutal si dezinteresat de modul in care te simti. In video de mai jos vi se va povesti despre o asemenea experienta si cum a ajuns mamica sa isi schimbe medicul si maternitatea chiar in timpul travaliului.

 

 

Daca veti urmari cu atentie pana la capat veti observa ca si in urma curajului pe care l-a avut de a schimba maternitatea si doctorul in travaliu, mama tot nu a obtinut o nastere fara medicamente, asa cum si-ar fi dorit. In schimb, aspectul nici nu a mai interesat-o atat de tare, ci mai degraba confortul a venit din senzatia ca a fost ascultata mai mult decat din faptul ca s-a facut ce a spus.

Cu alte cuvinte, cea mai buna atitudine este sa stii ce vrei, dar in acelasi timp sa fii pregatita psihic ca lucrurile sa se petreaca si in alt fel. Pentru ca important cu adevarat este ca si tu si bebelusul sa fiti sanatosi. Si, din fericire, toata lumea, indiferent cat de divergente ar fi opiniile si cat de brutal s-ar exprima, urmareste exact acest lucru.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!