Sari la conținut

Sarcina oprita din evolutie

Sarcina oprita din evolutie este o situatie speciala si foarte neplacuta prin care pot trece femeile insarcinate. Trebuie spus ca cele mai mari riscuri le au sarcinile de varsta mica, dar fenomenul poate sa apara si la varste mai inainte ale sarcinii.
 

Sarcina oprita in evolutie reprezinta intreruperea spontana a vietii intrauterine a fatului cel mai des undeva in jurul celei de-a 20-a saptamani de graviditate. Cea mai frecventa cauza a acestui fenomen, respectiv decesul bebelusului in timpul evolutiei sale intrauterine, o reprezinta anomaliile genetice, mai exact defectele cromozomiale ale fetusului care impiedica dezvoltarea peste un anumit prag si, implicit, fac imposibila supravietuirea acestuia.

Exista situatii in care femeile prezinta un risc crescut de a trece prin experienta sarcinii oprite din evolutie, cele mai riscante fiind tulburarile endocrine ale mamei (deficitul de progesteron), afectiunile uterine (uterul septat, uterul bicorn, atrofia endometrului, fibroamele uterine mari), hipertiroidia, hipotiroidia si ovarele polichistice, factorul RH negativ si carente alimentare.

Nu exista simptome care sa anunte iminenta fenomenului. Simptomele unei sarcini oprite in evolutie sunt comune cu ale unui avort spontan si apar dupa ce evolutia fatului se opreste. Examinarea ecografica este cea care confirma stagnarea sarcinii.

In cazul in care sarcina oprita din evolutie este confirmata medical singura solutie este eliminarea produsului de conceptie. Calea de urmat depide de varsta sarcinii. La o sarcina mica de regula se apeleaza la chiuretaj, la o sarcina mare se induce travaliu sau se intervine chirurgical. Organismul are capacitatea de a reactiona in mod natural la aceasta situatie asa ca hormonii de sarcina stimuleaza eliminara embrionului sau a fatului. Oricum problema este o urgenta medicala si are nevoie de sustinere medicala de specialitate, pentru ca "de la sine' nu se rezolva decat in cazul sarcinilor foarte mici.

O consolare pentru femeile care trec printr-o astfel de situatie poate sa fie aceea ca in cazul sarcinilor oprite din evolutie fatul avea grave anomalii, unele incompatibile cu viata, in mai mult de 50% din cazuri. Fenomenul apare in 24% din cazuri din cauza unor anomalii grave ale placentei, iar anomaliile genetice fetale, precum trisomia 13 si 18, sunt responsabile pentru 18% din sarcinile oprite din evolutie. Sa mai adaugam ca, statistic vorbind, in 13% din cazuri, infectiile (bacteriene si virale - E. coli, parvovirusul, citomegalovirusul) au impiedicat dezvoltarea fatului, iar in 10,4% din cauze au fost reprezentate de anomalii ale cordonului ombilical.

Hipertensiunea arteriala este unul din facorii care pot duce la oprirea sarcinii din evolutie, dar acesta este una din cauzele care pot fi prevenite, motiv pentru care monitorizarea tensiunii arteriale este esentiala in cursul sarcinii.

O femeie care a trecut printr-o astfel de experienta trebuie sa identifice care au fost cauzele pentru care sarcina s-a oprit din evolutie si trebuie sa-si evalueze strict starea de sanantate inainte de a incerca sa conceapa din nou. Mai trebuie spus ca o femeie activa sexual poate trece prin astfel de experiente fara sa existe cauze medicale efective, oprirea evolutiei sarcinii fiind o reactie naturala a organsimului atunci cand produsul de conceptie este incompatibil cu viata.

Citeste si:

Cele mai comune cauze ale avortului spontan
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!