Sari la conținut

Paranoia de sarcina

Cine a trecut prin atacuri de panica si frica excesiva in sarcina, stie ca exista un tip de paranoia care te face sa simti pericolul la orice pas.

Imi este greu sa scriu randurile de mai jos pentru ca a trecut atata timp de la sarcina si majoritatea amintirilor s-au sters. Dar tin minte panica si frica cumplite pe care le resimteam la fiecare control, de fiecare data cand mergeam undeva sau cand mancam ceva.

Intrebam la fiecare control, luna de luna cat a mai crescut, daca este in grafic, daca totul se vede si se aude bine. In luna a saptea ramasese putin in urma si nu crescuse atat cat ar trebui si imi faceam deja scenarii catastrofice in cap privind nasterea prematura sau chiar mai rau.

Bineinteles ca totul a mers perfect si am nascut la termen si in ciuda masuratorilor, a iesit un bebelus perfect de 52 de cm si 3450 de grame. Totul fusese doar o alarma falsa.

La fel si dublul testul care a dus la triplu test, la ecografie morfofetala (unde masuratorile nu erau tocmai in regula) si asa mai departe. O permanenta grija si nesiguranta legata de sanatatea copilului.

Citeste cum sa te relaxezi in sarcina.

In plus fata de controale si neconcordantele intre „ce este” si „ce ar fi trebuit sa fie” au mai intervenit nesigurantele, fricile si (da!) fobiile legate de microbi, virusi si bacterii.

Peste tot vedeam colcaind microbi care imi vor infecta copilul nenascut. Branza era periculoasa, carnea trebuia fiarta trei ore, noroc cu pastele si orezul ce mai mancam. Mersul la restaurant devenise o tragedie, nestiind ce sa iau ca sa fiu sigura ca totul va fi bine. Ma intrebam daca salata e spalata, daca carnea e facuta, daca au folosit lapte pasteurizat.

Acasa cand gateam foloseam trei-patru tocatoare, fiecare pentru un tip de aliment. Totul trebuia separat, spalat, bine stocat.

In toata aceasta nebunie am avut din fericire un suport foarte bun (nu sotul care deja se resemnase) ci mama mea. Imi tot repeta ca femeile au nascut de sute de ani si totul a fost bine. Pe tot parcursul sarcinii a redus la dimensiuni normale fricile mele, cu vorba buna, glume bine plasate si exemple din familie si din jurul meu. Cu toate acestea in gandul meu imi spuneam ca daca ar fi stiut ea pe vremea ei cate se pot intampla, nu ar mai fi fost atat de relaxata.

Iar la un moment dat mi-am dat seama ca aceasta este problema multor femei din ziua de astazi: stiu prea multe. Sau mai bine zis nu faptul ca stiu prea multe, ci faptul ca nu pot gestiona toate aceste informatii si nu pot extrage din ele doar ce este valoros.

Este important sa stii ca trebuie sa te feresti de anumite mancaruri? Absolut.  Dar este oare la fel de important sa stii ca un bebelus poate avea defecte de nastere ca urmare a unei mosteniri genetice defectuoase? Nu la fel de important. Mai ales ca organismul are metodele lui de a selecta inca din faza embrionara cele mai multe sarcini cu defecte.

Nu trebuie sa stii despre toate bolile pe care le poti face in sarcina si nu trebuie sa citesti zeci de articole care sa iti explice cum trebuie sa evolueze sarcina. Aceasta este treaba medicilor si trebuie sa ai incredere in medicul tau. Usor de spus, greu de facut, mai ales cand te atrag titluri care iti spun ce se poate intampla mai rau.

Nu iti spun sa nu te informezi, ci numai sa nu te lasi prada atractiei catre ce este mai rau. Sarcina trebuie sa fie o perioada linistita, placuta, o perioada in care interactionezi cu bebelusul, nu una incare te pregatesti pentru un examen de medicina.

Tu cum te-ai comportat in sarcina?

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!