Sari la conținut

Ce analize se pot modifica in sarcina?

Exista analize care se pot modifica in sarcina in cazul multor femei. Medicul ne spune cand e cazul sa ne ingrijoram si cand nu.

 

Ai intrat in sarcina perfect sanatoasa, cu analizele la zi, si te trezesti la investigatiile de femeie gravida ca rezultatele nu sunt tocmai multumitoare. Ai auzit povesti despre cum iti poate da sarcina organismul peste cap, dar n-ai vrut sa crezi in ele, asa ca nu erai pregatita sufleteste pentru o astfel de situatie scrisa negru pe alb.

Ei bine, afla ca nu intotdeauna modificarile rezultatelor la analize sunt ingrijoratoare, spune domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrica-Ginecologie. Iata ce analize se pot schimba in sarcina:

Glicemia poate sa creasca in sarcina pe fondul unui diabet gestational, care se depisteaza cu ajutorul testului de glucoza, ce se face prin saptamana 20-22.

 

Tensiunea arteriala isi poate modifica valorile. O femeie care nu a avut nici un fel de probleme de hipertensiune le poate avea in sarcina. Pentru ele, este necesara o monitorizare atenta pentru a preintampina probleme precum preeclampsia sau eclampsia – complicatii grave ale hipertensiunii arteriale pe parcursul sarcinii.

 


Sursa foto: huffingtonpost.com

 

Valorile de coagulare ale sangelui se pot modifica, mai ales spre finalul sarcinii, chiar daca gravida nu are nici un fel de probleme din acest spectru (precum cele generate de trombofilie). Analizele de coagulare sunt recomandate in primul si in ultimul trimestru de sarcina. Fibrinogenul, de exemplu, este una dintre analizele de sange care creste in timpul sarcinii.

 

Valorile mineralelor din sange (fier, calciu) se modifica. In timpul sarcinii, necesitatea acestora este mai mare, dar organismul care trebuie sa le furnizeze acum pentru doi este acelasi cu cel care le furniza, in trecut, pentru unul singur. De aceea, in cele mai multe dintre cazuri, sunt necesare suplimentele alimentare, dar asta numai la recomandarea medicului care urmareste sarcina.

 

Valoarea colesterolului in sange poate, de asemenea, sa creasca pe parcursul sarcinii. Corpul produce mai mult colesterol ca parte a modificarilor hormonale aparute in organism in aceasta perioada.

 

In mod normal, majoritatea analizelor revin la valorile obisnuite in maxim sase luni de la nastere, unele chiar mai repede de atat. Daca acest lucru nu se intampla, vorbeste despre asta cu medicul de familie, astfel incat sa primesti trimiteri pentru controale de specialitate.

 

Domnul doctor Andreas Vythoulkas, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie, acorda consultatii la clinicile private: Medsana, Academica, Intermedicas si Sanador din Bucuresti, precum si clinica Lotus din Ploiesti.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa foto articol: femaleimagination.wordpress.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!