Sari la conținut

Schimbarile hormonale din sarcina

Unele gravide sunt nervoase. Altele devin foarte tolerante. Schimbarile hormonale sunt in floare in sarcina. Dar ce se intampla, mai exact?

 

Femeile sunt in general afectate de modificarile hormonale – adu-ti aminte de zilele premergatoare menstruatiei – daramite de furtunile hormonale care se starnesc in sarcina! Cel putin in primele trei luni poti simti ca nu mai esti stapana sentimentelor tale, ca plansul sau rasul te iau prin surprindere – cu atat mai mult pe cei din jur! Trebuie sa stii ca toate aceste trairi sunt absolut normale – chiar si grijile pe care ti le faci referitor la evolutia sarcinii si sanatatea bebelusului sunt tot de hormoni generate.

Ca sa iti faci o idee despre ce se intampla in organismul tau proaspat „implantat” cu un fat, iata cateva cifre: in intervalul saptamanilor 8-38, nivelul de progesteron creste de sapte ori, cel de estradiol – de 130 de ori, iar cel de prolactina – de 19 ori! Un motiv pentru care nivelurile hormonale ating aceste culmi este natura placentei – un organ endocrin, adica un organ intern producator de hormoni, multi dintre acestia fiind substante psihoactive.

Este un haos total, dar cu un rol foarte bine stabilit: cel de a pregati corpul pentru nastere. Pe unele femei le dau peste cap aceste schimbari, altele le suporta mai bine – e in functie de istoricul de probleme afective pe care fiecare femeie le-a avut, fie ca au fost legate functia sa de reproducere sau fara nicio legatura cu aceasta.

 

Prin urmare, iata care sunt cei mai importanti hormoni in sarcina si cu ce se ocupa fiecare:

  • Gonadotropina Corionica Umana: stimuleaza producerea de estrogen si progesteron la nivelul ovarelor, se secreta doar in primele saptamani de sarcina si nivelul sau scade pana la zero pe masura ce placenta se maturizeaza suficient pentru a prelua productia de estrogen si progesteron. Acest hormon este responsabil pentru cele doua liniute pe testele de sarcina pozitive.

 

  • Estrogenul: iti face sanii sa creasca, sa fie sensibili si chiar sa te doara in prima parte a sarcinii, se secreta pe tot parcursul sarcinii si tine sub control nivelul de progesteron; pregateste uterul pentru a gazdui fatul si sanii pentru alaptare.

 

  • Progesteronul: construieste „captuseala” uterului, pregatindu-l pentru a sustine placenta si a purta fatul; de asemenea, tine in frau contractiile si miscarile naturale ale uterului, pentru a preveni un avort. Este hormonul responsabil cu scaderea libidoului in sarcina.

 

  • Prolactina: produce cresterea numarului de celule care produc lapte matern, dat fiind ca cei doi hormoni anteriori se opun productiei de lapte. De asemenea, prolactina impiedica mamele care alapteaza sa ramana insarcinate. (Mai ales daca bebelusul tau este diversificat partial, nu te baza pe prolactina ca metoda de contraceptie!)

 

  • Oxitocina: este hormonul care permite uterului sa se contracte in sarcina si in travaliu si care genereaza contractiile acestuia in alaptare. De asemenea, este hormonul care creeaza acea legatura trainica intre parinti si copil – dat fiind ca apare si in comportamentele reproductive ale barbatilor.

 

  • Prostaglandinele: sunt hormoni secretati in majoritatea tesuturilor si organelor si au rol in pornirea travaliului.

 

Ca sa stii ce te asteapta: trimestrul doi este cel mai frumos. Ai scapat de greturi si ameteli, pielea iti straluceste, podoaba capilara creste in nestire, asa cum n-ai visat niciodata, riscul sa pierzi sarcina scade spre zero, asa ca bucura-te de schimbarile pe care hormonii ti le aduc in aceasta perioada. Pentru ca urmeaza ultimele trei luni, in care simti ca, din nou, ai pierdut controlul. De data aceasta, asupra corpului tau aflat in continua schimbare. Tine minte, insa: totul se intampla pentru a asigura o nastere frumoasa, fara obstacole, in urma careia vei avea un bebelus sanatos!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!