Sari la conținut

Cuba, prima tara fara HIV de la mama la copil

Cuba este prima tara din lume care va primi de la Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoasterea faptului ca a reusit eradicarea transmiterii HIV si a sifilisului de la mama la copil.

Stirea a trecut tacuta prin fluxurile de stiri, nevand probabil ingredientele necesare sa faca audiente la ceas de seara.

Stirea este insa extrem de importanta si, dupa cum declara Organizatia Mondiala a Sanatatii, este „o victorie majora” catre o generatie fara HIV si sifilis.

Dr. Margaret Chan, directorul general al OMS a declarat ca „eliminarea transmisiei virusului este una dintre cele mai mari realizari posibile din domeniul sanatatii.”

Incepand cu anul 2010, OMS, Organizatia Pan Americana a Sanatatii (PAHO) si alti parteneri au lucrat in Cuba si alte tari din America pentru a implementa initiative regionale ca sa elimine transmiterea de la mama la copil a virusului HIV si sifilisului.

Initiativele asigura acces rapid la ingrijire prenatala, precum si la testare pentru detectarea HIV si sifilis pentru femeile gravide si partenerii lor. In cazul in care femeile gravide primesc un rezultat pozitiv, ele si copiii lor primesc tratament prompt si, in plus, copiii sunt nascuti prin cezariana si nu sunt alaptati la san.

O alta caracteristica a acestei initiative este ca programele pentru HIV si infectiile cu transmitere sexuala sunt oferite ca parte integranta a programelor de sanatate a mamei si copilului in sistemele de sanatate echitabile, accesibile si universale.

Pentru ca unei tari sa ii fie recunoscut faptul ca a eradicat transmisia HIV si sifilis de la mama la copil, trebuie sa treaca prin procesul de validare si criteriile pe care OMS si partenerii sai le-au emis in 2014.

Validarea se face de experti internationali

Procesul de validare recunoaste ca nici un tratament nu este 100% eficace in prevenirea transmisiei de la mama la copil, asa ca defineste eradicarea ca o "reducerea transmiterii bolii pana la un nivel atat de scazut incat nu mai constituie o problema de sanatate publica."

In 2013, in Cuba doar doi copii s-au nascut cu HIV si doar 5 copii s-au nascut cu sifilis mostenit de la mamele lor.

Misiunea care a efectuat validarea a inclus experti din mai multe tari din America, plus Bahamas, Italia, Japonia, SUA si Zambia. Expertii au vizitat centre de sanatate, laboratoare, si birouri guvernamentale din intreaga insula, au intervievat personal din spitale si alti oficiali.

Procesul de validare pune un mare accent pe serviciile oferite gratuit, in conformitate cu drepturile omului.

Directorul PAHO, Dr. Carissa F. Etienne, spune:

"Cuba este o inspiratie pentru alte tari care trebuie sa avanseze spre eliminarea transmiterii de la mama la copil a virusului HIV si sifilisului."

In fiecare an, in intreaga lume aproximativ 1,4 milioane de femei infectate cu HIV rama insarcinate. Fara tratament, exista o sansa de 15-45% sa transmita in uter virusul copilului, in timpul nasterii sau alaptarii.

Dar acest risc scade catre 1%, in cazul in care mamele si copiii lor primesc antiretrovirale in toate etapele in care poate aparea infectia.

Numarul de copii nascuti cu HIV s-a injumatatit

Potrivit OMS, numarul de copii nascuti la nivel global in fiecare an cu HIV este acum aproape jumatate fata de  2009, cand a fost in jur de 400.000. De asemenea, incepand cu anul 2009, proportia femeilor gravide infectate cu HIV in tarile cu venituri mici si medii care primesc medicamente eficiente anti-HIV pentru a preveni trecerea afectiunii la copil s-a dublat.

O declaratie OMS spune:

"Printre cele 22 de tari care reprezinta 90% din noile infectii cu HIV, 8 au redus deja noile infectii cu HIV in randul copiilor cu peste 50% din 2009, pe baza datelor din 2013, iar alte patru sunt aproape de acest semn."

Sifilisul, care infecteaza aproape 1 milion de femei gravide din intreaga lume in fiecare an, este usor de tratat in timpul sarcinii. Cele mai multe dintre complicatiile infectiei, care includ avort spontan si nasterea unui copil mort, greutate scazuta la nastere si infectii grave ale nou-nascutului sunt astfel eliminate.

In 2012, sifilisul a afectat 360.000 de sarcini si au rezultat copiii nascuti morti, nou-nascuti care au murit, nasteri premature si copii infectati.

In urma unei campanii la nivel mondial pentru a eliminarea sifilisului de la mama la copil in 2007, OMS estimeaza ca pana in 2014, mai mult de 40 de tari au testat mai mult de 95% dintre femeile gravide in pentru sifilis.

Un studiu adiacent arata ca infectiile cu HIV scad pe masura ce mama are o educatie mai indelungata, fiind mai putin intalnit la femeile cu studii medii. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!