Sari la conținut

De ce alegem cezariana?

Cezariana reprezinta nasterea unui fat viabil prin incizia peretelui abdominal si incizia uterului. Cezariana este o oparetie majora, care implica riscuri importante si pentru mama si pentru copil.

Operatia de cezariana este, pe de alta parte o solutie care poate salva si mama si fatul. totusi numarul interventiilor de aces gen este in continua crestere. In plus o cezariana in antecedente reprezinta o indicatie pentru repetarea acesteia.

In ce conditii este recomandata cezariana?

Nu exista o dovada clara ca o crestere a ratei cezarienelor duce la o scadere a mortalitatii si morbiditatii perinatale deci, din acest punct de vedere, cezariana nu reprezinta in mod necesar un avantaj. Lasand la o parte avantajul confortului psihic si fizic operatia cezariana este obligatorie daca exista  anomali ale  canalului de nastere, activitate uterina anormala, hemoragii antepartum,
placenta praevia (cezariana este cea mai indicata atitudine, atat pentru mama, cat si pentru fat), 
dezlipirea de placenta, afectiuni cardiace si respiratorii, preeclasmpsie, tulburari hipertensive, diabet zaharat, infectie herpetica genitala activa, cezariana in antecedente, retard al cresterii intrauterine, suferinta fetala, izoimunizare Rh, acidoza fetala, ruptura uterina, iminenta mortii materne, dar si alte diverse situatii speciale.

De regula daca nu este o situatie de urgenta aparuta neasteptat operatia de cezariana se planifica din timp, iar mama stie inca de la inceputul sarcinii ca o sa nasca astfel.

Dezavantajele operatiei cezariene

Desi este din ce in ce mai folosita rata morbiditatii variaza si este semnificativ mai mare dupa nasterea cezariana comparativ cu nasterea vaginala. Se estimeaza ca mortalitatea materna dupa operatia cezariana e de 7 ori mai mare decat in nasterea pe cale naturala.Cele mai des intalnite situatii critice sunt: hemoragiile: pot aparea in placenta praevia de pe suprafata segmentului inferior, la nivelul transei uterine, in atonia uterina, socul operator este favorizat de starea labila a hemodinamicii gravidei si de afectiunea pentru care se face operatia cezariana, sincopa anestezica este mai frecventa la rahianestezie.

Pe langa aceste accidente intraoperatorii mai pot avea loc lezari ale vezicii urinare ureterelor, intestinelor. Exista si frecvente complicartii post-operatorii: infectii, endometrioza, abcesul pelvic si tromboflebita septica, infectia  plagii, infectiile tractului urinar, manifestari trombo-embolice, scrie marchofdimes.com.

Cezariana este o interventia majora, care este bina sa ramana o solutie doar pentru situatii exceptionale. Organismul femeii este perfect construit si adaptat sa faca fata nasterii naturale.  

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!