Sari la conținut

Campanie pro-alaptare: Taticii fac diferenta

In saptamana alaptarii, 1-7 august, asociatia SAMAS, constituita pentru a oferi consiliere parintilor pe perioada primelor 1000 de zile ale copilului, promoveaza alaptarea prin implicarea directa a tatilor

'Bărbații români sunt tot mai implicați în deciziile care țin de alăptarea bebelușului: peste jumătate (54%) asistă la alăptare ori de câte ori au o ocazia și peste 80% dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, arată un studiu online Ivox, realizat la cererea Asociației SAMAS, singura rețea națională de educatori perinatali din România.

 
 
Asociația SAMAS lansează cu ocazia Săptămânii Internaționale a Alăptării, campania 'Tăticii fac diferența!', pentru a semnala că și bărbații pot sprijini efortul de creștere a ratei de alăptare din România, foarte scăzute, în comparație cu media europeană (în România, 12% dintre copii sunt hrăniți exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, așa cum recomandă OMS; spre comparație, următoarea cea mai mică rată de alăptare exclusivă din Europa este de 53%, în Irlanda).
 
Bărbații joacă un rol important în succesul alăptării: femeile care au alături parteneri informați, care le susțin, alăptează o perioadă mai lungă, spun educatorii perinatali.
 
Ce știu bărbații români despre alăptare?
 
Dacă în trecut, alăptatul era considerat un subiect tabu, care îi privea doar pe mamă și bebeluș, lucrurile s-au mai schimbat în această privință. Aproximativ 4 din 10 bărbați ar alăpta, dacă ar putea, arată un sondaj Ivox, la cererea Asociației SAMAS. De asemenea, o treime dintre participanții la studiu nu ar refuza, însă susțin că nu s-au gândit niciodată la asta, pentru că nu s-au pus în pielea partenerei.
 
Peste jumătate dintre bărbați (54%) chiar au asistat ori de câte ori au avut ocazia la sesiunile de alăptare și s-au simțit foarte bucuroși atunci când vedeau cum este hrănit bebelușul. Totuși, 2 din 10 bărbați nu au dorit să asiste la alăptat, considerând că este strict problema femeilor.
 
O veste bună este și faptul că o mare parte dintre bărbați cunosc beneficiile laptelui matern: peste 80% dintre aceștia au declarat că alăptatul stă la baza formării imunității copilului, iar 5 bărbați din 10 mai știu și că alăptarea scade riscul de cancer mamar la femei și al unor afecțiuni ginecologice. O mare parte dintre bărbați cunosc inclusiv care este perioada de timp recomandată de medici pentru alăptare: aproape 60% dintre participanții la studiu știau că este recomandată alăptarea exclusivă până la 6 luni, în timp ce un sfert dintre bărbați au declarat că nu știu cât timp ar trebui să alăpteze femeile.
 
Cursurile de pregătire pentru viitori tătici, puțin accesate
 
Cu toate că o treime dintre bărbați consideră că subiectul implicării taților în procesul alăptării este 'la modă' și citesc împreună cu partenera informații despre schimbările care au loc în sarcină și practici de îngrijire a copilului în primele luni de viață, foarte puțini apelează la ajutorul unor specialiști în domeniu, așa cum sunt educatorii perinatali.
 
Doar 26% dintre respondenți au declarat că s-au informat cu partenerele despre alăptare, încă de dinainte de naștere la un curs de pregătire prenatală, și doar 1 din 10 bărbați (11%) a participat la un curs de puericultură, ca să fie pregătit să își îngrijească bebelușul în mod corect.
 
Cu toate acestea, discuțiile despre alăptare nu sunt foarte comune în cuplu, aproape jumătate dintre participanții la studiu (45%) au declarat că nu au discutat niciodată cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumătate dintre femeile care și-au dorit să alăpteze (57%) nu și-au implicat partenerii și nu le-au cerut sfatul în această privință.
 
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 201 bărbați, tați cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani, cu copii cu vârste între 0 și 7 ani, în perioada 23-30 iulie 2015.
 
De ce renunță româncele la alăptare și cum pot ajuta bărbații
 
România este una din țările cu cele mai scăzute rate ale alăptării exclusive: 12%, potrivit unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului în 2011 (față de media europeană de 30%, care este mică, la rândul ei).
 
Alăptarea nu este deloc ușoară, în primele zile și săptămâni după naștere, femeile se pot confrunta cu o serie de dificultăți care le determină să renunțe. Principalul motiv pentru care femeile renunță la alăptare este lipsă de informații teoretice și practice: nu reușesc să pună bebelușul la sân cât mai repede după naștere, cred că nu au destul lapte pentru bebeluș, nu cunosc pozițiile de alăptare care să le asigure priza corectă la sân și nu sunt ajutate să își pună bebelușul corect la sân.
 
'În unele maternități, femeile au parte de ajutor din partea cadrelor medicale, dar cele mai multe, când ajung acasă, continuă să aibă nevoie de suport. Atunci, dacă nu ai un partener informat și suportiv, care să te ajute cu informații și cu susținere, poți ceda în față dificultăților ce pot apărea în timpul alăptării. Foarte interesant este faptul că peste 60% dintre solicitările pe care le primim la Asociația SAMAS pentru consultanți în lactație, în primele săptămâni după naștere, vin de la bărbați. Ceea ce înseamnă că tăticii chiar pot face diferența!
 
Lansăm, deci, această campanie, pentru că vrem să accentuăm rolul pe care îl au bărbații în succesul procesului de alăptare, rol care a fost subestimat de-a lungul timpului și care poate fi asumat de-acum prin participarea la cursuri prenatale despre alăptare', a declarat Ana Măiță, Vicepreședinte Asociația SAMAS.
 
Cursuri gratuite de alăptare pentru femeile care vin însoțite de parteneri
 
Astfel, în cadrul Campaniei 'Tăticii fac diferența !', organizate cu ocazia Săptămânii Internaționale a Alăptării, Asociația SAMAS oferă cadou Cursul Prenatal despre Alăptare tuturor gravidelor care vin însoțite de partener sau de o altă persoană de suport de sex masculin.
 
Înscrierile la aceste cursuri făcute cadou de Asociația SAMAS se vor desfășura pe perioada Săptămânii Internaționale a Alăptării (1-7 August), atât pe plan local, cât și online, prin formularul aflat la acest link

'

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!