Sari la conținut

Cum incepem alapatarea?

Prima data cand ai bebelusul in brate in sala de nasteri, pune-i buzele pe sanul tau. Laptele nu are inca formula definitiva, dar sanii tai produc o substanta numita colostru care prin compozitia sa  va proteja copilul de infectii.


Nu trebuie sa intri in panica daca bebelusului ii este greu sa sa hraneasca sau sa stea la sanul tau. Alaptarea este o arta care cere rabdare si foarte multa practica. Nimeni nu o sa se astepte sa fii o experta de la inceput asa ca nu ezita sa intrebi o asistenta sa-ti spuna ce sa faci cat timp esti in spital (Daca ai un copil prematur, s-ar putea sa nu poti sa alaptezi imediat, dar va trebui sa il extragi cu ajutorul unui pompe. Copilul va primi acest lapte printr-un tub sau un biberon, pana cand va putea sa se hraneasca singur.)

Din momentul in care incepi, adu-ti aminte ca alaptatul nu ar trebui sa fie dureros. Fii atenta cum simti sanii cand bebelusul incepe sa suga. Gura sa ar trebui sa acopere o mare parte din segmentul  de sub mamelon al areolei si acesta ar trebui sa fie cat mai mult in gura bebelusului. Daca suptul doare, intrerupe alaptarea-inserand degetul tau mic intre gingiile micutului pe langa mamelon-si incearca din nou. Din momentul in care bebelusul invata cum sa se hraneasca, se va descurca singur.
 

Cat de des trebuie sa alaptezi

Des. Cu cat alaptezi mai mult, cu atat mai repede va veni laptele definitiv si cu atat cantitatea de lapte va fi mai mare. Alaptand pentru 10-15 minute pe fiecare san de opt pana la doisprezece ori in decurs de 24 de ore, ar fi cat mai aproape de ideal. Conform parerii specialistilor ar trebui sa-ti hranesti bebelusul ori de cate ori da semne ca ii este foame, cum ar fi: neliniste, iritare, etc. Plansul este unul din ultimele astfel de semne –cu alte cuvinte, ar trebui sa-ti hranesti bebelusul inainte sa inceapa sa planga.

In timpul primelor cateva zile, s-ar putea sa trebuieasca sa-ti trezesti usor copilul pentru a-l hrani si s-ar putea sa-l ia din nou somnul in timp ce faci asta. Ca sa te asiguri ca bebelusul e hranit suficient, trezeste-l daca au trecut patru ore de cand l-ai alaptat ultima oara. Din momentul in care bebelusul nu doarme pentru perioade mai lungi de timp, poti sa ai un program dupa care sa-l alaptezi, eventual intr-un interval de timp cuprins intre una si trei ore (mai putin noaptea cand o sa doarma mai mult).
 

Cum sa te simti confortabil

Din moment ce alaptatul poate sa tina si pana la 40 de minute, alege un loc confortabil. Tine-ti bebelusul intr-o pozitie care sa nu-ti dea dureri de maini si de spate. E indicat sa sustii capul bebelusului cu una din maini, dar pozitia pe care o alegi depinde de cat de confortabil te simti. Daca te asezi, poti folosi o perna pentru a te ajuta sa hranesti copilul. Nu incepe alaptarea pana cand si tu si cel mic sunteti intr-o pozitie comoda, pentru ca va trebui sa stai asa pentru ceva timp.

Ce ar trebui sa mananci?

O dieta normala e tot ceea ce ai nevoie cat timp alaptezi. Expertii obisnuiau sa recomande o dieta cu 400-500 de calorii in plus, dar noi cercetari arata ca nu ai nevoie de un plus de calorii, dupa cum spune expertul Kathleen Huggins autoarea cartii The Nursing Mother's Companion. Va trebui sa ai o dieta echilibrata pentru propria sanatate, dar nu va fi necesar sa urmezi reguli complicate de dieta pentru a-ti hrani cum trebuie copilul.

Va trebui sa limitezi cantitatea de cofeina, sa eviti ciocolata, mancarurile picante si alti factori iritanti, pentru ca acestia  ar putea sa intre in laptele matern si sa-i faca rau copilului.  Asigura-te  ca bei destule fluide - oxitocina este eliberata de corpul tau in timp ce alaptezi si-ti va crea o senzatie de sete care iti va aduce aminte ca trebuie sa te hidratezi.
 

Aminteste-ti ca desi alaptatul este un gest natural, ar putea sa fie destul de greu in primele zile din viata bebelusului. Fa-ti  timp pentru a beneficia de sfaturi de la o persoana calificata sau de la o prietena cu mai multa experienta - sustinerea si ajutorul lor iti vor fi de mare folos.
 

Probleme cu care te-ai putea confrunta

Desi femeile si-au alaptat copiii de secole, acest lucru nu este deloc usor. Multe din ele se confrunta cu dificultati chiar mai devreme. Unele din problemele comune pe care le poti avea in primele 6 luni includ:

·        Hiper sau hipolactatia

·        Sfarcuri dureroase

·        Mastita, o infectie a sanului

Nu suferi in tacere. Suna un consultant de specialitate sau doctorul tau (mai ales daca te temi ca ai putea avea o infectie a sanului) daca disconfortul fizic sta in calea  hranirii copilului.

Unele femei se obisnuiesc repede cu alaptatul si nu se confrunta cu probleme fizice sau emotionale. Dar multe noi mamici invata greu – asa ca daca te simti descurajata nu esti singura. Este normal sa te simti coplesita la inceput de noile responsabilitati. Daca treci printr-o asemenea perioada apeleaza la doctorul tau sau la o moasa pentru a-ti da sfaturi si a rezolva problemele care te-ar putea impiedica sa-ti alaptezi copilul.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!