Sari la conținut

Primii pasi in alaptare - trucuri

Alaptarea este un proces natural pentru care atat mama cat si bebelusul sunt pregatiti, dar asta nu inseamna neaparat ca totul se intampla de la sine, este necesara o perioada de invatare, atat a mamei cat si a copilului.

Sunt cateva trucuri pe care, daca le stii, tot acest proces este mai usor.

1. Cu cat contactul intre tine si bebelus este mai mare, cu atat alaptarea este mai usoara. Din aceasta cauza se tot insista in ultima vreme ca mama sa il tina pe bebelus in brate inca din primele minute de la nastere; din aceasta cauza se spune ca mama trebuie sa doarma cu bebelusul in aceeasi camera si, pe cat posibil, contactul trebuie sa fie de piele pe piele.

2. Un bebelus mananca mai bine daca nu este deja enervat de foame. Ceea ce inseamna ca nu ii dai sa suga in momentul in care deja a inceput sa planga de foame. Trebuie sa sesizezi gesturile premergatoare: incepe sa isi miste capul ca si cum ar cauta ceva, isi suge degetul sau doar isi misca buzele, incearca sa se 'tarasca' pe tine pentru a ajunge la san. Iar daca a ajuns sa planga atunci trebuie linistit in prealabil.

3. Poti alapta si daca ai avut operatie de cezariana, doar trebuie sa gasesti pozitia confortabila pentru tine. Este posibil sa fie necesar sa ai mai multa rabdare intrucat procesul de alaptare poate incepe mai tarziu, laptele poate veni mai greu. Important este sa nu renunti.

4. Chiar daca in spital alaptarea nu a mers prea bine, asta nu inseamna ca acasa va fi la fel. Ba dimpotriva. In spital atat tu cat si bebelusul sunteti supusi la tot felul de proceduri. Acasa insa, liberi de programe impuse, va puteti gasi propriul ritm si lucrurile sa se rezolve de la sine.

5. Bebelusul iti poate fi cel mai bun ghid in ceea ce priveste alaptarea. Asa ca lasa-l pe el sa ia conducerea - cat de des vrea sa manance si cum sa suga propriu zis. Bebelusii pot singuri, daca nu ii grabesti, sa descopere sanul si sa invete sa suga. Uite un video concludent in aceasta privinta

6. Apeleaza la consultanti in lactatie. Fiecare maternitate are si ar trebui sa il cauti daca ti se pare ca intampini dificultati. Dar exista si consultanti independenti si grupuri de suport pe facebook. Consiliere gratuita in alaptare poti primi la numarul de telefon 07ALAPTARE, unde va raspund medici. Este bine sa intri in contact cu aceste persoane inca dinainte de nastere, urmarind sa vezi daca nu exista cursuri despre alaptare. Multe dintre ele suntgratuite.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!