Sari la conținut

Cand „cade” burta?

Se spune ca trebuie sa te pregatesti de nastere atunci cand cade burta. Dar, oare, la toate gravidele se intampla la fel?

 

Intrasem deja in saptamana 39 si aveam o burta teapana, blocata intre coaste si nicio femeie cu copii nu ma credea ca trebuie sa nasc in curand. Toate-mi ziceau: „Ai burta sus, cum sa nasti? Sa-ti cada burta mai intai!”. Cum, Doamne iarta-ma, sa mai fie si asta? Ca abia o caram si-asa! Am avut un moment prin luna a saptea, cand am simtit ca-mi „cade” burta; pan-atunci tinusem muschii abdomenului incordati, fara sa-mi dau seama – probabil de asta se si dadusera la o parte atat de greu din calea uterului in expansiune – si sustinusem burta fara efort; dar cand i-am relaxat, din intamplare (poate era si momentul), am simtit efectiv cum se trage totul in jos. Totusi, nu asta era ceea ce trebuia sa se intample, in oglinda si in ochii tuturor, burta mea era, inca, antigravitationala.

 

Avantajele si dezavantajele burtii cazute

Pe forumurile de pe-afara am vazut ca gravidele povestesc despre cum le-a cazut burta fie fix inainte de nastere, fie si inainte de 30 de saptamani de sarcina – dintre acestea din urma, multe au nascut prematur. Fiecare sarcina este unica si isi bifeaza etapele in propriul sau mod, astfel incat nici cazutul burtii nu are un moment batut in cuie. Totusi, literatura de specialitate s-a pus de acord ca, in mare, femeile aflate la prima sarcina trec prin asta mai devreme, cu cateva saptamani inainte de travaliu, iar cele care au mai nascut vor experimenta cazutul burtii cat mai aproape de inceperea travaliului sau chiar in travaliu.

Ce se petrece, mai exact, in acest moment? Bebelusul se deplaseaza spre zona ta pelviana, ceea ce inseamna ca organismul se pregateste pentru nastere. Este o miscare pe care, cu siguranta, o vei simti. Totusi, daca te-ai luat cu stresul si grijile si-ai ratat momentul, o simpla privire in oglinda o sa-ti deschida ochii – conturul profilului tau arata cu totul altfel decat te-ai obisnuit pana mai ieri. Cand te asezi, simti ca parca ai copilul tolanit in poala. Daca ai si niste senzatii de presiune in zona de jos, ar fi bine sa te adresezi medicului, ca sorocul nu-i departe.

 

Sursa foto: essentialbaby.com

 

In rest, iata ce schimbari iti mai aduce cazutul burtii in stilul de viata:

  • Urinezi mai des, pentru ca fatul apasa acum si mai tare pe vezica.
     
  • Mananci mai mult – asta daca iti doresti, desigur. Pentru ca acum nu mai ai stomacul comprimat de burta, ca inainte. De asemenea, o sa se calmeze si arsurile pe gat (pirozisul) daca ai suferit de asa ceva in sarcina.
     
  • Respiri mai bine, pentru ca si plamanii au scapa de compresie.
     
  • Nu te mai dor coastele, pentru ca s-au eliberat de presiunea burtii; in schimb, e posibil sa te doara oasele si articulatiile bazinului, care se desface pentru bebelus.
     
  • Te constipi mai des sau exista circumstantele care favorizeaza asta, asa ca ai si mai mare grija la alimentatie. In plus, pot aparea probleme cu hemoroizii in aceasta perioada.

Din pacate, din punct de vedere vestimentar, din momentul in care ti-a cazut burta si pana la nastere va trebuie sa te multumesti cu rochii sau articole speciale pentru gravide („cu burta”), dat fiind ca-ti va fi destul de greu sa mai inchei vreo pereche de pantaloni sub burta, ca pana acum, sau sa cobori o fusta atat de mult. Dar, pana la urma, sunt gravide si gravide, la unele poate merge, la mine n-a mers. Slava Domnului ca mi-a cazut burta fix inainte de inceperea travaliului, asa ca nu m-a mai deranjat atat de tare ca nu mai pot tine fusta pe mine.

 

Sursa foto: familylifeinlv.com

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!