Sari la conținut

Ce inseamna o experienta buna la nastere?

Toate mamicile isi doresc sa aiba o experienta fantastica la nastere. Frica de a nu iesi ceva rau este foarte mare. Dar oare cum se obtine asta?
 
Poate cel mai important aspect care trebuie abordat in primul rand, este constientizarea a ceea ce inseamna pentru fiecare o experienta buna in sarcina, nastere si perioada post natala.
 
Da, sunt niste directii care creioneaza aceste etape, dar ele nu trebuie sa fie privite ca niste sabloane in care sa incercam sa ne incadram cu orice pret. Pentru fiecare dintre noi sunt aspecte mai mult sau mai putin importante care fac diferenta. Tinand cont de acest fapt, fiecare trebuie sa faca aceasta analiza la inceputul sarcinii, chiar daca este vorba de stabilirea unui plan al nasterii. E bine ca gravida se analizeze si sa isi dea seama care sunt aspectele care sunt cele mai importante si la care ar renunta cu greu si asta doar daca este strict necesar. 
 
Astfel de aspecte practice ar fi:
- libertatea de miscare in timpul travaliului (daca va constata ca asta isi va dori la momentul respectiv, pentru ca nimeni nu poate spune cert inainte sa ajunga la acea etapa ca va face asa.)
- libertatea de a alege pozitia in timpul expulziei
- libertatea de a fi insotita pe travaliu de catre o persoana anume
- executarea epiziotomiei doar la nevoie
- respectarea dreptului la informare
- punerea copilului piele pe piele imediat dupa nastere
- sistemul rooming-in
- hranirea de lapte praf doar cu acordul parintilor
- daca totusi va fi nevoie de o operatie de cezariana si totul este bine atat in cazul mamei cat si al nou nascutului, cat timp copilul va sta la neonatologie 2-4 ore, <4 ore. Va putea fi adus la san in aceasta perioada? etc
 
Dupa cum puteti observa in lista de mai sus, sunt aspecte care trebuie sa le discutati atat in cuplu, cat si cu medicul care va urmareste sarcina, inca de la inceput, pentru a gasi in mod real solutia optima pentru dumneavoastra. Poate uneori, in functie de aspectele importante pentru dumneavoastra, sa aveti timp sa schimbati ori medicul, ori maternitatea.
 
La fel de important este ca momentul in care va apucati sa creionati un plan al nasterii este informarea. Pentru a fi mai usor de facut alegerile, trebuie sa aveti la dispozitie o informatie de calitate si impartiala. Informatia cea mai completa si impartiala o puteti obtine la un Curs de pregatire prenatala, asa cum organizeaza Fundatia Crucea Alba.
 
 
Cum alegi doctorul?
 
Cu atentie/informare si in nici un caz din inertie (ca prietena X/Y a nascut cu dosctorul Z) 
 
Tinand cont de sentimentul pe care il aveti cand comunicati, de cat de libera va simtiti sa puneti orice intrebare va nelinisteste, de raspunsurile pe care le primiti, de maternitatea  in care asista, de corelatia intre data probabila a nasterii si concediul sau, de pozitia pe care o are in ceea ce priveste planul dumneavoastra de nastere, etc. 
 
 
Asteptari realiste in ceea ce priveste nasterea.
 
Asteptarile pot fi grupate 2 mari categorii:
 
1. Asteptari ce tin de mediul ambiant in acele momente (de nevoia de intimitate, de izolare, de rabdarea celor din jur, de fete calde, empatice, de linii de ghidaj fine, de incredere in cei care participa, etc)
 
2. Asteptari ce tin de nevoia intensa de a finaliza acest moment deosebit cu un copil si o mama sanatoasa si cu senzatia ca a fost asa cum si-a imaginat. Gravidele doresc sa stie ca le-a fost respectat planul de nastere si ca nu au fost dezinformate pe parcursul nasterii.
 
Tinand cont de aceste asteptari, revin la a spune ca e foarta importanta informatia de calitate, inca de la inceputul sarcinii, pentru a fi intr-adevar un instrument eficient in luarea tuturor acestor decizii dificile care vor conta in travaliu.
 
 
Articol scris de Andreea Andrei
Educator Perinatal Fundatia Crucea Alba

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!