Sari la conținut

Cum sa simti ca nasterea iti apartine

Foarte putine mame de la noi au o experienta placuta a nasterii. Si asta nu neaparat din cauza durerii. Durerea este ceva la ce te astepti si pentru care te pregatesti psihic. Pentru ce nu te pregatesti este senzatia ca 'ti s-a furat nasterea'. Ca ar fi putut sa fie mai bine si altii au facut astfel incat sa fie mai rau.

Uite cateva lucruri pe care poti sa le faci ca sa nu experimentezi asta:

Alege cu grija spitalul in care vei naste si fii constienta ce anume te va astepta acolo. Trebuie sa incerci sa faci o vizita in cadul spitalului ca sa vezi o sala de nasteri, dar si unde vei sta dupa aceea, pentru recuperare. Intereseaza-te si daca spitalul are cursuri de educatie prenatala, poti afla astfel mai multe despre politicile spitalului. In general, asta este posibil mai ales la spitalele private, dar poti incerca si la cele de stat. Daca nu ceri, sigur nu ti se va da.

Alege cu cine vei naste. Si asta nu se refera numai la doctor, mai ales ca el poate ca nici nu este de gasit in momentul in care nasti. Ci la suportul tau spihic - fie ca este sotul, fie ca este o doula, este bine sa ai langa tine o fata prietenoasa cu care sa poti schimba o vorba. 

Invata procedurile din spitale si discuta cu doctorul despre cum procedeaza ei si ce ti-ai dori tu. Daca nu stii de unde sa o apuci sa stii ca o foarte buna alegere sunt cursurile prenatale, unde ti se vor explica principalele proceduri. Este foarte posibil ca in multe lucruri sa nu ai un cuvant de spus, insa este bine sa fii pe faza, ca sa simti ca ai contribuit la nasterea ta si nu numai ti s-a intamplat.

Incearca sa imbunatatesti calitatea nasterii. Uneori sunt lucruri atat de mici care fac o diferenta enorma - faptul ca ai apa cand iti este sete, ca poti face rost de niste ghiata ca sa te racoresti, ca ai niste casti la care poti asculta muzica, ca poti deschide geamul sau sa iti arunci un pumn de apa peste fata. Afla daca exista minge de travaliu, aproape toate spitalele o au aruncata prin vreun colt. Fa rost de prosoape pe care sa le poti umezi. Intreaba daca exista gaz ilariant.

Tine bebelusul cat mai aproape dupa nastere. Poate ca procedurile spitalului nu iti permit chiar din prima ora. Sau daca ai facut cezariana, chiar mult mai mul timp, insa imediat ce este posibil tine bebelusul aproape. Si nu in cosuletul acela din plastic de spital care iti da fiori. Ci direct la tine in brate, direct pe pielea ta. Acolo este viata mai frumoasa, pentru amandoi.

Invata sa accepti. Sa te accepti pe tine, sa accepti sistemul medical de la noi, sa accepti necunoscutul. Adevarul este ca in general putem controla foarte putine lucruri in viata noastra. Ce controlam cel mai bine este modul in care le privim. O nastere 'iti este furata' daca te consumi pe marginea a ceea ce nu iese in loc sa privesti ce este important - tu si bebele sa fiti bine. 

 

O nastere frumoasa va doresc!

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!