Sari la conținut

Pregatirea pentru nastere pe tot parcursul sarcinii

Femeile din ziua de azi au dezvoltat o teama nefireasca fata de ceea ce inseamna sarcina, nastere naturala si alaptare. Tot ceea ce Mama-Natura a perfectionat pana in detaiu de-a lungul timpului este subminat si ignorat de tehnicile moderne, anestezie si interventia in "ajutorul" mamei si copilului. Nasterea si sarcina nu sunt boli, ci stari naturale si normale prin care trece o femeie. organismul ei este construit pentru a face fata cu usurinta la aceste episoade din viata ei.

Femeile prefera exagerearea simptomatologiei, ceea ce duce la angoase, teama, neputinta si lipsa de incredere in fortele proprii. Nimeni nu spune ca trebuie sa nasti acasa, singura, desi femeile sunt capabile de aceasta, asistenta medicala este necesara, dar medicul trebuie sa urmeze cursul fiziologic al nasterii, perfect reglat, nu sa-l influenteze, medicul trebuie sa intervina doar daca este nevoie, nu pentru a controla nasterea.

Pregatirea pentru nastere trebuie sa inceapa din prima zi de sarcina si implica mai multe aspecte. Este necesara o pregatire a trupului si a mintii, dupa cum este necesara o pregatire a sufletului, si una emotionala.

 

Pasi pentru pregatirea corpului pentru nastere:

• Inainte de conceptie, urmeaza planul de sanatate a conceptie. Asta inseamna o dieta sanatoasa, analize complete si tratarea tuturor problemelor, dar si un aport crescut de acid folic .
• In timpul sarcinii esentiala este dieta corecta in timpul sarcinii si controalele medicale periodice.
• Consolidarea musculaturii este un alt pas pe care femeile insarcinate trebui sa-l aiba in vedere, precum si cresterea flexibilitatii. O contributie speciala vine de la hormonii de sarcina, care inmoaie ligamentele si articulatiile

◦ practica exercitiile Kegel
◦ fa exercitii de intindere
◦ Yoga pentru femeile insarcinate este foarte utila

Colaboreaza deschis cu medicul tau, gaseste-ti o moasa care sa te sfatuiasca, mai ales daca esti la prima sarcina si participa la lectii de grup, mai ales daca esti la prima sarcina.

 

Pasi pentru pregatirea psihica pentru nastere

Pregatirea pentru nastere trebuie sa insemne o pregatire fizica, dar implica si o pregatire psihica, cel putin la fel de importanta ca si pregatirea fizica. Pune-ti intrebarea: sunt gata punct de vedere emotional pentru a aduce pe lume acest copil? Sunt pregatita pentru nastere? Imi este sau nu teama?

Raspunde cu sinceritate fata de tine insuti la aceste intrebari si in functie de ceea ce simti cu adevarat, actioneaza. Nu te speria daca rapunsul sincer este NU. Nu te teme daca ai emotii si pui la indoiala capacitatea ta de a avea grija de mica fiinta care creste in tine. Nu te teme si nu te condamna daca simti nesiguranta si spaima. Toate acestea sunt stari normale si fac parte din pregatirea pentru nastere.

Afla ca pregatirea psihica pentru nastere incepe cu o buna stare generala fizica. Pregatirea fizica pentru nastere (controalele medicale periodice, dialogul sincer si deschis cu medicul tau, miscarea in aer liber si exercitiile fizice pentru femeia gravida, alimentatia sanatoasa si, nu in ultimul rand, increderea si afectiunea stabila si profunda pentru partenerul tau, partener si in procesul de pregatire pentru nastere), este temelia pregatirii psihice.

Primul sfat este sa nu ignori si sa nu neglijezi nici una din emotiile si temerle pe are le ai. Impartaseste tot ceea ce simti cu partenerul tau, cu mama ta sau cu cea mai buna prietena care a trecut printr-o nastere. Evident esentiale sunt discutiile cu medicul tau, cel care poate intelege cel mai bine cum merg lucrurile. Dialogul este intotdeauna util, cu o singura conditie: interlocutori tai trebuie sa te iubeasca sincer si/sau sa fie competenti.

 



Iata alte cateva sfaturi care contribuie la pregatirea emotionala pentru nastere.

  • Bazeaza-te pe medicul tau si nu ezita sa ceri o a doua parere.
  • Tine un jurnal despre temerile tale personale asociate cu nasterea si sarcina.
  • Megi la un psiholog specializat pe problematica femeilor insarcinate.
  • Documenteaza-te. Nu te multumi, insa niciodata cu o singura opinie, cauta si parerile altora, cauta si alte abordari ale aceluiasi subiect.
  • Pune-ti mintea in ordine, stai de vorba cu tine.
  • Mintea ta trebuie sa fie clara, iar primul tau obiectiv trebuie sa fie increderea in tine.

 

Tine minte!
A face un copil este cel mai natural, cel mai normal, cel mai firesc lucru din lume. Si da, a face un copil este in egala masura cel mai complicat, cel mai special si cel mai elaborat lucru din lume.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!