Sari la conținut

Doula, prietena din timpul nasterii

Doula (/duːlə/): persoana care ajuta gravida inainte, in timpul si dupa nastere, precum si pe partenerul ei prin acordarea de asistenta fizica si sprijin emotional.
Cuvantul doula provine din cuvantul grecesc δούλη care inseamna sclava de sex feminin. Ei bine, din termenul de altadata a ramas doar ideea de asistenta neconditionata. Practic doula este o persoana care iti va fi alaturi in timpul travaliului si te va incuraja, asigurandu-ti linistea psihica de care ai atata nevoie in momentele acelea. 
 
Doula a revenit in forta in ultimii ani, odata cu schimbarea din ce in ce mai drastica a parerilor mamelor despre experienta nasterii. Ele vor ca nasterea sa redevina ceva cat mai natural si sa nu mai fie considerata o urgenta medicala. Femeile au nascut dintotdeauna, iar nasterea a fost o parte fireasca a vietii, nicidecum un eveniment medical de urgenta. 
 
Doula nu are pregatire medicala si nu poate lua decizii in locul parintilor sau al cadrelor medicale. Rolul ei este de a fi alaturi de mama si de tata si de a coordona din umbra modul in care se desfasoara travaliul. Ea ii va sugera tatalui cum sa ii fie alaturi femeii aflate in travaliu, cum o poate ajuta fizic si psihic. 
Scopul doulei este de a face mama sa se simta sigur si confortabil si a o ajuta sa aiba o nastere usoara. 
 
Cuplurile care doresc sa aiba alaturi o doula incep de obicei discutiile cu o astfel de persoana cu cateva saptamani sau chiar luni inaintea nasterii. Ei trebuie sa se simta confortabil cu aceea persoana si sa aiba incredere in ea pentru a-i putea adresa orice intrebare in momentul travaliului si al nasterii. 
Doula poate lua parte activa in stabilirea planului unei nasteri si va fi mereu acolo pentru a raspunde intrebarilor cuplului si a le risipi temerile. 
 
Trebuie sa stii ca participarea unei doula la nastere a fost asociata cu rezultate bune la nastere pentru mama si copil. Travaliul a fost mai scurt, au fost inregistrare mai putine cezariene, au fost utilizate mai putine medicamente si instrumentele de extractie fetala au fost utilizate rar. Scorul Apgar al bebelusilor a fost foarte bun si mamele au declarat ca au avut experiente de nastere satisfacatoare. De asemenea, alaptarea a inceput imediat si in conditii bune. 
 
O doula este in permanenta alaturi de parinti, insa nu are dreptul sa intervina in hotararile medicale luate de moase sau medici, nu are dreptul sa combata deciziile parintilor, indiferent daca vorbim despre mama sau copil, nu trebuie sub nici un fel sa puna la indoiala deciziile parintilor sau personalului medical. 
Daca toate aceste lucruri sunt respectate, avantajele de a avea o doula in timpul travaliului si dupa nastere pot fi foarte mari. 
 
Persoanele care doresc sa devina doula trebuie sa cunoasca si sa practice diferite tehnici folosite la nastere, cum ar fi pozitiile mamei, exercitii de relaxare si respiratie si alte metode folosite pentru a asigura confortul mamei. Ele trebuie sa fie atente la toate semnele date de mama si sa actioneze ca un liant intre parinti si cadrele medicale, oameni care se intalnesc de cele mai multe ori pentru prima data in viata. 
 
Moasa “emotionala” ii va fi alaturi mamei si in primele saptamani dupa nastere si ii va da incredere in sine si in fortele ei de a-si alapta si ingriji copilul, aratandu-i pas cu pas cum poate sa construiasca o relatie bazata pe dragoste si liniste cu copilul ei. 
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • DAN

    IN TARA ASTA PARTENERULUI II ESTE INTERZIS SA FIE ALATURI DE SOTIE CIND NASTE....EU A TREBUIT SA INTRU CU FORTA LA CEZARIANA SOTIEI MELE CA SA TAI CORDONUL OMBILICAL....NOI TOTI TATICII SI ,MAI ALES, VIITORII TATICI TREBUIE SA LUPTAM PENTRU PROMULGAREA UNEI LEGI CARE SA OBLIGE GINECOLOGII SA NE INVITE IN SALA DE NASTERI....DOAR IMPREUNA VOM REUSI....

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!