Sari la conținut

Durerea tine si de perceptie

Nasterea este dureroasa, nimeni nu a sustinut vreodata altceva. Pe de alta parte insa durerea se poate intensifica sau nu in functie de atitudine. Mai jos, voi prezenta factorii care pot diminua senzatia de durere.

1. Sa fiti alaturi de persoane in care aveti incredere.

Si aici este vorba atat de familie, cat si de personalul medical de la spital. Este bine sa nu va ganditi ca sunteti singura in aceasta incercare, ci ca aveti aliati pe care va puteti baza pentru ca tin la dvs sau pentru ca au experienta.

2. Sa nu va extenuati

Inceputul travaliului poate sa fie lung, de mai multe ore. Daca in toata aceasta perioada veti fi in alerta in scurt timp veti obosi si totul vi se va parea mult mai dureros. Conteaza si oboseala acumulata anterior. Din aceasta cauza se recomanda ca luna 9 sa fie una in care nu exista mult efort si agitatie.

3. Sa mancati si sa beti multe lichide

Dupa 9 luni stiti deja ce ravagii poate face corpului vostru senzatia de foame. Nu va infometati tocmai in timpul travaliului. Este bine sa aveti langa voi o sticla de apa si cate ceva de rontait. In plus, asta va tine ocupata si trece timpul mai usor, e dovedit psihologic (tocmai acesta este motivul pentru care se si serveste mancare in avion oricat de scurt este zborul).

4. Sa va ganditi la altceva decat la durere

Pare imposibil cand te doare ceva sa o ignori, insa aici vorbim de grade de atentie si de modul in care vedeti problema. De exemplu, daca aticipezi durerea viitoare si te gandesti cat de ingrozitoare va fi atunci sansele sunt mari ca exact in acest mod sa o resimtiti. In schimb, daca vedeti durerea ca pe un mecanism prin care sunteti din ce in ce mai aproape de momentul in care il veti tine pe bebe in brate veti diminua senzatia neplacuta. Atunci cand nu sunt contractii purtati-va gandul la alte lucruri, cele care va binedispun cel mai mult.

5. Nu lasati stresul sa va cuprinda

Probabil cel mai des atunci cand mergi la doctor, mai ales la ginecolog, auzi: 'Nu te incorda, relaxeaza-te!'. Pare absurd, insa este un sfat spre binele vostru. Cu cat esti mai incordat, cu atat te doare mai tare. Ca sa reduceti stresul puteti intre contractii sa incercati sa meditati la ceva placut, sa ascultati muzica, sa va puneti comprese caldute, sa purtati o conversatie placuta etc. 

6. Sa nu va autocompatimiti

Desi sa iti plangi de mila vine natural atunci cand te doare ceva, aceasta atitudine nu este una care sa te ajute, intrucat este negativa. Mult mai bine este sa ganditi pozitiv, sa vedeti partea buna a lucrurilor - atunci cand ai un copil sunt atatea lucruri pentru care merita sa fii recunoscatoare!

7. Sa fiti informata de ceea ce se intampla in timpul nasterii

Teama de necunoscut poate creste mult senzatia de durere. Daca stiti care sunt pasii atunci puteti lua mai usor fiecare etapa pe rand. In acest fel puteti pastra si senzatia ca sunteti in control, ca dictati ceea ce se intampla. Faptul ca nu aveti o senzatie de neajutorare scade cu mult sentimentul de durere.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!