Sari la conținut

Nasterea, cel mai natural lucru

Venirea pe lume a bebelusilor trebuie sa fie pentru mame un moment de bucurie suprema si nu unul de stres, framantare si ingrijorare, crede Sorana MURESAN, Educator Prenatal Certifcari Lamaze si Consultant Certificat International in Alaptare (IBCLC), si mama a doi baietei, Razvan si Darius . In acest scop, ea a infiintat proiectul ProMAMA, un centru care ajuta gravidele se se pregateasca sa devina mamici.

In interviul de mai jos, Sorana MURESAN ne povesteste despre nasterea naturala si procedurile medicale moderne, despre cum ne putem pregati ca sa avem o nastere care isi urmeaza calea in mod natural, fara probleme si despre ce putem castiga in urma unui curs Lamaze.

1. Cat de 'naturala' este o nastere naturala? O mama ar trebui sa se pregateasca sau totul vine de la sine?

In vremurile noastre, din pacate, nasterea “naturala” nu este neaparat 100% naturala. Aceasta denumire caracterizeaza mai degraba o nastere vaginala, dar pentru ca ea sa fie intr-adevar naturala, trebuie sa decurga fara interventii medicale. Poate bunicile sau strabunicile noastre nasteau in acest fel, dar odata ce nasterea s-a mutat in spitale, de obicei au loc tot soiul de interventii din partea cadrelor medicale. Si odata ce aceste interventii au loc, nu mai putem vorbi de nastere naturala...

Desigur, putem discuta foarte mult pe aceasta tema. Aceste interventii spitalicesti pot fi intr-adevar necesare, atunci cand apare o situatie iesita din normal, dar de prea multe ori sunt interventii de rutina si aici ma refer la acelea care nu sunt neaparat necesare, insa sunt totusi practicate de catre medici, moase, asistente (clisma, epiziotomie de rutina, perfuzii cu oxitocina, anestezia epidurala...).

In ceea ce priveste anestezia in timpul travaliului, as vrea sa atrag atentia asupra riscurilor pe care aceasta le are asupra fatului in cazul nasterii vaginale si care de obicei nu sunt dezvaluite gravidelor! E important ca viitorii parinti sa se informeze foarte bine asupra acestui aspect.

In mod normal totul vine de la sine, femeia aflata in travaliu stie instinctiv ce are de facut in timpul nasterii. Din pacate, din cauza acestor interventii spitalicesti de rutina si din cauza personalului medical insuficient si aflat intotdeauna pe fuga, gravida nu isi prea poate urma instinctul si astfel pot aparea o serie de probleme si complicatii.

Din acest motiv, este important ca femeia zilelor noastre sa fie cat mai corect pregatita pentru momentul nasterii si pentru perioada postpartum. Informatiile corecte si pregatirea pentru nastere o ajuta sa poata lua decizii corecte si sa faca fata durerii din travaliu.

2. In mod ideal, ce ar trebui sa faca o mama in timpul nasterii? Exista greseli pe care ea le poate face si sa ingreuneze procesul?

In travaliu gravida trebuie sa isi asculte instinctul! Acesta e cel mai important lucru. Va stii singura ce sa faca. Corpul ei o ghideaza spre actiunile potrivite. Durerea o indeamna sa stea in anumite pozitii favorabile evolutiei travaliului si care ii astampara durerea. Respiratia ei va fi si ea sincronizata cu momentul prin care trece si o va ajuta sa suporte mai usor chinurile facerii. Hormonii sunt si ei aliatii mamicii si actioneaza exact asa cum trebuie, astfel incat durerea va fi cu siguranta suportabila.

Instinctul femeii nu o va lasa sa faca greseli. Orice vietuitoare de pe Pamant stie ce are de facut in vederea reproducerii, fara sa faca scoala... Se naste cu un comportament programat pentru acest moment. Oare sa fi dat natura gres chiar cu specia umana?!? Greu de crezut... Trebuie doar incredere. Increderea femeii in sine, in capacitatea sa de a da nastere si, bineinteles, increderea celor din jur in ea.

Practic, acesta este si scopul unul Curs Lamaze: sa ofere informatii corecte si sa ii insufle viitoarei mame incredere ca poate sa nasca natural!

3. Care sunt etapele unei nasteri naturale si ce ar trebui sa faca o mama in cursul lor?

Prima parte a travaliului este mai usoara. E perioada caracterizata prin contractii mai rare si mai scurte si de aceea este foarte bine tolerata de gravida. Acum trebuie sa aiba activitati relaxante, poate face un dus, daca doreste poate manca. Urmeaza apoi travaliul activ, cand gravida incepe sa resimta mai puternic durerea. Acum e momentul sa adopte unele respiratii si pozitii care sa o ajute sa treaca mai usor peste contractii. Deasemenea va simti nevoia sa se miste, sa fie activa, iar acest lucru face ca travaliul sa fie mai eficient. Spre final, cand colul ajunge spre dilatarea maxima, contractiile devin din ce in ce mai puternice si mai lungi. Aceasta e perioada cea mai dificila de suportat. Daca e cineva alaturi de ea in travaliu, acum e momentul in care trebuie sa o sustina si sa o incurajeze cel mai mult.

Odata colul dilatat, urmeaza expulzia fatului, o perioada foarte solicitanta ca efort fizic pe care trebuie sa il depuna gravida, dar care se finalizeaza cu momentul in care proaspata mama isi va putea tine pentru prima oara bebelusul in brate. Momentul acesta al primei intalniri dintre cei doi este extrem de emotionant... imposibil de descris in cuvinte si de imaginat pentru cine nu a trecut inca prin aceasta experienta!

Nasterea se finalizeaza cu eliminarea placentei, care are loc dupa o perioada de o jumatate de ora pana la 2 ore dupa ce a iesit nou-nascutul. Urmatoarele 2 ore sunt mai delicate pentru proaspata mamica, dar daca il are alaturi pe mult asteptatul sau bebelus, totul i se va parea mai usor.

4. Tuturor le este frica de durere. Exista tehnici prin care se poate reduce durerea? Care sunt acestea?

Desigur, durerea sperie pe oricine! Mai ales cand stii ca ea va veni cu siguranta la un moment dat, asa cum se intampla in cazul femeilor insarcinate. Trebuie, insa, sa intelegem ca durerea este benefica in travaliu! Durerea este cea care o ghideaza pe mama sa adopte anumite pozitii favorabile sau sa se miste intr-un anumit fel. Corpul ei va sti cum sa reactioneze in diferite momente, fara ca cineva sa trebuiasca sa ii spuna ce are de facut. Da, travaliul este greu, nimic de zis... nu e usor sa nasti un copil, dar natura este perfecta si corpul ei o ghideaza, iar ea este puternica!

Dintre tehnicile cu cele mai bune rezultate in reducerea durerii as enumera respiratiile (datorita carora a si devenit celebru Cursul Lamaze), pozitiile favorabile pe care le poate adopta gravida, concentrarea si imaginatia in timpul travaliului, suportul si incurajarile celor de langa ea. Toate acestea sunt subiecte despre care se discuta pe larg in cadrul unui Curs Lamaze.

5. Ce ati sfatui-o pe o mama careia ii este frica sa nasca natural?

Sa se informeze cand este gravida. Daca are cunostinte corecte, poate lua decizii informate. Intotdeauna tendinta este sa ascultam, sa retinem si sa ne lasam impresionati de povestile de groaza despre nasterea naturala. Ori acest tip de nastere nu este traumatizanta, daca totul decurge cum trebuie!

Daca nu este impacata cu gandul nasterii naturale, poate incerca sa nasca in acest fel, iar daca simte ca nu reuseste, poate accepta varianta de a recurge la anestezie sau cezariana.



6. Ce anume se invata in cadul cursului Lamaze pe care il sustineti si in ce mod poate ajuta asta la nastere?

Participand la Cursurile Lamaze, educatorul prenatal ajuta gravida sa se acomodeze cu ideea de a deveni mama, sa priveasca cu incredere si fara stres spre viitor, explicandu-i ca nasterea este un fenomen natural si firesc. O invata acele mici “trucuri” si tehnici care ajuta atat de mult in perioada prenatala, in timpul travaliului si dupa nastere.

Exista perceptia gresita conform careia Cursurile Lamaze sunt destinate doar gravidelor care isi doresc o nastere vaginala. Acest lucru este fals! Lamaze se adreseaza in egala masura si mamicilor care, din anumite motive, trebuie sa recurga la operatia cezariana. Informatiile dobandite la un astfel de curs sunt foarte complexe, ii ajuta pe viitorii parinti sa stie la ce sa se astepte si ii ghideaza spre inceputurile meseriei de parinte.

In cadrul unui Curs Lamaze discutam despre sarcina, travaliu (chiar si gravida care urmeaza sa nasca prin cezariana poate intra in travaliu si trebuie sa aiba cunostinte despre ce presupune aceasta perioada), tehnici de respiratie si pozitii favorabile pe durata travaliului, ce interventii au loc in spital si ce inseamna fiecare dintre ele, despre anestezia epidurala si cezariana, primul contact dintre mama si nou-nascut, perioada de lauzie, ingrijirea bebelusului (puericultura), alaptare etc.

Proaspata mamica are nevoie de mult ajutor si sustinere atat in timpul nasterii cat si in perioada imediat urmatoare si de aceea noi recomandam ca viitoarea mama sa vina insotita si de partenerul sau. Conform Legii Concediului Paternal tatal va avea 10 zile suplimentare de concediu pentru ingrijirea nou-nascutului daca are dovada ca a participat la un curs de puericultura.
Intrandu-si si tatal in noul sau rol inca din primele zile, se va forma o familie mai unita, mai puternica, mai consolidata, se va crea o legatura indestructibila intre toti membrii familiei!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Sabina_Livadariu

    Eu am reusit sa nasc natural si pot sa spun ca a fost o experienta incredibila. E adevarat insa ca nu mi-a fost frica de durere nici un moment inainte de nastere. Iar cand incepe travaliul nu prea te mai gandesti la asta, e prea tarziu sa iti mai fie frica happy

  • Alexandrina89

    Felicitari, e minunat articolul. Abia astept sa nasc, nu imi este deloc frica, in general nu sunt fricoasa. Stiu ca totul va fi bine si voi putea face fata travaliului si nasterii. Multumim de incurajari Silvia, felicitari! happy Sper sa decurga totul bine si in cazul meu.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!