Sari la conținut

Riscurile nasterii prin cezariana

Cezariana trebuie sa ramana, spun medicii, o solutie pentru cazurile in care, prin aceasta interventie se meneajeaza si se salveaza viata mamei si a fatului. Din pacate, nasterea prin cezariana a devenit un fel de moda printre femeile care nu vor sa nasca natural. Acest tip de interventie chirurgicala ascunde multe riscuri si se poate dovedi chiar fatala.

Specialistii fac zilnic foarte multe operatii cezariene, dar recunosc faptul ca exista si riscuri. Hemoragia este cel mai mare pericol. Ea poate fi masiva si rapida, iar interventia personalului medical se poate dovedi tardiva. In alte cazuri, are de suferit vezica urinara a mamei si pot sa apara infectii sau leziuni ale intestinelor.

In plus, formarea unor cheaguri de sange este un alt pericol, acesta putand rezulta in embolisme pulmonare. Embolismul pulmonar duce la blocarea arterei principale a plamanilor din cauza unei substante care vine din alta parte a corpului.

Totusi, numarul de decese cauzate de cezariana este mult mai mic acum decat in trecut, dar pacientele trebuie sa se gandeasca foarte bine cand opteaza pentru o astfel de operatie.

In mod normal, o pacienta care naste prin cezariana trebuie sa stea in spital cam 3-5 zile, recuperarea nefiind una usoara. In plus, femeile au nevoie de cateva luni pentru a se recupera complet, iar sarcinile uletrioare pleaca din start cu un handicap.

Citeste si: De ce alegem cezariana

Cezariana este o interventie chirurgicala care presupune anestezie. Corpul poate avea o reactie negativa la anestezicul folosit sau la medicamentele administrate dupa operatie, prin care este calmata durerea. Ce nu se stie este ca riscul de mortalitate in cazul femeilor care nasc prin cezariana este mai mare decat in cazul celor care nasc natural.

In cazul copiilor care se nasc prin cezariana, ei prezinta riscul de a dezvolta probleme respiratorii. Anestezia poate avea un efect negativ si aupra lor, determinand un scor APGAR mic la nastere.

Oricum toti bebelusii care vin pe lume prin cezariana primesc automat un scor APGAR cu un punct mai mic, decat in situatia in care trec prin procesul natural al nasterii.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Keorapetse

    Gradinita Karin `s Kids din Bucuresti, zona Piata Domenii a fost aleasa notsara dupa lungi cautari. Am vizitat multe gradinite si m-am oprit la asta pentru ca pe deoparte este intradevar dotata - s...

  • o mama

    In mare parte acest articol este exagerat.
    Eu am nascut prin cezariana si am facut anestezie epidurala (exact aceeasi anestezie se face si la nasterile naturale). Am vazut/auzit tot ce se intampla in jurul meu si copilul meu nu a avut nicio complicatie la nastere. Ba mai mult, scorul APGAR a fost zece (si am nascut la stat, la un spital in care nu fusesem niciodata pana atunci si nu cu doctorul meu ci cu o cunostinta de-a dansului - deci n-am avut "pile").
    In ceea ce priveste recuperarea, in 3 saptamani eram ca noua; ridicam carutul cu tot cu copilul in el fara sa am dureri.
    Ideea e ca nu ar trebui sa concluzioneze nimeni ca o femeie e musai sa nasca normal si nu prin cezariana. O femeie trebuie sa nasca in modul in care decide ea, nu doctorul, familia sau cei din jurul ei.

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!