Sari la conținut

Greseli in contraceptie

Faptul ca folosesti o masura contraceptiva nu este suficient pentru a fi la adapost de riscul de a ramane insarcinata. Aproape jumatate din sarcini sunt neplanificate si 10% apar in ciuda unor masuri contraceptive. Si asta din cauza greselilor in contraceptie. Iata-le pe cele mai frecvente.

O serie de antibiotice printre care rifampicina poate interactiona cu anticonceptionalele orale hormonale, anuland efectul acestora. La fel se intampla si cu medicamentele anticonvulsive, cele impotriva ciupercilor, medicamente anti-HIV, dar si unele preparate pe baza de plante cum este sunatoarea. Toate acestea fac ineficiente pilulele contraceptive. De cele mai multe ori, cand medicul iti recomanda un tratament, nici pacientul, nici medicul nu pun problema interactiunii intre aceste preparate si pilulele contraceptive folosite.

Putini stiu ca uleiurile sau lubrifianti pe baza de ulei (inclusiv vaselina, uleiurile pentru copii, precum si din uleiuri minerale, dar si lotiuni de corp pe baza de ulei) pot determina reducerea  dramatica a rezistentei prezervativelor din latex, si asta in doar 60 de secunde. Lubrifiantii compatibili cu prezervativele sunt cele pe baza de apa si silicon, disponibile in farmacii. Stiai ca rujurile contin uleiuri din categoria celor care scad rezistenta prezervatilelor?

A uita este omeneste dar trei pilule omise inseamna reducerea la zero a barierelor hormonale care blocheaza conceptia pentru cel putin sapte zile din momentul in care ai reluat administrarea pilulelor contraceptive.
 


Stiai ca contraceptia pe baza de pilule este cu adevarat eficienta incepand de la saptea pilula incolo? Acesta este una dintre cele mai mari greseli in contraceptie.

Razboiul pilulelor contraceptive

In cazul contraceptivelor pe baza de progesteron acestea trebuie administrate in fiecare zi, la aceeasi ora. Stiai ca sunt suficiente trei ore de intarziere pentru a face contraceptia ineficienta.

Exista zeci de preparate contraceptive. Medicul este cel care poate alege varianta optima, raportata la stilul de viata si la starea de sanatate generala a utilizatorului, dar se spune ca alegerea pilulei contraceptive perfecte este mai mult o arta decat o stiinta. Inainte de a gasi formula optima este esentiala o discutie sincera cu medicul.

Afla tot ce stim noi despre contraceptie aici.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!