Sari la conținut

10 mituri despre fertilitate

Ne plac legendele, asta este clar! Credem in mituri si mai ales in miturile care tin de functionarea normala a organismului, in mod special. Deci, ne-am gandit ca este util sa demontam niste mituri despre fertilitatea umana.

Merita spus ca Societatea Americana de Fertilitate a facut un test, test la care au participat 12.382 de femei de peste 25 de ani. Au fost rugate sa completeze un chestionar cu 15 intrebari uzuale legate de fiziologia feminina si despre fertilitate. Dintre toate acestea o singura persoana a raspuns corect la toate intrebarile. Deci demolarea unor mituri este cu atat mai necesara.

Un organism sanatos inseamna un organism fertil.
Fals! Evident ca este nevoie de o anume stare de sanatate generala pentru a fi fertil si pentru a putea concepe, dar si femeile cu boli cronice pot avea copii. Fumatul, varsta, tratamentele de lunga durata si bolile cronice afecteaza feritilitate, desi, stare generala de sanatate este in limite normale.

Problemele de fertilitate incep la 40 de ani. Fertilitatea feminina isi incepe declinul la 35 de ani. Femeile pot concepe si la 40 de ani si dupa 40 de ani, dar sansele de a putea face asta scad exponential. In plus probabilitatea unei sarcini cu probleme sau a unor malformatii ale fatului cresc.

Probleme de fertilitate au doar femeile. Fals si periculos. 40% din problemele de fertilitate in cuplu sunt din "vina" barbatilor. Doar 60 din probleme apartin femeilor.

Ramai insarcinata doar cand faci sex
. Fals! Fecundarea ovulului poate avea loc si dupa 24 de ore de la actul sexual. Unori chiar si mai mult. Este posibil ca ovulatia sa se produca la un oarecare interval de timp (o zi-trei zile), dupa o partida de sex. Spermatozoizii pot sa ramana viabili iar fecundarea si conceptia sa aiba loc, mult timp dupa ce ai facut sex. Tocmai acest mecansim este cel care justifica pilula de a doua zi, si eventualele metode contraceptive uletrioare.

Fertilitatea creste daca faci sex frecvent. Poate sa fie amuzant si placut pentru tine si starea ta psihica sa faci sex in fiecare zi, dar aceasta nu ajuta cu nimic fertilitatea. In cazul barbatilor o perioada de abstineta de 10 zile poate duce la cresterea concentratiei de spermatozoizi si a vitalitatii acestora.

Pilulele contraceptive scad fertilitatea. Fals! Nici un studiu nu a probat acest mit. Femeile care folosesc pilule contraceptie nu-si diminueaza cu nimic sansele de a avea un copil. Evident este necesara intreruperea tratamentului contraceptiv si o perioada de gratie de doua-trei luni de zile.

Stresul scade fertilitatea.
Este o afirmatie doar in parte adevarata. Stresul are ca efect, prin activarea unor mecanisme hormonale foarte fine, sa decaleze momentul ovulatiei. Stresul afecteaza tot organismul, iar prin aceasta afecteaza si capacitatea de reproducere. Dar, stresul in sine nu afecteaza fertilitatea.

A doua sarcina este mai usoara. De foarte multe ori femeile considera ca a doua sarcina si implicit o a doua conceptie este mai usoara decat prima. Adevarat doar ca depinde de varsta si de intervalul care trece intre prima sarcina si a doua. Daca intervalul de timp este scurt, da se poate spune ca a doua sarcina este mai usor de obtinut decat prima, dar daca de la nastere trece mai mult de un an, efectele pozitive ale hormonilor de sarcina dispar. Fiecare sarcina este unica si, in egala masura o binecuvntare.

Ovulatia are loc in cea de a 14 zi a ciclului menstrual. Da, dar doar in cazul femeilor care au un ciclu menstrual regulat. Variatiile sunt normale si sunt tipice fiecarui organism in parte. Sunt femei care ovuleaza in cea de a 10 zi, dupa cum sunt femei care pot ovula in cea de a 20-a zi a ciclului menstrual, scrie babyzone.com.

Acum sunt convinsa ca, daca voi participati la test, raspundeti coret!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!