Sari la conținut

Stresul influenteza negativ viata sexuala

Stresul nu reprezinta doar tensiune mentala, ci este asociat cu un raspuns fiziologic al corpului cu efecte general.

Ce face stresul in organism? Creste tensiunea arteriala, scade nivelul de vitamina C (cei stresat au imunitate mai mica) si creste secretia hormonilor suprarenali. Acestia din urma dezechilibreaza nivelul de glucoza (de aici nevoia de a manca cand este stresat), creste ritmul respiratiilor si scade oxigenarea generala a organismului, ceea ce duce la instalarea rapida a oboselii si la scaderea capacitatii de concentrare. Si nu este tot! Stresul creste secretia hormonilor care blocheaza capacitatea organismului de a procreea si reduce si interesul pentru sex si libidoul. Adica, un adevarat cerc vicios.

Activitatea sexuala sufera mult in situatiile stresante, ajungandu-se la scaderea libidoului atat la femei, cat si la barbati, si astfel la o descrestere a frecventelor relatiilor sexuale. Asta duce la o stare generala inconfortabila in cuplu, la crestrea tensiunii intre parteneri si asa mai departe.

Stresul afecteaza oamenii in diverse feluri. La barbati poate duce la scaderea nivelului de testosteron, a volumului de sperma si a proportiei de spermatozoizi. La femei, stresul determina dereglarea ciclurilor menstruale, rarindu-le sau se poate ajunge chiar la disparitia lor, intrerupandu-se ovulatia, ca urmare a hormonilor de stres care blocheaza activitatea hormonilor feminini responsabili de sustinerea sarcinii.

Mai trebuie spus ca mentinerea unei bune relatii cu partenerul este unul din cele mai bune cai care pot rupe, in sens invers acest cerc vicios.

Practic, din punct de vedere fiziologic este aproape imposibila conceperea unui copil in conditii de stres. Uneori stersul poate determina o perioada de infertilitate a cuplului, care sa-i faca pe acestia sa se intrebe daca nu cumava este ceva in neregula cu ei.

Una peste alta, stresul este un inamic feroce pentru o viata sexuala implinita, dar in acelasi timp sexul este una din solutiile care pot combate si ameliora efectele negative ale stresului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!