Sari la conținut

Test de sperma pentru acasa

Daca incerci de ceva timp sa ramai insarcinata si nimic nu se intampla, este cazul ca tu si partenerul tau sa incepeti sa faceti o serie de teste de fertilitate. In mod normal, primul pas este vizita la medic care va va pune amandurora o serie de intrebari ca sa isi dea seama daca faceti totul bine sau daca aveti probleme de sanatate. Daca toate acestea sunt in regula, veti urma o serie de teste de fertilitate si tu si partenerul tau pentru a identifica unde este problema.

Una dintre primele si cele mai importante analize pe care partenerul tau o va face este spermografia. Iata ca odata cu avansul tehnologic, barbatul nu mai trebuie sa mearga si sa ejaculeze intr-un borcanel printr-un cabinet de spital (crede-ma nu este deloc placut pentru el) si de acum poate face acest lucru acasa.

Citeste mai multe despre infertilitatea masculina.

Un nou test pentru masurarea cantitatii de sperma este acum pe piata (il gasesti si in Romania) si acesta masoara numarul de spermatozoizi din sperma colectata. Testul cere ca barbatul sa ejaculeze intr-o cupa speciala. Apoi aceasta sperma este transferata intr-o sticluta cu solutie si amestecata. Apoi sase picaturi sunt plasate pe instrumentul de masurare, iar rezultatele se pot citi dupa sapte minute. Testul detecteaza o proteina gasita numai in sperma. Un test pozitiv indica ca numarul de spermatozoizi este peste 20 de milioane per mililitru, aproape de ceea ce este considerata o valoare „normala”.

Dar totusi expertii in fertilitate recomanda atentie in folosirea testului de sperma pentru aprecierea fertilitatii. O analiza de sperma este importanta pentru aprecierea fertilitatii unui barbat. Dar nu este o masurare directa a acesteia. Analiza tipica de sperma efectuata intr-o clinica are urmatoarele caracteristici:

  • Volumul spermei
  • Numarul de spermatozoizi
  • Concentratia spermei
  • Vitalitatea (cat la suta dintre spermatozoizi sunt vii)
  • Motilitatea
  • Forma (morfologia)

Nici una dintre aceste caracteristici luate separat nu poate prezice fertilitatea unui barbat. De fapt, numai jumatate dintre barbatii infertili au cauze de infertilitate detectabile de analiza de sperma. Multi barbati cu un numar mic de spermatozoizi au avut copii, si multi barbati cu un numar mare de spermatozoizi nu au reusit sa procreeze. Singura masura adevarata a fertilitatii unui barbat este capacitatea acestuia de a provoca o sarcina.

Instructiunile din testul pentru acasa iti vor spune ca daca numarul de spermatozoizi este sub 20 de milioane per mililitru (negativ) ar trebui sa consulti un medic pentru o evaluare completa de fertilitate. Oricum, un rezultat pozitiv nu inseamna ca nu ai probleme de fertilitate. Fertilitatea masculina este complicata si tine de multi factori.

O situatie exista totusi in care testul se dovedeste valoros: daca o femeie este inaintata in varsta fertila (mai mult de 38 de ani), partenerul poate face un test rapid pentru a vedea daca trebuie sa faca teste suplimentare de fertilitate. In acest caz timpul este pretios si orice indicatii pentru o eventuala problema de fertilitate trebuie luate in considerare. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!