Sari la conținut

Varsta si fertilitatea

A concepe un copil la oricare dintre extremele varstei fertile prezinta riscuri si provocari deosebite. Pe de o parte, sarcinile in adolescenta sunt nerecomandate atat medical (din cauza maturizarii fiziologice insuficiente a aparatului reproductiv), cat si psihosocial (mama adolescenta provine in general din medii sociale defavorizate si nu dispune de resursele necesare pentru a se ingriji corespunzator, iar sensibilitatea sa pentru indatoririle unei mame este diminuata).

Pe de alta parte, in societatile occidentale, se raspandeste tot mai mult tendinta socio-demografica a nasterii la varste mai inaintate. Daca intervalul optim sau perioada sensibila pentru nastere se situeaza in intervalul 20-30 de ani, natalitatea tinde sa fie amanata pentru intervalul 30-40 de ani. Intr-un studiu publicat in British Medical Journal, cercetatorii au demonstrat un risc sporit de pierdere a sarcinii la femeile cu varsta peste 30 de ani. La gravidele in varsta de 42 de ani, peste jumatate dintre sarcini s-au incheiat prin avort spontan sau copii nascuti morti. Varsta prea tarzie poate insemna o cumulare in timp a efectelor starilor de boala ale mamei anterioare conceptiei si care afecteaza fatul. Malformatiile congenitale si sindromul Down au incidenta mai mare la mamele cu varsta peste 35 de ani. Totusi, in prezent, hazardul in privinta aparitiei sindromului Down poate fi relativ controlat prin testare si monitorizare prenatala.

In pofida acestor vesti negative, pe filiera ereditara, studiile efectuate din perspectiva ambientalista acorda credit mamelor care nasc mai tarziu. Parintii mai putin tineri manifesta o disponibilitate si o pregatire mai mari pentru a avea grija de copil si ii pot asigura conditii de viata mai bune, deoarece acesti parinti au, statistic vorbind, avantajul unor venituri mai mari. Mai putin presurizati de exigentele de realizare profesionala, care sunt mai evidente in cazul parintilor tineri aflati la debutul carierei, acesti parinti mai “tomnatici” isi pot dedica mai mult timp ingrijirii optime a copilului.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!