Sari la conținut

Cum functioneaza genele? - partea I (ochii si fata)

Viitorii parinti incearca sa isi imagineze cum va arata copilul lor, cat de inalt va fi, ce culoare vor avea ochii sai, daca va avea parul cret sau nu. 
 
Expertii estimeaza ca exista intre 60.000 la 100.000 de gene in cei  46 de cromozomi ai omului. Un copil primeste 23 de cromozomi de la mama si 23 de la tata. Cu toate combinatiile posibile de gene, parintii pot produce 64.000.000.000.000 de copii diferiti!  Acest lucru iti da o idee despre imposibilitatea de a prezice exact cum va arata si ce fire va avea copilul tau. Genetica este o stiinta complicata, dar cateva informatii de baza pot da forma imaginatiei noastre. 
 
Mai tii minte ce ai invatat despre gene si fructe la scoala? Acolo se spunea ca gena dominanta este intotdeauna mai puternica decat cea recesiva. Ar fi simplu sa fie asa si in cazul oamenilor, insa cercetatorii au demonstrat ca este mult mai complicat de atata. 
 
Dupa cum se pare, cele mai multe trasaturi umane sunt poligenice - rezultatul mai multor gene care actioneaza impreuna. Pentru a complica lucrurile si mai mult, in cazul anumitor trasaturi - cum ar fi inaltimea, greutatea si mai ales de personalitatea - mediul are o influenta semnificativa asupra genelor. Astfel, unele gene se vor “exprima”, iar altele vor ramane “mute”.
 
 
Culoarea ochilor
Daca ar exista doar o pereche de gene implicate in selectarea culorii ochilor, am avea maxim trei culori  - maro, albastru si (probabil) verde. Dar ochii omului vin intr-un intreg spectru de nuante ale acestor culori. Asta pentru ca culoarea ochilor este o trasatura poligenica. 
 
Culoarea ochilor este determinata de cantitatea de melanina din iris (un pigment brun). Ochi negri au cantitati mari, cei albastri au foarte putina, iar alte culori - verde, caprui - cantitati variabile. Genele sunt responasabile pentru cat de mult pigment maro ai mostenit si unde este localizat in ochi (in centru sau catre marginea irisului) si exista posibilitatea pentru o gama larga de nuante. Exista chiar posibilitatea ca din doi parinti cu ochi albastri sa se nasca un copil cu ochii maro!
 
 
Caracteristicile fetei si ale corpului
Anumite caracteristici faciale, cum ar fi gropitele sau simetria faciala (o spranceana ridicata pe o parte a fetei , de exemplu) sunt considerate a fi dominante si se rafineaza prin generatii. Forma mainii, forma degetelor, forma unghiilor de la picioare sunt trasaturi care se mentin timp de generatii .
 
S-a dovedit ca modelele de amprente ale degetelor au trasaturi specifice in cadrul famililor. Si dintii stricati pot fi mosteniti, deoarece configuratia a maxilarului si inclinarea dintilor sunt determinate genetic .
 
 
Pentru a-ti face o idee despre ce trasaturi faciale poate mosteni copilul tau, uita-te la fotografii ale rudelor de peste generatii . Daca se dovedeste ca majoritatea membrilor familiei au o barbie proeminenta sau o fata rotunda , acestea sunt trasaturi destul de puternice, care sunt susceptibile de a fi transmise .
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!