Sari la conținut

Cum se produce conceptia?

La începutul fiecarui ciclu menstrual lunar, corpul femeii începe sa se pregateasca pentru o noua posibilitate de a ramâne gravida. Cum decurge acest miracol al naturii, care sunt resorturile sale anatomo-fiziologice? Conceptia este un proces multifazic.

În prima zi a ciclului menstrual (atunci când începe sangerarea), hipotalamusul regleaza producerea si eliberarea în sânge a mai multor hormoni care stimuleaza productia de foliculi, sursa generatoare pentru ovule.

Foliculii elibereaza gradual estrogenul. In asteptarea fertilizarii, acest hormon feminin stimuleaza îngrosarea tesutului care captuseste interiorul uterului (endometriumul). Astfel ia nastere o formatiune spongioasa care va adaposti ovulul in dezvoltare. De altfel, dupa a doua saptamana de la unirea gametilor, cand se incheie subetapa preembrionara in constituirea produsului de conceptie, oul format se afunda in tesutul uterin si va parcurge apoi un amplu proces de dezvoltare celulara.

Dupa stimularea timp de câteva zile a foliculilor, foliculul lui Graf (cel care se detaseaza dintre “vecinii” lui prin gradul de dezvoltare accelerata) produce cel mai viabil ovul, care va fi fertilizat. Pe masura ce ovulul se maturizeaza, el migreaza catre partea superioara a ovarului, unde formeaza o mica excrescenta. Când ovulul ajunge la maturitate deplina, glanda pitulitara determina eliberarea hormonului luteinizant, care trece rapid în sânge. Aceasta crestere a nivelului de estrogen este motivul pentru care ovulul paraseste ovarul si se îndreapta catre trompa uterina, la “intalnire” cu spermatozoidul cel mai puternic.

Din momentul în care ovulul ajunge în trompa uterina, el este pregatit pentru fecundare. Pentru a se ajunge la fecundare sperma partenerului trebuie sa se afle în contact cu ovulul pe o perioada determinata si destul de indelungata: timp de 12 pâna la 24 de ore.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Lumi_24

    anul trecut in martie....am facut un avort...crying iar acum...de doua luni tot incerc sa raman insarcinata si nu pot!!!!ma poate ajuta cineva?macar cu un sfat...!!!

  • Meravigliosa-creatura

    Draga Lumi,
    sfatul meu este sa nu disperi.Si mai ales sa nu te gandesti ca exista o problema legata de fertilitate atata timp cat ai avut deja confirmarea ca poti ramane insarcinata.
    Intrebarea mea este:a fost un chiuretaj sau a fost un avort spontan.Pentru ca daca se trateaza de un chiuretaj de regula nu ar trebui sa existe probleme,decat in cazul in care nu a fost corect executat!
    Ai putina rabdare,pentru ca fiecare femeie are un ceas biologic.Unele femei cred ca nu sunt capabile sa aiba copii dar dupa o anumita perioada se produce miracolul.E doar o chestiune legata de ceasul biologic al fiecareia dintre noi.Nu te pripi in a trage concluzii,decat daca dupa o perioada lunga de timp nu reusesti sa ramai insarcinata.In acest caz e bine sa te adresezi medicului,care iti va face o swerie de teste.
    Mai exista si tratamentele naturiste pe care le gasesti la Plafar si care daca nu exista probleme adevarate dau rezultate.
    Iti urez sa ai parte de copilul dorit!

  • Venera20

    acum 3 luni am suferit un avort spontan... in prima luna dupa el am avut un ciclu normal de 3 4 zile ca durata dar luna urmatoare adica in noiembrie mai exact pe 27 mia venit doar o zi jumate diferit si cantitativ si ca culoare la o saptamana dupa miam facut un test care a iesit negativ imi doresc foarte munlt un bebe am stari de greata dar cam rar si sunt mai tot timpul extenuata credeti ca sunt insarcinata? astept rsp plis

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!