Sari la conținut

Cum te guverneaza hormonii

Hormonii sunt elemente esentiale pentru functionarea corpului, jucand un rol crucial, in viata femeii. Toti hormonii feminini sunt coordonati dupa un singur principoiu: sa pregateasca trupul femeii pentru sarcina si sa sustina evolutia acesteia.

Coordonatorul hormonilor feminini este progesteronului, care este produs de ovare si de glandele suprarenale dupa ovulatie si mentie un ritm de crestere sanatoasa a celulelor din interiorul uterului, pregatind mucoasa acestuia pentru a accepta un ovul fertilizat in fiecare luna. Al doilea coordonator este testosteronul este creat de ovare si glandele suprarenale si regleaza activitatea sexuala.

Hormonii la 30 de ani

Hormonii trec prin numeroase schimbari intr-o luna, f in cadrul ciclului menstrual instalat la pubertate. In intervalul 15-20 de ani activitatea acestora se regleaza si ajunge la ritmul cunoscut de orice femeie, la prima tinerete. O crestere a estradiolului (o forma a estrogenului) la 10 zile dupa inceperea ciclului, cam in perioada ovulatiei, a aduce o stare buna de spirit, in timp ce o crestere a progesteronului in cea de-a doua jumatate a lunii te va irita.

Acesta este si motivul pentru care vei remarca o scadere a dorintei sexuale daca folosesti contraceptive cu hormoni, estrogenul continut blocand testosteronul. Cele mai bune sunt anticonceptionalele mai noi, care au hormoni naturali si nu iti influenteaza libidoul.

In jurul varstei de 30 de ani are loc o prima scadere a fertilitatii, aflata la nivel maxim in intervalul 20-30 de ani. Daca ai mai putin de 35 de ani si incerci sa ramai insarcinata, nereusind in decursul unui an, este bine sa consulti un endocrinolog. Daca ai peste 35 de ani, e bine sa mergi la medic la 6 luni de cand ti-ai propus sa ramai gravida si nu ai reusit.




Hormonii feminini, al caror scop este sa genereze si sa sustina sarcina, sunt cei care controleaza si metabolismul feminin, metabolismul fiind parte integranta in procesul de reproducere al femeilor. Studiile arata ca mancand legume din familia cruciferelor, precum broccoli sau conopida, iti vei mentine un nivel stabil al colesterolului, implicat direct in secretia hormonilor ce controleaza sarcina. Pentru prevenirea simptomelor premensturale este bine sa iei 1,200 miligrame de calciu pe zi, impartite in 3 doze.

Ce se intampla la 40 de ani

La 40 de ani inca ai parte de un ciclu menstrual regulat, dar ovarele incep sa produca mai putin estrogen si progesteron. Nu mai exista un echilibru perfect intre acesti doi hormoni, iar testosteronul scade si el. Cu alte cuvinte, incepe premenopauza, o precursoare a menopauzei, care poate dura in jur de 5 ani.

Razboiul pilulelor contraceptive

Vei incepe, probabil, sa simti bufeuri, o micsorare a dorintei sexuale si uscaciune vaginala. Din fericire, aceste simptome vin si pleaca, nu sunt permanente. Totusi, fertilitatea incepe sa scada in mod clar, asa ca este cat se poate de indicat sa mergi la medic si sa faci toate testele posibile daca totusi vrei sa ramai insarcinata.

S-ar putea sa observi o usoara crestere in greutate, din cauza hormonilor tiroidieni, care scad odata cu trecerea anilor. Un test de sange poate dezvalui aceasta problema, iar apoi pot fi luate pastile care sa ii stabilizeze. S-ar putea sa apara si unele probleme cu somnul, asa ca 8 ore de odihna neintrerupta se vor dovedi destul de greu de dobandit.

Uluitoarele transformari din organismul matern

Specialistii recomanda consumul de soia, desi unele studii arata ca aceasta are un efect cancerigen in cazul persoanelor care au suferit mai inainte de cancer la san. Consumata in cantitati moderate, soia nu reprezinta un pericol pentru organism, asa ca incearca sa bei lapte si sa mananci diverse preparate din aceasta planta.

Ce se intampla la 50 de ani

Productia de progesteron scade considerabil, mare parte din estrogen venind de la glandele suprarenale si din tesutul gras, nu din ovare. Pana la 51 de ani probabil ai ajuns la menopauza, aceasta putand fi declarata cu certitudine atunci cand ciclul menstrual nu mai exista de un an. Cel mai probabil nivelul testosteronului variaza foarte mult, fapt ce duce la aparitia bufeurilor si iti da peste cap viata sexuala.

S-ar putea sa te confrunti cu o uscare a pielii, din cauza ca estrogenul este implicat in hidratarea epidermei. Foloseste creme mai hidratante si vei elimina aceasta problema. Usoare stari de confuzie sau o mica alterare a memoriei ar putea sa-si faca si ele simtita prezenta, dar niciunul dintre simptome nu este grav.

Ghidul hormonilor in timpul sarcinii

Cea mai buna modalitate de rezolvare a diverselor probleme de sanatate este aceea de a le preveni. Multe femei apeleaza la terapii de substitutie hormonala pentru a scapa de bufeuri, insomnii, momente in care memoria este slaba si alte inconveniente care apar odata cu inaintarea in varsta. Exista o multime de pastile, injectii, creme si diverse alte procedee, insa doar medicul va stabili care este cea mai buna varianta pentru tine.

Ce poti face este sa consumi somon, nuci si alte alimente cu grasimi sanatoase si L-arginina, care sa iti mentina un nivel constant de testosteron si sa iti imbunatateasca viata sexuala.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!