Sari la conținut

10 greseli frecvente cand il inveti sa faca la olita

Dupa diversificare obisnuirea copilului sa faca la olita este unul dintre marile stresuri ale parintilor. Adesea sunt atat de obsedati de asta incat uita adevarul fundamental ca niciun om mare nu mai poarta scutece. Deci este un lucru care se invata oricum si, exceptand situatia in care ai numai cateva saptamani la indemana, nu este cazul sa te stresezi nici pe tine si nici pe copil.

Haide sa vedem care sunt cele mai frecvente greseli, in speranta ca le vom ocoli.

1. Nu sari peste perioada de acomodare. Care poate sa fie suficient de lunga. Copilul nu va intelege de la inceput ce anume vrei de la el. In aceasta perioada trebuie sa poti olita dupa tine prin casa si sa il pui atunci cand crezi tu ca este aproape sigur ca va face. Doar ulterior iti va cere singur sa mearga la olita. Tine minte ca desi poate ca parintii tai iti spun ca te-au invatat sa faci la olita de la 6 luni pediatrii recomanda acum varsta de 2 ani, cand poate cat de cat sa se controleze.

2. Depinde de tine sa se acomodeze mai repede, facandu-ti obiceiul de a folosi olita regulat. Cel mai sigur este atunci cand se trezeste dintr-un somn, fie dimineata, fie la pranz. Mai puteti sa o faceti si regulat, la fiecare ora, sa zicem, insa e mare riscul sa plictisiti copilul si sa refuze.

3. Cum sa-l invingi pe 'nu vreau'. Copilasul tau este obisnuit sa faca in scutece, asta ii ofera confort si siguranta. Olita poate deveni ceva care sa il sperie si sa refuze. Eu pe baietelul meu de abia inspre 3 ani am reusit sa il conving sa se aseze pe ea. Poti apela la orice crezi tu ca aduce un pic de confort si ceva mai multa distractie - o olita simpatica, o poezioara inventata, carti de citit si muzica.

4. Ai incercat cu un mic cadou? Nu este nimic rusinos sa il oferi, mai ales daca pareti sa bateti pasul pe loc. Daca sunt cadouri mici, care se pot da imediat facutul la olita, nu alege cumva dulciurile. Te poti trezi ca nu vei putea sa iti respecti cuvantul pentru ca se poate duce des, chiar si la 5 minute. Poti spune ca ii dai ceva special, un cadou de copil 'mare' la sfarsitul zilei.

5. Cu treaba mare este mai greu, aproape intotdeauna. Multi copii invata sa faca pipi la olita, insa cand este vorba despre treaba mare se inhiba. Nu exista scurtaturi, lauda-l pentru ce poate face, in continuare, si ai incredere ca se va rezolva si aceasta problema in timp.

6. Nu-ti pierde rabdarea. Atunci cand il obisnuiesti pe copil sa faca la olita asteapta-te sa fie accidente, unele din cele mai neplacute. Vei sta o gramada cu carpa in mana si probabil ca vei avea impresia ca sunt lucruri din care nu mai iese vreodata murdaria. Nu tipa la copil, ca nu ajuta pe nimeni. Mai bine te obisnuiesti cu gandul ca nu totul este perfect.

7. Uneori pare mai simplu sa folosesti scutece. Si chiar este. Insa daca ati renuntat la ele, atunci mai bine nu te intorci inapoi, chiar daca intervine ceva, cum ar fi o calatorie. Ai increde in copil si i-ati masuri de precautie - cum ar fi mai multe haine de schimb, olita de calatorie. Si, mai ales, nu uita sa intrebi des daca vrea sa faca la olita. Copiii pot fi atat de prinsi de ceea ce fac incat sa uite de acest aspect chiar si cand sunt mai mari.

8. Este bine sa iti urmaresti instinctul, insa uneori nu este suficient. Poti apela cu incredere la sfaturi din afara. Primul pe care sa-l intrebi este doctorul vostru pediatru. Poti discuta si cu prietenele, fie online sau ofline. Mai ales ca de multe ori problemele sunt de ordin psihologic si poate fi de ajutor sa afli ce a facut altcineva aflat intr-o situatie similara. Intreaba direct si mamicile din comunitatea suntmamica.ro, multe dintre ele se confrunta cu probleme similare.

9. Nu te incapatana. Aici nu este un maraton si nici nu ai cuiva ceva de demonstrat. Este adevarat ca te simti mult mai usurata cand nu mai stai in permanenta sa schimbi scutece, dar acesta nu este un motiv suficient sa grabesti copilul. Si nu te astepta ca el sa fie consistent in alegere. Este posibil ca acum sa vrea sa faca la olita si maine oricat ai insista sa refuze. Renunta si nu dispera din aceasta cauza. La un moment dat lucrurile vor merge cum vrei, asa ca mai incearca in alta zi. Dupa cum spuneam la inceput, nu este un capat de tara, nu exista adult care sa poarte scutece.

10. Intotdeauna se poate si mai rau, iar asta este un adevar universal. Numai ca atunci cand se intampla altora e chiar distractiv, nu-i asa?

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!