Sari la conținut

10 reguli de igiena alimentara

Sa mananci in siguranta inseamna ca mancarea pe care o consumi este corect manevrata, preparata si stocata. Mai ales gravidele trebuie sa urmeze cu sfintenie regulile de mai jos pentru a preveni orice toxiinfectie alimentara.

Cum sa manevrezi corect alimentele

Urmeaza pasii de mai jos pentru a evita toxiinfectiile alimentare cand prepari mancarea

  1. Spala-ti mainile cu apa si sapun inainte si dupa ce manevrezi alimentele
  2. Spala alimentele si suprafetele de lucru cat de des poti in timpul prepararii mancarii
  3. Invata ce alimente trebuie spalate
  4. Dezgheata corect alimentele
  5. Gateste alimentele la temperatura corecta
  6. Depoziteaza alimentele corect
  7. Evita „zona de pericol”
  8. Separa alimentele
  9. Evita cu totul unele alimente
  10. Ai grija la data de expirare

1. Spala-te pe maini

Chiar daca esti acasa sau nu, ai grija sa iti speli mainile cu apa calda si sapun inainte si dupa ce ai umblat cu mancarea si dupa ce ai folosit baia, ai schimbat scutece, ai mangaiat animale de casa, ai stranutat sau tusit, ai avut grija de un bolnav sau ai dus gunoiul. Spalarea mainilor este importanta dupa ce ce ai lucrat cu carne cruda, fructe de mare si oua.

2. Spala zonele de pregatire a mesei

Spala fundurile de lemn sau plastic pe care tai mancarea, ustensilele si suprafetele de lucru cu apa fierbinte cu sapun dupa prepararea fiecarui aliment si inainte de a trece la urmatorul. Foloseste apa fiebinte cu sapun pentru a sterge ce s-a varsat in frigider. Unele bacterii pot creste in aceste lichide chiar si la temperatura frigiderului.

3. Invata ce alimente trebuie spalate

Fii sigura sa speli cu apa multa fructele si legumele, inclusiv cele cu coaja sau piele care nu se mananca. Nu folosi sapun sau detergent.

Spre deosebire de fructe si legume, carnea cruda si fructele de mare nu trebuie spalate. Spalarea acestor alimente poate indeparta unele bacterii dar riscul de a transmite bacteriille la alte alimente suprafete sau ustensile este foarte mare. Gatirea acestor mancaruri la o temperatura potrivita va distruge toate bacteriile din mancare.

4. Dezgheata corect mancarea 

Daca vrei sa folosesti mancare congelata, invata sa o dezgheti corect. Nu pune alimentele inghetate pe masa din bucatarie pentru a se dezgheta. Dezgheata-le numai in frigider. Asigura-te ca sucul si lichidele din carne nu curg pe alte alimente. Aseaza-le pe o farfurie.  Lichidele din carne pot contine bacterii daunatoare.

Daca te grabesti si vrei sa dezgheti mai repede alimentele, pune-le intr-o punga cu fermoar (in care nu poate intra apa) si pune punga in apa rece. Schimba apa odata la 30 de minute si gateste mancarea imediat ce s-a dezghetat. Poti sa dezgheti mancarea intr-un cuptor cu microunde si sa o gatesti imediat.

5. Gateste alimentele la temperatura corecta

Carnea trebuie gatita la anumite temperaturi pentru a ucide bacteriile daunatoare. Gateste aceste mancaruri la temperaturile indicate pentru a indeparta toate bacteriile:

  • Carnea de porc, vita, miel trebuie gatita la minim 63 de grade Celsius
  • Carnea tocata trebuie gatita la peste 70 de grade.
  • Carnea de pui trebuie sa ajunga la o temperatura de 74 de grade Celsius

Daca vrei, poti gati carnea si la temperaturi mai mari.

  • Fructele de mare – minim 63 de grade Celsius
  • Mancarurie cu ou trebuie gatite la minim 70 de grade
  • Resturile alimentare trebuie reincalzite la minim 74 de grade

 

Citeste si despre alimentele interzise in sarcina. 

 

6. Depoziteaza corect alimentele

Este important sa stochezi corect alimentele. Trebuie sa pui la frigider ouale, carnea si fructele de mare. Nu lasa niciodata aceste alimente sau fructe si legume taiate la temperatura camerei mai mult de doua ore inainte de a le pune in frigider sau congelator. Daca temperatura in casa este de peste 30 de grade trebuie puse la rece inainte de a trece o ora.

7. Evita „zona de pericol”

Uita-te la harta de mai jos si evita sa lasi alimentele mai mult de o ora la temperaturile din zona periculoasa.

Cele mai multe mancaruri sunt sigure dupa gatirea la o temperatura corecta si refrigerarea imediata. Pastreaza la rece mancarurile reci si la cald pe cele calde.  Bacteriile se inmultesc rapid in zona periculoasa.

Cand pastrezi mancarea fierbinte pentru a fi servita, trebuie sa o tii la o temperatura de minim 60 de grade. Daca o tii la o temperatura mai mica, bacteriile se pot inmulti. Daca planuiesti sa servesti mancarea altadata, pune-o in caserole si congeleaz-o odata ce s-a racit.

Pentru a tine mancarurile reci, frigiderul trebuie setat la 4-5 grade. Foloseste un termometru ca sa verifici temperatura din frigider.

Nu tine in frigider resturile de mancare mai mult de 3-4 zile. Chiar daca mancarea arata bine si miroase bine dupa aceasta perioada, poate fi contaminata cu bacterii si nu este sigura pentru consum. Arunca resturile fara  sa le gusti.

8. Separa alimentele

Asigura-te ca separi diferitele tipuri de alimente cand faci cumparaturi sau cand le prepari si le stochezi. Cand manipulezi carne cruda, fructe de mare sau oua, tine-le departe de mancarurile care sunt gata de consum. Foloseste tocatoare separata pentru fructe, legume si pentru carnea cruda. Nu pune mancare gatita intr-un loc in care a fost carne cruda, oua sau fructe de mare, daca nu ai spalat suprafata cu apa calda si sapun.

9. Evita aceste alimente

Evita aceste alimente pentru a reduce riscul de toxiinfectii alimentare:

  • Carne cruda, fructe de mare crude
  • Lapte si sucuri nepasteurizate. Branzeturi moi facute cu lapte nepasteurizat (feta, queso blanco, queso fresco, Brie sau Camembert)
  • Oua crude sau partial gatite si mancaruri facute cu oua crude (maioneze, dressing pentru salata Caesar etc.)
  • Hot dog daca nu este reincalzit la mai mult de 70 de grade
  • Germeni negatiti (de ridichi, trifoi etc)
  • Salate cu carne sau fructe de mare gata pentru a fi consumate

10. Ai grija la datele de expirare

Ai grija sa nu depasesti data maxima trecuta pentru consum pe alimente. 

Daca scrie „Expira la”, nu consuma alimentul dupa data inscrisa.

Daca scrie „A se consuma de preferinta inainte de...”,  ar fi bine sa consumi alimentul inainte de aceea data sau maxim doua trei zile dupa aceea. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!