Sari la conținut

O femeie a nascut intr-un avion care efectua o cursa Maroc Italia

O marocană a născut un băiat la bordul unui avion care efectua o cursă între Bologna (Italia) şi Casablanca (Maroc), a anunţat luni compania Royal Air Maroc (RAM) într-un comunicat.

"În vârstă de 39 de ani, femeia (de naţionalitate marocană) a simţit primele contracţii după câteva minute de la decolare. Comandantul de bord a decis, atunci, ca o măsură de precauţie, să devieze zborul spre Barcelona", a anunţat compania.

Însă naşterea a avut loc "cu succes, cu câteva minute înainte de aterizarea" la Barcelona, cu ajutorul unei însoţitoare de bord şi unei moaşe care se afla printre pasageri. (Mediafax)

Desi sunt rare, stiri de acest tip apar anual, ceea ce arata ca zborul in ultimul trimestru de sarcina nu este in niciun caz lipsit de riscuri. Ba chiar dimpotriva, Emirates Airline avand in medie cam 10 nasteri in avion pe an. In majoritatea cazurilor, femeile al caror travaliu a inceput in timpul zborului nu au mai reusit sa ajunga la un personal calificat, desi de fiecare data s-a incercat aterizarea de urgenta in cel mai apropiat aeroport de pe ruta.

Daca vi se pare ca nu este cine stie ce risc, toate povestile din presa fiind de succes, trebuie sa tineti cont de faptul ca majoritatea companiilor aeriene au la bord doar o trusa de prim ajutor, iar insotitoarele de bord nu au niciun fel de pregatire medicala. Din aceasta cauza si interzic zborul atunci cand sarcina a depasit 34 de saptamani. Reglementarile difera insa de la companie la companie, motiv pentru care si nasterile la bordul avioanelor se intampla anual. In cazul unor zboruri mai lungi, transatlantice, avioanele sunt mult mai bine echipate si exista o conexiune video permanenta cu o echipa de medici care poate da indicatii in caz de urgenta.

De exemplu, Tarom are urmatoarea reglementare:

Femeile însărcinate, a căror sarcină este cuprinsă între 8 luni şi 8 luni si 3 săptămâni, pot călători numai în baza unui certificat medical. Femeile însărcinate nu sunt acceptate pe zborurile TAROM, în ultima săptămâna de sarcina şi nici in primele 7 zile de la naşterea copilului.

Mai multe despre calatoria cu avionul in timpul sarcinii poti citi aici.

PS

Majoritatea tarilor au reglementari in privinta certificatelor de nastere ale bebelusilor nascuti in avion. Si aici situatia difera de la tara la tara. Cel mai adesea, cetatenia bebelusului este cea a tarii de origine, insa la locul nasterii este pus orasul in care avionul urma sa aterizeze.

Unele companii aeriene ofera cadou bebelusilor nascuti in avion posibilitatea de a calatori gratuit pe viata in oricare din cursele pe care le efectueaza.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!