Sari la conținut

5 „sarcini” ciudate

Durere de spate, balonare si glezne umflate. Dar in acelasi timp si un aer stralucitor si o multumire sufleteasca intensa. Toate aceste simptome comune te pot face sa crezi ca o sarcina este la fel in cazul fiecarei femei. Ei bine, in cazul in care vei ajunge la a doua sau a treia sarcina, vei vedea ca nu exista doua sarcini identice nici macar in cazul aceleiasi femei. Dar in afara faptului ca sarcinile cu fete sau cu baieti sunt diferite, sau ca exista diferente intre primele si urmatoarele sarcini, unele experiente de sarcina sunt cu adevarat iesite din comun. Iata mai jos cinci cazuri ciudate in care este implicata o sarcina.

Insarcinata cu fratele tau geaman

Nu este propriu zis o sarcina, dar este o complicatie a sarcinii care apare uneori in cazul sarcinilor gemelare. Fetus in fetu (copil in copil) implica o gazda si (desi nu este frumos cum suna) un parazit. Initial, este conceput un set de gemeni identici, dar in stadiul de inceput al primului trimestru, ceva se intampla in timpul separarii. Uneori rezultatul este reprezentat de gemeni siamezi, alteori un fetus este absorbit prin cordonul ombilical in abdomenul celui de-al doilea fetus. Geamanul absorbit nu este dezvoltat prea bine inainte de absorbtie, ramanand practic o masa de celule si eventual parti ale corpului. Devine un soi de tumora a geamanului care supravietuieste, un parazit care se alimenteaza cu sangele gazdei. Cele mai multe cazuri fetus in fetu sunt descoperite cand este suspectata o tumora abdominala, de obicei in copilaria geamanului care supravietuieste (dar nu neaparat).  

Nu stiam ca sunt insarcinata

Unele femei raman insarcinate si nu sunt constiente de asta. Dar nu numai ca nu isi dau seama ca au ramas insarcinate, ci uneori trec luni de zile pana cand isi dau seama de asta.
Exista cateva motive pentru care femeile nu realizeaza ca sunt insarcinate. Uneori testele de sarcina nu functioneaza, iar menstruatiile pot fi inselatoare. Este posibil ca in timpul primelor luni femeia sa aiba in continuare o sangerare usoara. Mai ales daca are un istoric de menstruatii neregulate (din cauza stresului, exercitiilor intense sau dietelor stricte sau afectiunilor cum ar fi sindromul ovarelor polichistice), sangerarile de implantare sau cele din primele luni pot fi considerate o menstruatie normala.

Constipatie, balonare, emotivitate – daca nu stii ca esti insarcinata, toate aceste simptome pot fi atribuite altor motive. Dar cresterea in greutate? Daca o femeie nu incearca sa ramana insarcinata sau crede ca este infertila, cresterea in greutate poate fi atribuita schimbarii dietei  si lipsei de miscare, mai ales daca femeia este supraponderala sau poarta un bebelus mic.

Credeam ca sunt insarcinata

In jur de o treime din toate sarcinile se termina cu un avort spontan in primele saptamani, deseori inainte ca femeia sa isi dea seama ca este insarcinata.

Sarcina fara embrion este principalul motiv pentru care o femeie crede ca este gravida. Dar in urma ecografiei se va constata ca poarta un sac gestational gol – fara embrion. Aceasta sarcina este numita sarcina cu ou clar. In acest caz placenta incepe sa se dezvolte, hormonii de sarcina sunt secretati si testul de sarcina va iesi pozitiv. Pana la sfarsitul primului trimestru corpul va expulza sacul gestational.

Sarcina chimica este un alt motiv pentru care o femeie crede ca are  sarcina normala. In timpul unei sarcini chimice un ovul este fertilizat si implantat in peretele uterin, dar nivelurile de hormoni de sarcina raman scazute. Astfel, desi testul de sarcina a iesit pozitiv, sarcina nu este viabila.

Sindromul geamanului care dispare

Ai aflat ca esti insarcinata si este mare bucurie la tine in familie. Mergi la prima ecografie si bucuria este dubla: vei avea gemeni! Cu toate acestea, la consultul de 12 saptamani afli ca este un singur bebelus. Ce s-a intamplat?

Desi cauzele sindromului geamanului care dispare sunt necunoscute, medicii au cateva teorii: uneori fatul care dispare sufera de anomalii cromozomiale, sau poate avea probleme de implantare. In cele mai multe cazuri, sindromul geamanului care dispare se manifesta in primul trimestru. Cand un geaman dispare in primul trimestru tesutul si fluidele asociaate sunt reabsorbite de organismul mamei si geamanul care ramane este sanatos si purtat la termen.

Citeste aici despre sindromul geamanului care dispare.

Un barbat insarcinat

Ai auzit de Thomas Beatie, un barbat care a nascut de doua ori? Beatie este un transsexual – s-a nascut femeie, dar se identifica cu un barbat si a facut toate demersurile ca sa devina barbat. Schimbarea sexului este un proces lung si in general consta in diagnosticul afectiunii de identitate de gen, psihoterapie, experienta de viata, terapie hormonala si operatie.

Femeile care vor sa devina barbati pot face mai multe operatii, incluzand o histerectomie si operatii de indepartare a vaginului, constructia unui neofalus si protezare testiculara. Beatie a ales sa isi mentina organele de reproducere in timpul tranzitiei de la femeie la barbat, stiind ca intr-o zi va dori sa aiba copii. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!