Sari la conținut

Aproape totul despre greturile matinale

Greturile matinale apar in jurul saptamanii a sasea de sarcina, in cursul primul trimestru, dar pot sa apara si ceva mai devreme, undeva la finele celei de a patra saptamani de sarcina si dureaza chiar si 14 saptamani la unele femei. Starea, cu greturi de regula, poate sa se faca simtita dimineata, dar sunt femei care suporta aceste stari toata ziua.

Se pare ca femeile ale caror mame au suferit de greturi matinale severe prezinta un risc de trei ori mai mare de a trece si ele prin aceleasi neplaceri. Statisticile arata ca aproximativ 2% dintre femei sufera de greturi si stari de voma extrem de puternice, care impun chiar internarea si tratamentul, iar rata cea mai mare se intalneste in randul femeilor ale caror mame s-au confruntat si ele cu aceasta problema.

Senzatiile neplacute sunt cauzate de anumiti hormoni de sarcina, cum ar fi gonadotropina corionica umana (hCG), colecistochinina, estrogen sau progesteron, care sunt responsabili pentru implantarea cu succes a embrionului in uter, pentru urinarile frecvente, problemele gastrointestinale sau gustul de metal. Toate acestea sunt simptome ale sarcinii si nu indica existenta vreunor probleme legate de sarcina si evolutia acestiea.

Greturile si varsaturile nu afecteaza cu nimic evolutia buna a sarcinii, atata vreme cat femeia se poate totusi alimenta si este bine hidratata. Insa, daca experimentezi un rau continuu, varsaturi frecvente zilnic, scadere brusca in greutate, s-ar putea sa suferi de hyperemesis gravidarum si ai nevoie de ajutorul medicului care consta in reechilibrare hidroelectrolitica si nutrienti. Greturile exagerate pot pune in pericol sarcina, mai ales daca sunt insotite de varsaturi puternice.

Cum supravietuiesti raului de dimineata?

1. Mananca mai putin si mai des. Schimbarile hormonale din organismul unei femei gravide pot afecta glicemia, sa mananci mai putin si mai des poate fi solutia pentru a pastra cat mai constant nivelul glicemiei. Proteinele si carbohidrati tin sub control senzatia de greata. Bea lichide intre mese, deoarece un stomac prea plin poate cauza varsaturi. Daca ai vomitat, incearca sa consumi o bautura pentru sportivi, care contine glucoza, sodiu si potasiu si care te ajuta sa te pastrezi bine hidratata.

2. Mananca biscuiti inainte de a te da jos din pat dimineata. Multe gravide simt raul inca de cand se trezesc dimineata; acestea insa ar putea ameliora starea daca ar lua o mica gustare in pat, biscuiti mai exact, si daca ar astepta apoi 20 de minute inainte de a se da jos (acest truc poate ajuta la cresterea glicemiei si preveni greata).

3. Evita factorii care declanseaza starea de rau. Stai cat mai departe de alimentele si mirosurile care te fac sa simti greata. Si evita produsele fierbinti, deoarece acestea au un miros mai puternic decat cele reci. Mananca orice iti place, atata vreme cat este sanatos pentru fat. Evita alimentele grase sau prajite

4. Dormi! La fel si stresul si oboseala. Somnul si alte activitati relaxante, yoga, masajul, hidroterapia calmeaza starile de rau. La fel sunt de mare ajutor plimbarile usoare, care calmeaza starile de rau. O solutie alternativa este reprezentata de tratamente complementare: acupunctura, presopunctura sau hipnoza.

Mai trebuie spus ca temperatura ridicata si umiditatea crescuta amplifica senzatia de greata. Un mediu confortabil din acest punct de vedere amelioreaza o parte din simptomatologie.

Sarcina usoara!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!