Sari la conținut

Astmul si sarcina

Astmul este una dintre afectiunile care pot afecta bebelusul in sarcina, in momentul in care nu este controlat. Astmul bronsic atinge in jur de 8% dintre femeile tinere aflate la varsta fertila, insa cele mai multe tin aceasta afectiune sub control.

Astmul care nu este controlat poate duce la complicatii care includ risc crescut de moarte fetala,nastere prematura, greutate mica la nastere si un scor APGAR mic.

Astmul si simptomele lui

Astmul este o afectiune caracterizata prin obstructia cailor respiratorii ale plamanilor cauzata de spasme ale muschilor din jur, acumulare de mucus si umflarea cailor respiratorii. Persoanele cu astm descriu o senzatie de sugrumare localizata la nivelul  cailor respiratorii. Printre simptome se mai numara respiratia suieratoare, dificultati de respiratie, dureri in piept si tuse.  Simptomele de astm pot fi declansate de alergeni (inclusiv polen , mucegai , animale , pene , acarieni etc) , alti factori de mediu , exercitii fizice , infectii si de stres .

Pacientii astmatici pot fi tratati de obicei cu un tratament adecvat . Cel mai bine astmul poate fi prin evitarea factorilor declansatori deci femeile cu astm nu ar trebui sa evite sarcina. Cele mai multe masuri folosite pentru a controla astmul nu sunt nocive pentru fatul in curs de dezvoltare si nu au efecte nocive dovedite.

Sarcina, astm, efecte

Femeile cu astm care raman insarcinate prezinta evolutii diferite ale bolii: o treime raporteaza ameliorari,  o treime agravare a bolii, iar ultima treime nu raporteaza schimbari.

In general:

• Femeile cu astm sever au mai multe sanse ca boala sa se agraveze, in timp ce cele cu forma usoara de astm au mai multe sanse de a-si imbunatati conditia sau de a nu simti modificari

• Schimbarea in cursulul evolutiei astmului tinde sa fie similara la sarcini succesive

• Exacerbarile astmului sunt cel mai probabil sa apara in saptamanile 24-36 de sarcina

• Schimbarile in astm remarcate in timpul sarcinii revin de obicei la statutul de dinainte de sarcina in termen de trei luni de la nastere

Sarcina poate afecta pacientele astmatice in mai multe moduri. Modificarile hormonale care apar in timpul sarcinii pot afecta atat nasul si sinusurile, precum si plamanii. Cresterea nivelului de estrogen contribuie la congestia capilarelor din mucoasa nazala,ceea ce conduce la un nas "infundat " in timpul sarcinii (in special in timpul al treilea trimestru). Cresterea nivelului de progesteron poate duce la cresterea debitului respirator si la experimentarea senzatiei de aer insuficient. Aceste simptome pot fi usor confundate cu simptome de astm.

Monitorizare fetala

Pentru femeile gravide cu astm, este necesara o monitorizare fetala mai atenta. Ultrasunetele pot fi efectuate inainte de 12 saptamani si repetate mai tarziu in cazul in care este suspectata o incetinire a cresterii fetale. Fatul poate fi verificat si prin monitorizarea ritmului cardiac in cel de-al treilea trimestru.

Pacientii cu astm bronsic ar trebui sa tina un jurnal al activitatatii fetale si/sau sa tina evidenta miscarilor beblusului (numararea loviturilor) pentru a ajuta la monitorizarea copilul.

In timpul unui atac de astm sever , in care simptomele nu se amelioreaza rapid, exista un risc de hipoxemie materna semnificativa , o stare de oxigen scazut . Acesta este un moment important pentru evaluarea fetala. Se poate impune monitorizarea continua a  a ritmului cardiac al fatului impreuna cu masurator continue ale functiei pulmonare in cazul mamei .

Din fericire, in timpul nasterii, majoritatea pacientelor cu astm bronsic nu au probleme, desi o monitorizare fetala atenta ramane foarte importanta. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!