Sari la conținut

Bolile valvelor cardiace si sarcina

Femeile care au o boala de valva cardiaca si vor sa devina mame, trebuie sa ia cateva lucruri in considerare. Principalele sunt legate de riscuri: o boala de valva cardiaca creste riscurile pentru mama si a bebelus. In al doilea rand, tratamentul bolilor de valva cardiaca trebuie schimbat in timpul sarcinii.

Cat de riscanta este o astfel de boala pentru viitoarea mama si pentru copil depinde de tipul de boala si de cat de grava este.

Daca stii ca ai o asemenea boala, vorbeste cu medicul tau. Vei afla mai multe informatii despre riscul la care te expui si despre tratamentele necesare inainte si dupa sarcina.

Valvele cardiace, risc pentru mama

Bolile valvelor cardiace care pot pune risc in timpul sarcinii sunt:

  • Regurgitare de valva aortica
  • Stenoza valvei aortice
  • Regurgitare de valva mitrala
  • Stenoza valvei mitrale

Riscurile in timpul sarcinii

Daca ai o forma usoara sau moderata de boala a valvei si inima pompeaza sange in mod normal, probabil ca vei avea o sarcina normala, chiar daca vei fi mereu sub supraveghera atenta medicala. Lucrurile simple cum ar fi odihna la pat si evitarea dormitului pe spate pot juca roluri importante in desfasurarea unei sarcini normale. Este posibil sa ti se administreze si medicamente in timpul sarcinii.

Daca ai o afectiune mai grava care implica o afectiune a valvei, ai un risc mai mare de a dezvolta probeme in timpul sarcinii. Doctorii iti pot sugera sa te operezi inainte de a ramane insarcinata. Asta poate include o operatie de inlocuire de valva sau o valvulotomie cu balon, in functie de afectiunea de care suferi.

Citeste aici si despre insuficienta cardiaca in sarcina.

Valvele artificiale si medicamentele pentru subtierea sangelui

Daca ai deja o valva inlocuita, probabil ca iei warfarina. Vorbeste cu medicul tau daca vrei sa ramai insarcinata. Nu vei lua warfarina daca esti insarcinata din cauza faptului ca poate cauza avort sau defecte congenitale. Medicul va decide ce tip de medicament vei lua si cel mai probabil acesta va fi heparina.

Daca te gandesti sa te operezi inainte de sarcina si sa inlocuiesti o valva, va trebui sa alegi ce tip de valva iti va fi implantata: valva mecanica sau de una de tesut.

Daca alegi o valva mecanica, ve trabui sa iei un anticoagulant cum ar fi warfarina pentru restul vietii. Dar nu poti lua warfarina cand esti insarcinata. Va trebui sa iei un alt anticoagulant, cel mai probabil heparina.

Daca alegi o valva de tesut, nu va trebui sa iei anticoalgulante pentru mult timp dupa operatie. Dar valvele de tesut nu dureaza la fel de mult ca cele mecanice. Deci va trebui sa faci o alta operatie prin care sa iti montezi o valva mecanica.

Tratamente in timpul sarcinii

Tratamentele pentru problemele cu valvele in timpul sarcinii depind de ce tip de probleme ai si cat de grave sunt.

Medicamentele pe care le vei lua includ medicamente pentru eliminarea excesului de fluide (diuretice) si pentru relaxarea si extinderea vaselor de sange.

O procedura care largeste o valva a inimii poate fi efectuata in sarcina daca femeia dezvolta anumite simptome. Procedura, denumita valvuloplastie de balon sau valvulotomie, este realizata in cazul bolilor care fac ca o valva a inimii sa se ingusteze (stenoza aortica a valvei si stenoza mitrala a valvei). Dupa ce femeia naste, poate avea o operatie de inlocuire a valvei. 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!