Sari la conținut

Crampele in sarcina

Nu are cum sa nu te sperie senzatia de durere si de contractie pe care o resimti in abdomen in timpul sarcinii. In functie de momentul din sarcina la care te afli, crampele pot fi absolut normale sau pot indica o problema mai grava.

In timpul primului trimestru, crampele sunt un general normale si apar ca urmare a schimbarilor care au loc odata cu dezvoltarea bebelusului. Crampele pot fi descrise in general ca senzatii de tragere intr-una sau ambele parti ale abdomenului. Desi nu sunt considerate un simptom timpuriu de sarcinia, sunt un simptom care apare in cazul multor sarcini. In cele mai multe cazuri, crampele sunt normale. Exista insa situatii cand crampele pot indica probleme.

Cauzele crampelor in timpul sarcinii

Crampele apar de obicei atunci cand uterul se extinde cauzand intinderea muschilor si a ligamentelor. Sunt resimtite mai bine atunci cand tusesti, stranuti sau iti schimbi pozitia.

In timpul celui de-al doilea trimestru, o cauza comuna a crampelor este durerea de ligament rotund. Ligamentul rotund este un muschi care sustine uterul si cand se intinde poti simti o durere ascutita sau surda in abdomenul inferior.

Crampele care sunt relativ minore si apar cand si cand sunt cel mai probabil inofensive si nu trebuie sa te ingrijoreze. Unele cauze aditionale ale crampelor normale in sarcina includ:

  • Gazele si balonarea
  • Constipatia
  • Contactul sexual

Citeste si despre durerile din timpul sarcinii.

Ce poti face in cazul crampelor in timpul sarcinii

Daca ai crampe minore in timpul sarcinii, exista cateva lucruri pe care le poti face:

  • Incearca sa stai, sa te intinzi si sa iti schimbi pozitia
  • Sa faci o baie calda (nu fierbinte!)
  • Sa faci exercitii de relaxare
  • Sa pui o sticla cu apa calda invelita in prosop pe zona dureroasa
  • Sa bei multe lichide

Cand este cazul sa te ingrijorezi din cauza crampelor

Desi crampele sunt ceva obisnuit, exista si cateva cauze grave ale durerilor abdominale in sarcina:

Sarcina ectopica: acest tip de sarcina apare cand ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului. Sarcinile ectopice duc la aparitia crampelor dureroase si reprezinta o conditie medicala grava care trebuie tratata de medic.

Avortul spontan: sangerarea usoara acompaniata de dureri moderate sau ascutite poate fi un semn de avort spontan (desi unele sarcini pot prezenta semnele de mai sus si totusi sa fie sarcini normale). Daca ai crampe severe si sangerare abundenta, trebuie sa contactezi imediat medicul.

Preeclampsia: hipertensiunea arteriala acompaniata de proteine in urina. Preeclampsia severa poate cauza dureri intense in abdomenul superior.

Travaliu prematur: presiunea crescuta, durerea abdominala si crampele pot fi un semn de travaliu prematur, daca cervixul incepe sa se dilate inainte de 37 de saptamani.

Infectiile de tract urinar: durerea in partea de jos a abdomenului, insotita de urinare dureroasa poate fi un semn de infectie urinara.

Ruperea placentei: cand placenta se separa de uter inainte de nasterea copilulu, poate pune in pericol viata mamei. Poate fi semnalata prin crampe dureroase care nu dispar. Daca se intampla asta, suna-ti imediat medicul.

Cand trebuie sa apelezi la medic

Daca ai vreunul din simptomele de mai jos, trebuie sa iti contactezi medicul:

  • Durere severa care nu cedeaza
  • Durere in abdomenul inferior, acompaniata de contractii
  • Crampe vaginale, sangerare si scurgeri, acompaniate de simptome gastrointestinale si ameteala
  • Crampe insotite de durere in umar sau/si gat

Sursa foto: americanpregnancy.org

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!