Sari la conținut

Studiu privind sarcina la adolescente

Problemele speciale pe care le pune sarcina in adolescenta i-a determinat in anii '60 pe obstetricienii americani sa instituie primul program de ingrijire prenatala a tinerelor mame, in vederea gasirii solutiilor pentru nasterile la varste atat de tinere.

Prin anii '70 s-a demonstrat ca sarcina la adolescente este in primul rand o problema sociala cu consecinte medicale. Riscurile obstetricale sunt date de saracie, nutritie inadecvata, ingrijire deficitara inainte si in timpul sarcinii. Acesti factori de risc au fost studiati de Mc Anarney in 1987, fiind enumerati astfel: nutritie saraca, fumat, alcool, abuz de droguri si infectii genitale. In plus, sub 15-16 ani sarcina este complicata si de imaturitatea psihologica a gravidelor.

Riscul psihologic al aparitiilor sarcinilor, sentimentul de vinovatie, de rusine fata de familie si fata de societatea care o culpabilizeaza pentru viata sexuala nemaritala, pot prejudicia grav sanatatea psihica a adolescentei, care este oricum intr-o perioada dificila, de intrebari si cautari fata de ea insasi si fata de societate. Ea se simte amenintata de posibilitatea intreruperii studiilor, de abandonul de catre partener, de ruptura cu familia si de dificultatile materiale.

Cei mai multi autori arata ca in adolescenta sarcina aduce o crestere a riscului de preeclampsie, nasteri premature, nou-nascuti hipotrofici, aceste complicatii ale sarcinii avand explicatii controversate: biologice sau sociale. Se pare ca la 15-18 ani (“gravida de liceu”) complicatiile sunt atribuite mai ales factorilor sociali, iar sub 15 ani (“gravida de gimnaziu”) mai ales varstei tinere (varste biologice).

 

In studiul nostru, gravidele sub 16 ani au fost aproape totdeauna celibatare, luate tardiv in evidenta sau chiar la nastere au efectuat prima consultatie ginecologica, consultatia prenatala fiind clar deficitara.

Nasterea a avut loc pe cale naturala in 374 de cazuri, din care un caz prin aplicatie de forceps, la 120 s-a efectuat control manual sau instrumentar a cavitatii uterine, iar in 42 de cazuri s-a practicat interventie cezariana pentru: bazin in general stramtat - disproportie cefalo-pelvica (22 de cazuri), apoplexie utero-placentara (4 cazuri), prezentatie pelviana cu membrane rupte (3 cazuri), suferinta fetala acuta (3 cazuri), prezentatie transversa (2 cazuri), coma eclamptica (1 caz), sarcina gemelara cu primul fat in pelviana (1 caz), precum si alte cateva pentru cauze mai rare, ca: malformatii uterine, esofagita postcaustica, astm bronsic, etc.

Eclampsia a fost prezenta in doua cazuri, nasterea prematura in 94 cazuri (22,6%), nasterea de fat mort in 4 cazuri (o apoplexie utero-placentara, doi antepartum macerati, un plurimalformat), un nou-nascut fiind cu spina bifida.

Dr. Lucia Balea, dr. Georgeta Lupu, dr. Roxana Gabriela Cislianu

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!