Sari la conținut

Setea in sarcina

Uneori setea excesiva in sarcina poate fi un semn al unei probleme grave.

Cele mai multe femei stiu ca sarcina vine cu mai multe simptome, dar una dintre cele mai putin cunoscute este setea, mai ales la inceputul sarcinii. Uneori, acest lucru nu va indica nimic grav, dar uneori, poate fi semnul unei probleme. Printre cele mai cunoscute (si grave) este diabetul gestational.

Daca cele mai multe simptome cum ar fi modificarea gustului sau mirosului pot fi trecute cu vederea, asteptand ameliorarea lor, setea nu poate ignorata deoarece poate fi semnul unei probleme serioase.

Cauzele setei

In primul rand, trebuie sa stai linistita si sa stii ca setea este un simptom absolut normal si este un semn al faptului ca organismul tau are nevoie de multe lichide. Vorbeste cu medicul tau si comunica-i cat de des bes apa si care era volumul normal baut zilnic inainte de sarcina. El este cel care isi poate da seama daca este ceva anormal in setea ta sau este generata doar de necesitatile sarcinii.

Hidratare

In sarcina vei experimenta o nevoie crescuta de a urina. Aceasta este coroborata direct cu cresterea setei care te anunta ca trebuie sa bei mai multa apa pentru tine si copilul tau. Surplusul de lichid este folosit pentru spalarea deseurilor din organism (inclusiv cele produse de bebelusul tau).

Setea este si raspunsul direct al cresterii volumului de sange pe care o experimenteaza femeile. Volumul de sange in organism poate creste cu pana la 40% in timpul sarcinii si ai nevoie de hidratare suplimentara pentru a sustine formarea sangelui. Sangele suplimentar este esential, deoarece ofera nutrienti si oxigen fatului si ajuta la dezvoltarea de noi celule.

Un alt motiv pentru senzatia de sete pe care o resimti in prima parte a sarcinii poate fi tensiunea arteriala scazuta. Este normal ca in primele 24 de saptamani de sarcina sa ai o tensiune arteriala mai scazuta. Atentie insa si la alte semne de ingrijorare: oboseala, respiratie superficiala si rapida, paloare, piele umeda, greata, vedere incetosata, lesin, confuzie si ameteli.  Daca experimentezi oricare din aceste simptome adreseaza-te imediat medicului.

Cum combati setea

Evident, trebuie sa bei mai multa apa. Insa trebuie sa suplimentezi aportul de lichide cu un consum crescut de fructe si legume, lapte si suc. Nu numai ca iti vor oferi hidratarea dorita dar iti vor da si multe minerale si vitamine esentiale pentru sarcina.

In acelasi timp, ai grija la consumul altor alimente: renunta la mancarurile sarate si la bauturile carbogazoase. Sarea are sodiu care poate duce la retentia de apa si la deshidratare

Motive de ingrijorare

Daca simti ca iti este foarte sete si urina ta este inchisa la culoare, cel mai probabil esti deshidratata si trebuie sa iei masuri imediate. Deshidratarea este periculoasa pentru bebelus si poate duce la complicatii ale sarcinii, inclusiv defecte de tub neural, scaderea nivelului de lichid amniotic si chiar travaliu prematur. 

Daca iti este in permanenta sete si mergi la baie des, poate fi un semn de diabet gestational. Acesta este periculos pentru bebelus si pentru mama. Bebelusii a caror mame au diabet gestational stocheaza cantitati mari de grasime sub piele si in jurul unor organe, iar nasterea este de obicei facuta prin cezariana (din cauza marimii bebelsului).  Mama in schimb este supusa riscului de infectii urinare, hipertensiune arteriala si preeclampsie.

Citeste mai multe despre diabetul gestational.

Daca simti ca setea ta este anormal de puternica sau nu trece prin marirea aportului de lichide, fructe si legume, trebuie sa te adresezi medicului.  Cel mai probabil iti va face un set de analize pentru a elimina suspiciunile de diabet gestational si iti va recomanda o conduita preventiva. 

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!