Sari la conținut

Un fetus diagnosticat cu spina bifida a fost operat in uter, pentru prima oara la noi

De curand, in Romania a avut loc o premiera medicala: un bebelus de 7 luni a fost operat in uterul mamei pentru probleme care tin de coloana vertebrala. O astfel de operatie a avut loc la noi pentru prima oara, pana acum ea efectuandu-se dupa nastere.

 

De ce defect congenital este vorba

Spina bifida este un defect congenital, care se formeaza inca din uter. Mai multe despre formele pe care le poate lua aceasta boala puteti afla aici.

Anomaliile tubului neural (ATN) sunt malformatii congenitale cauzate de un defect de inchidere a canalului neural pe parcursul primelor saptamani de sarcina, ce antreneaza anomalii ale coloanei vertebrale, ale creierului sau ale craniului, ce pot duce la moartea bebelusului sau la o infirmitate care va persista toata viata sa. Tubul neural de inchide la inceputul sarcinii, adesea inainte ca femeia sa afle ca este insarcinata. Spina bifida este ATN-ul cel mai frecvent.

Toate femeile susceptibile de a ramane insarcinate trebuie sa ia acid folic in fiecare zi. Pentru a reduce riscul ATN, va trebui sa incepeti sa luati suplimentul de vitamine cu cel putin trei luni inainte de a fi insarcinata si sa continuati pe timpul primelor trei luni de sarcina. Mai multe despre importanta acidului folic puteti afla de aici.

 

Operatie in uter

De ce operatie in uter, de ce sa nu astepti? Explica dr Sergiu Stoica, neurochirurg, unul dintre cei 7 specialisti care au efectuat aceasta operatie:  

"Daca facem operatia in utero, riscul de hidrocefalie scade la jumatate. Pacientii operati in utero vor merge fara sprijin intr-un numar dublu fata de cei operati dupa"

Cum se efectueaza o astfel de operatie:

"Interventia a constat intr-o incizie la nivelul abdomenului prin care doctorii au scos uterul in afara. Apoi, au identificat zona in care se afla mielomeningocelul. 

Pentru a putea reface membrana si tegumentul care acopera maduva spinarii fatului, au facut o noua incizie de circa 7 centimetri in uter, cu un instrument special care taie si capseaza vasele in acelasi timp. Procedura a durat o ora si jumatate si a avut multe riscuri."
Care sunt riscurile unei asemenea operatii? Explica dr Hadi Rahimian, chirurg fetal, obstetrician medicina materno-fetala:
"In primul rand, este pierderea sarcinii. Poti sa fii obligat sa-l scoti mai devreme si sa nu supravietuiasca. Riscul de sangerare, e posibil sa ajung sa scot uterul femeii"
 
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!