Sari la conținut

Uscaciunea vaginala in sarcina

De multe ori in sarcina apar probleme la care nici macar nu te gandeai. Una dintre neplacerile printre cel mai des intalnite in sarcina (insa neconstientizate pe deplin de femei) este si uscaciunea vaginala.

Uscaciunea vaginala reprezinta modificarea consistentei mucoasei care acopera si protejeaza  peretii vaginali. Consistenta si cantitatea fluidelor vaginale este deseori afectata de modificarile hormonale din timpul sarcinii.

Poate crezi ca este o problema minora, insa uscaciunea vaginala poate da o serie de simptome neplacute pe care nu vrei sa le resimti taman in perioada sarcinii:

  •  Dureri in timpul actului sexual
  •  Sensibilitate constanta, arsuri si iritatii in zona vaginala
  •  Nelubrifiere locala– senzatie de uscaciune de-a lungul zilei
  •  Dureri sau sangerare usoara in timpul actului sexual sau dupa actul sexual
  •  Arsuri la urinare

Femeile se concentreaza in timpul sarcinii pe sanatatea bebelusului din pantece si uita de multe ori ca sanatatea lor este la fel de importanta, ele fiind cele care trebuie sa ii ofere bebelusului un mediu sigur si sanatos pentru a se dezvolta.

Uscaciunea vaginala in timpul sarcinii este resimtita ca o senzatie de pierdere a umiditatii si flexibilitatii din zona mucoasei vaginale.  In mod normal, vaginul este mentinut suplu si umed de catre lichidul si mucusul secretate de glandele colului uterin. Estrogenul din corpul femeilor ajuta aceste glande sa produca o lubrifiere corecta, care sa mentina vaginul umed, suplu si puternic si sa combata de asemenea uscaciunea vaginala.  Mai mult lubrifierea naturala ajuta la protejarea vaginului de bacteriile straine si il protejeaza de infectii.

Disparitia barierei naturale de protectie impotriva infectiilor poate lasa drum liber  infectiilor micotice sau bacteriene. De asemenea poate duce la aparitia ranilor si de aceea, in sarcina, mai mult ca niciodata, uscaciunea vaginala trebuie tratata prompt.

De ce apare in timpul sarcinii ?

Nivelul scazut de estrogen este cauza principala a uscaciunii vaginale. Atunci cand nivelul de hormoni scade, cantitatea de secretii vaginale se micsoreaza si dispare bariera naturala de protectie impotriva infectiilor.

Solutii

Dezechilibrul hormonal este cauza cea mai frecventa pentru uscaciunea vaginala din timpul sarcinii insa mai exista si alte cateva cauze rare: sindromul Sjogren , chimioterapia si radioterapia, precum si infectiile cronice micotice.

Deoarece dezechilibrul estrogenic este cauza cea mai probabila pentru uscaciunea vaginala in timpul sarcinii, exista mai multe modalitati simple sa scapi de ea. Pentru ca care uscaciunea vaginala este urmata de senzatie de arsura, mancarime, disconfort local si se impune un tratament care sa redea confortul si calitatea vietii fiecarei femei in parte.

Uscaciunea vaginala in timpul sarcinii este strans legata de un nivel scazut de estrogen din corpul femeilor.  Prin urmare, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa incepi o dieta sanatoasa, bogata in fitoestrogeni, completata de o hidratare adecvata.

Alimentatia sanatoasa implica schimbari in stilul de viata si este indicata cu atat mai mult cu cat trebuie sa ii oferi bebelusului cel mai bun aport de nutrienti.

Hidratarea este acum mai importanta ca oricand. Un nivel corect de hidratare indeparteaza toxinele din organism si va fereste de afectiunile renale.

Mai mult, pielea capata elasticitate si vei face mai usor fata sarcinii.

Sfaturi utile pentru a ramane hidratata:

  •  Este important sa ai tot timpul la indemana o sticla cu apa.
  •  In cazul in care doresti o alternativa la apa plata, incearca sa-i schimbi gustul adaugand o felie de lamaie.
  •  Cand faci exercitii fizice consuma apa inainte, in timpul si dupa antrenament.
  •  Incepe si incheie ziua cu un pahar cu apa.
  •  Cand iti este foame, bea apa. Senzatia de sete este adesea confundata cu cea de foame. Foamea adevarata nu va fi potolita cu apa.
  •  Apa poate duce la pierderea in greutate, deoarece studiile au confirmat ca aceasta contribuie la instalarea senzatiei de satietate.
  •  Programeaza-ti sa bei apa daca nu esti obisnuita cu asta – de exemplu, atunci cand te trezesti, la micul dejun, la pranz sau cand te duci la  culcare sau bei un pahar mic cu apa la sfarsitul ecarei ore.
  •  Bea apa chiar si atunci cand mergi la restaurant.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!